tiistai 31. maaliskuuta 2015

Evil Twin Molotov Cocktail Single Simcoe Hop Edition

Tällainen Molotov Cocktail viskottiin biergarteniin aidan takaa...
  • Tyyli: Imperial / Double IPA
  • Alk.%: 13,0
  • Panimo: Evil Twin Brewing, Brooklyn, New York, USA

Rauhallisen harmaa lauantaipäivä kääntyy iltaan ja talon äänet hiljenevät sytytellessäni kynttilöitä salin seinustaa koristavalle kirjahyllylle. Sadekin kuuluu lakanneen. TV-vastaanotin hehkuu valoa ympäristöön, salainen agentti nollanollaseiska on aikeissa käydä pahamaineisen Kultasormen kimppuun – jälleen kerran. Pientä purtavaa mukaan, syvä takakeno sohvatyynyjen väliin ja aivot narikkaan. Olutta tekisi mieli, mutta jääkaapille on liiaksi matkaa – "haen sitten mainoskatkolla, jos jaksan". Samalla biergartenissa kolisee, naapurikartanon isäntä heiluttelee aidan takaa jotain kiiltävää: ”Haluutko lasillisen?!” kuuluu huuto. No hemmetti. Tässähän tulee ihan ruotsalaisen laatudekkarin Martin Beckin naapuri mieleen: "Ska du ha en stänkare?"... "Javisst!" ajattelen ja suuntaan pihalle. Naapurin kellareilla on käyty ennenkin ja tällä kertaa tarjolla on makuja Atlantin takaa. Sehän passaa..!

Panimona Evil Twin on kiehtova – niin oluiltaan, ideoiltaan kuin tarinaltaankin. Jeppe Jarnit-Bjergsø perusti kiertelevän panimonsa vuonna 2010 ja sen jälkeen Evil Twinin nimi on noussut olutkansan huulille ympäri maailman. Alkujaan sivubisneksenä olutkauppaa Kööpenhaminassa pyörittänyt Jeppe ei ajatellut kotiolut-harrastuksen lyövän missään vaiheessa leiville. Muutama kaupallinen koekeitto toki valmistui vuonna 2010 oman kaupan kautta myyntiin, mutta kyse oli lähinnä hauskanpidosta ja uteliaan miehen kokeilunhalusta. 

Reitti suuremmille vesille kuitenkin aukeni yllättäen, sillä jo samaisena syksynä yhteinen ystävä yhdisti Jeppen ja Brian Ewingin tiet. Brian on newyorkilaisen 12 Percent Imports –maahantuontifirman omistaja, joka ilmaisi kiinnostuksensa ottaa Jeppen tuotoksia vientiin valtameren takaisille olutmarkkinoille. Ajatukset elivät ja yhteistyö eteni eikä aikaakaan, kun Jeppe oli jo matkalla Skotlantiin valmistamaan Amerikan markkinoille suunnattuja oluita. Ensimmäiset 20.000-litraa myytiin miesten mukaan päivässä loppuun, joten tarinan suuntaa ei tarvinne enää arvuutella. Nykyisin Jeppe perheineen asustelee pysyvästi New Yorkissa ja tekee yhteistyötä sikäläisten panimoiden kanssa aiemman Euroopan kiertelyn sijaan. Miehen vaatimattomana tavoitteena on myös tehdä New Yorkista maailman craft beer –pääkaupunki… Tässä apuna on Greenpointissa sijaitseva oma baari (Tørst) sekä ravintola (Luksus). Melkoinen muutos tutusta ja turvallisesta opettajan työstä intohimoiseksi olutkulttuurin kehittäjäksi ja innovaattoriksi – sukuvikaisuus lienee tässä tapauksessa hyvin vahva tekijä..:


Illan maistiainen on panimon tavoin mielenkiintoinen. Paljon kehutun Evil Twin Molotov Cocktailin Simcoella humaloitu Single Simcoe Hop Edition on esikuvansa tavoin tuhti (13,0%) double IPA. Pullon etiketti luonnehtii sisältöä seuraavasti:
Despite the crudeness it is tricky to make an effective Molotov cocktail. Despite the unruly nature of the rebel it is very tricky to resist accepted conventions. Molotov Cocktail is a tour de force in rebellious hoppiness, it’s a spark for action and by far one of the most anti-authoritative beers ever made by Evil Twin Brewing.
Molotovin koktail eli polttopullohan on nykymuotoisena suomalainen keksintö. Ronkisti humaloidun double IPAn sijaan talvisodan originaali resepti sisälsi jätespriitä, petrolia ja väkiviinaa. Tervaa lisäämällä saatiin korostettua palamisen savun muodostumista, joten suomalaista kansallistuntoa kohottamaan voitaisiin brewdogilaiseen tapaan tehdä Evil Twinilläkin rukiinen, havuisesti humaloitu, tervalla maustettu Molotov Cocktail Finland Edition - tuolla nimellä olutta tuskin Suomessa saisi kuitenkaan myydä... Epävirallisen lähteen kertomus polttopullon nimen taustoista on mielenkiintoinen:
Nimi ”Molotovin cocktail” tulee Neuvostoliiton ulkoasioiden kansankomissaari (ulkoministeri) Vjatšeslav Molotovista. Nimeä alettiin käyttää talvisodan aikana, kun Suomen maavoimat käytti polttopulloja panssarintorjunta-aseena. Nimitys juontuu siitä, että Molotov väitti, etteivät neuvostoliittolaiset pommikoneet pudottaneet Suomeen muuta kuin ruoka-apupaketteja (Molotovin leipäkoreja), joten suomalaiset keksivät siihen sopivan cocktailin.

Evil Twin Molotov Cocktail Single Simcoe Hop Edition
Oranssinkeltainen, sameahko ja kevyesti vaahtoava olut. Pullon pohjalla ilmeisesti runsas kerros humalamuhjua – tarkka kaataja sai valtaosan rajattua pois lasista, jonka tarkka kaataja jakoi tasapuolisesti kumpaankin lasiin. Tuoksussa kohtalaisesti karamellista, tiivistä makeutta, kevyttä alkoholin raakuutta sekä hyvä annos trooppista hedelmää sitruksinen terä edellä. Vähän kolkko, olisin odottanut runsaampaa tykitystä vähän joka kantilta – ”ihan mukavaa” runsautta tällä kertaa suhteessa potentiaaliin. Lämmetessä toki avautuu, mutta jää silti vähän vajaaksi.

Maultaan huomattavasti jytympi. Karamellisen makeaa, ronskia maltaisuutta, taustalla väijyvää alkoholin poltetta sekä melko pihkaisen kuorrutteista greippisyyttä. Jopa rusinaisia sävyjä löytyy lämmön lisääntyessä… Lopun katkerassa, alkoholin sävyttämässä puristuksessa on myös pippurisen mausteisia piirteitä, mutta myös kukkaisruohoista tuoreutta ja suoraviivaisuutta. Tuntumaltaan melko tuhti, ei niin soljuva kuin olisi odottanut ja maun perusteella toivonut – pyöreyttä löytyy silti kohtalaisesti. Alkoholi pääsee turhaksi esiin, tahmaavuutta löytyy…

Tuomio: Runsasmakuinen, hieman tasapainoton ja ehkä ylitselyövän makeakin. Aromaattinen puoli on hyvin hallussa ja purevuuskin on miellyttävän greippistä ja tuhtia. Todella maistuva, silti hieman toiveita jättävä. En minä tiedä – hyvää on, voisi toki olla parempaakin.

Pisteet: 38/50

2 kommenttia:

  1. Korjaus: Kaataja ei jättänyt ihania pohjan muhjuja pulloon, vaan jakoi ne molempien laseihin tasapuolisesti ;)

    VastaaPoista