lauantai 28. maaliskuuta 2015

Omnipollo / Stillwater Schiuma Party

Brettainen viinitynnyrisaison...

Kevät tuli ja lumikin melkein suli. Tai sulelee pikku hiljaa kun vettä tulee taivaan täydeltä. Kaivelin jokin aika sitten kaapistani pitkästä aikaa Omnipollon makuja maisteluun. Schiuma Party – ”vaahtobileet” – on valmistettu Hollannissa De Molenin tykönä yhteistyössä Stillwater Artisanalin takaa löytyvän Brian Strumken kanssa. Tämä brettainen saison on kypsynyt nelisen kuukautta viinitynnereissä ennen pullotusta. Olutkellari epäilee vahvasti käytetyn nimenomaan valkoviinitynnyreitä, tai siltä se ainakin tuntuisi. Olkoot tämä postaus pieni auringon pilkahdus harmaaseen kevätpäivään.

Omnipollo / Stillwater Schiuma Party
Ilman hiivoja raikkaan näköinen, oljenkeltainen olut reippaalla, valkealla vaahdolla. Hiivat mukaan ja matkaan tulee värin tummuutta, hentoa punaa ja elävää sameutta. Tuoksu on hekumallinen! Ensimmäisenä nenään iskee tamminen, melko voimakas valkoviini, joskaan voimakkain piirre se ei olekaan… Belgihiivaakin löytyy, mutta tallimainen bretta vie tätä peliä. Jännän ”puhdas” sen yleisilme kuitenkin on, kenties liiankin? Yleisilmeltään hapan, vaalea, hedelmäinen...vähän pirskahtelevakin, mutta lopulta suht kuiva. Viinitynnyri tuntuu ja bretta puhuu – hienosti tasapainossa kaikki elementit. Nyt on kyllä kohdillaan!

Maultaan varsin vakuuttava, ehkei aivan niin runsas kuin tuoksu kuitenkaan. Alusta loppuun mukavan hapan, viimein hieman sitruksisen hedelmäinenkin. Alussa tammisen valkoviinimäisiä piirteitä löytyy runsaasti, mutta brettainen noste vie kokonaisuuden lopulta maaliinsa. Valkopippurista mausteisuutta, vaalea hedelmäisyyttä sekä viljavan kevyttä maltaisuutta. Kesäisiä sävyjä isolla pensselillä, runsaasti luonnetta ja sopivaa, muttei liian ylilyövää kulmikkuuttakin.

Tuomio: Suorastaan hekumallinen kokonaisuus, joka tarjoilee saisonin ja tynnyrin tunnelmaa kalskahtavan valkoviinin parhaat puolet brettaisella viimeistelyllä varustettuna. Monipuolinen ja –käyttöinen olut aina kesäisestä terassi-istunnosta ruokapöytään ja maaliskuun räntäsateeseen.

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti