sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Simapaja Innkeeper’s Daughter

Kotimaista meadia kansallismaisemissa...
  • Tyyli: Mead
  • Alk.%: 6,2
  • Panimo: Simapaja, Helsinki, Suomi

Pienpanimokulttuuri elää tosiaan uutta nousukautta ja uusien toimijoiden kirjo on värikäs. Joukkoon mahtuu myös lähinnä hunajasimojen, meadien, valmistukseen keskittyvä pienpanimo/meadery, Simapaja. Haastelin jo aiemmin panimon perustaneen Mats Bergströmin kanssa toiminnan ideasta ja taustoista – tuon jutun voit käydä lukemassa täältä:


Ensimmäinen hunajasima löytyykin jo Alkon tilausvalikoimista eikä seuraavaakaan ilmeisesti tarvitse enää pitkään odotella. Tilautin omani jo hyvissä ajoin ja vihdoin pääsiäisenä pääsimme porukalla tutustumaan makean Innkeeper’s Daughter –meadin saloihin. Kyseinen meadi koostuu perinteiseen tapaan  hunajan ja veden sekoituksesta, käymisen suorittavasta hiivasta sekä mausteena toimivasta mandariinista. Jäännössokeria löytyy Alkon mittausten mukaan 55g/l, joten sitä voi kukin peilata esimerkiksi omaan suosikkivalkkariinsa. Simapajan kotisivuilla makeasta hunajasimasta kerrotaan seuraavaa:
Hunajasimaa ikäännytetään vähintään neljä viikkoa ennen myyntiä. Siman maku kuitenkin paranee, kun sitä säilytetään pitempään.
Simaa säilytetään kuin viiniä: mieluiten viileässä ja kyljellään niin, että korkki pysyy kosteana. Toisin kuin viiniä, avattua pulloa ei kuitenkaan tarvitse käyttää kerralla, vaan se säilyy juomakelpoisena pitkään, jopa kuukausia. Maulle suotuisa ikääntyminen jatkuu myös avatussa pullossa, joskaan ei aivan yhtä tehokkaana kuin avaamattomassa.
Simapaja Innkeeper’s Daughter
Vaalea, haalea, hieman samea ja kuohuviinin lailla kupliva. Tuoksu on makean kukkainen, mesimäisen hunajainen. Paljon valkoviiniltä lainattua, jopa hieman kuohuviinin tuntua. Ananaksista hedelmää, hieman appelsiinistä pirskahtelevuutta, aavistuksen hiivainen. Makeahko, silti miellyttävän kevyt – ehkä siinä suurin mielleyhtymä viinien maailmaan.

Maultaan hieman riisutumpi makeuden suhteen – hunajaisuus on edelleen mesimäistä, vaaleaa mutta samalla jotenkin haaleaakin. Hiilihapot ovat kohollaan tuoden yleiskuvasta mieleen jonkinlaista makeahkon valkoviinin ja pirskahtelevan kuohuviinin sekoituksen. Appelsiinia, ananaksista hedelmää.

Tuntumaltaan yllättävän kevyt, piilevän makea, lopussa tahmaava mutta hieman happaman kuivakin. Kohtalaisen runsaat hiilihapot, viinitermein ehkä lähempänä puolimakeaa? (Tästä oli seurueen kesken eriäviä mielipiteitä.)

Tuomio: Kesäinen, melko kevyt, ei niin makea kuin olisi odottanut. Mettä, vaaleaa hunajaa, appelsiinia ja ananassävyistä hedelmää valkoviini-kuohuviinitunnelmissa.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti