maanantai 30. maaliskuuta 2015

Stadin Grand Cru Brune Paques

Pääsiäinen tuli stadiin belgimäisessä muodossa.
  • Tyyli: Belgian Strong Ale
  • Alk.%: 9,0
  • Panimo: Stadin Panimo, Helsinki, Suomi 
”Stadin Panimon tumman ruskea, belgialaistyyppinen vahva pintahiivaolut, jossa on runsas hedelmäisen mausteinen aromi sekä tummaksi paahdettujen maltaiden täyteläinen maku.”
Pääsiäisvalikoimaan saapuneen Grand Cru Brune Paquesin (ja American Imperial Porterin) myötä Stadin Panimon makuja löytyy Alkon valikoimista kaikkiaan yhdeksän tuotteen voimin. Rajallinen hyllytila ja lähtökohtaisesti oluita halveksuva yhtiömuoto huomioon ottaen puhutaan jo jonkinasteisesta urotyöstä kotimaisten pienpanimoiden näkökulmasta katsottuna. Huhujen mukaan Paquesille ei ole juurikaan tekemistä toissa kesänä markkinoilla olleen Grand Cru Bruinin kanssa – ainakin mausteita on vahvahkoon belgiin lisätty korianterin siementen, lakritsijuuren sekä pomeranssin kuoren muodossa. Itse olen mieltänyt StaPan erityisesti jenkkihekuman ilosanoman levittäjäksi ja hyvin toimivaksi sellaiseksi, joten on kutkuttavaa nähdä kuinka belgimäisemmät maut sen sammioihin taipuvat.

Stadin Grand Cru Brune Paques
Kauniin kastanjainen, ruskea ja tasaisen läpitunkematon, hitaannäköinen olut. Vaahtokin on kaunis, mutta melko nopeasti katoava. Tuoksu on tumman hedelmäinen, kevyemmin leipäisen maltainen ja hieman paahtuneen siirappinen. Syvän pehmeyden verhoa raottaa hieman raaka yrtin ja appelsiinin sivallus, joka ei kuitenkaan pintaa syvemmälle iske. Kevyelti mausteenomaista kuivuutta sekä punertavaa marjaisuutta.

Maultaan tuoksua kulmikkaampi, ehkä hieman raa’ankin oloinen, mutta kohtalaisen toimiva kuitenkin. Tummaaa, kevyelti kuivunutta hedelmää, hienoisesti paahtuneen karamellista leipäisyyttä – ehkä myös keksistä tuntua. Pähkinää, mausteista kuivuutta sekä sitrusyrttisen hapanta purevuutta, joka tarraa kitalakeen maun lopulla. Pienen pyörittelyn jälkeen löytyy myös lakritsia, samoin kuin punaviinimäistä marjaisuuttakin. 

Loppua kohden kuivuva, happamahkon kautta purevaan taittuvan lopetuksen omaava kokonaisuus soljuvalla suutuntumalla. Hieman alkoholin lämpöä havaittavissa…

Tuomio: Hieman tasapainoton, muutamia kysymysmerkkejä jättävä, turhan terävästi lämmittävä belgiale. Lajissaan keskinkertainen, ihan juotava olut jolta toivoisi enemmän annettavaa. 

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti