tiistai 24. maaliskuuta 2015

Saimaan Kekkonen Keskiolut

Kylässä on uusi sheriffi...

”Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen…” Vuoden 1978 presidentinvaalit ovat ikäryhmälleni kokematonta aikaa, mutta tilaisuuden ääntenlaskenta on tullut tutuksi aikakaudelta säilyneen videomateriaalin myötä – on se tainnut vilahtaa aikanaan myös jossain tv-mainoksessakin… Joka tapauksessa keskusta-aatteinen Urho Kaleva Kekkonen jatkoi murskavoiton turvin valtakauttaan aina vuoteen 1981 saakka, hallinnoiden maatamme yhtäjaksoisesti yli 25 vuoden ajan. Mies on ilman muuta oman oluensa ansainnut.

Saimaan Juomatehtaan kevätuutuus, Kekkonen Keskiolut osuukin mielestäni hauskaan saumaan. Pitkäaikaisen hallitsijamme alkoholinkäyttöä pyrittiin aikanaan piilottelemaan valtiollisen sensuurin voimin, mutta tiettävästi tässä ei täysin aukottomasti onnistuttu. Tänä päivänä Keskusta-puolue on kovaa vauhtia ajamassa ”keskiolutta” Alkon hyllyihin, toisin sanoen tukahduttamassa kieltomentaliteetin tuhojen jäljiltä hiljalleen elpyvän juomakulttuurimme. Näitä taustoja vasten tämä ”kekkosoluen” saapuminen markkinoille saa hymyn huulille – hieno veto Mikkelistä!

Tölkin takaa löytyy hieman, noh, taustoja...
Kekkonen edustaa hieman tummempaa (tai oikeastaan punertavampaa) lager-tyyliä, joten amber- tai wieniläistyyppinen lager (vienna) lienee lähimpänä tarkkaa lajimääritelmää. Mallaspohja muodostuu pilsnermaltaan varaan englantilaisten värimaltaiden täydentäessä väriä ja makua tummemmiksi – humalointi on hoideltu perusvarmoin Saaz- ja Magnum-lajikkein. Saimaan uudistuneen tavan mukaisesti tölkin takaa löytyy mukavasti lisätietoja aina käyttökohteista ruokaparituksiin ja tarjoilutapaan liittyen. Sieltä löytyy myös lainaus Kekkosen kirjeestä, jonka hän kirjoitti Konneveden Siikakoskesta presidentillisen taskumatin naaranneille sukeltajille, Kalle Lehtivuorelle ja Risto Marjaselle:
”Olin kovin iloinen, että se löytyi Teidän uutterien ponnistustenne ansiosta. Olin jo täysin luopunut toivosta tavata vanhaa hyödyllistä palvelijaa. Teitte oikein kun otitte ryypyt löydön kunniaksi. Toivottavasti tavara ei ollut turmeltunut.”
Olutta näyttäisi löytyvän kaupoista jo kohtalaisen hyvin, omani sain maistettavaksi suoraan panimolta – mökillehän tämä piti testattavaksi sitten viedä! Kekkonen Keskiolut on valmistettu yhteistyössä ARKI-designkonseptin kanssa, jonka valikoimista löytyy myös muuta kekkoskamaa aina T-paidoista ja pefleteistä tarjottimiin. Teatteri Eurooppa Neljän kesänäytöksenä on muuten osuvasti musiikilla maustettu komedia: Kekkonen – syntymästä kuolemattomuuteen, eli monenlaiselle kulttuurille on merkkimies aiheita antanut.

Tarkista myös oluen omat nettisivut: Kekkonenolut.fi

Saimaan Kekkonen Keskiolut
Hieman punertava, pähkinäisen ruskea ja kirkas olut suht ronskilla vaahdolla. Tuoksu on hyvä, rehti ja konstiton. Maltaaseen nojaava tunnelma henkii imeltynyttä limppua, sopivasti pähkinää ja vienoa keksisyyttä. Hentoa paahdetta, myös pientä ruohoista purevuutta. Miellyttävä.

Maultaan myös toimiva amber lager. Limppuista, hieman kuoreltaan imeltynyttä maltaisuutta, keksiä ja pähkinää. Yrttinen, ruohikkoinen purevuus on kohtalaisen runsasta, palettiin hyvin istuvaa ja maltaan pehmeyttä rouhentavaa. Tasapainoinen, mukavan runsasmakuinen ja toimiva.

Tuomio: Rehdin perusvarma, maistuva ja konstiton vienna, josta löytyy niin tasapainoa kuin hyviä makujakin. Luontoonhan tämä pitää viedä, järven rannalle tai hirsimökkiin… Hyvä haastaja Nokian Luomu Tummalle!

Pisteet: 34/50

3 kommenttia: