keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Stadin American Imperial Porter

  • Tyyli: Imperial / Strong Porter
  • Alk.%: 9,5
  • Panimo: Stadin Panimo, Helsinki, Suomi
Stadin Panimon edustus Alkon valikoimissa tosiaan kasvoi tänä keväänä entisestään ja viimeisimpänä tulokkaana hyllyyn asteli jo aiemmin huhuiltu, alkujaan pienpanimoerän Imperial Portteriinkin sotkettu American Imperial Porter. Stadilaiseen maailmankatsomukseen hyvin sopiva olut on paahteisesta pohjastaan huolimatta saanut rehdin humalakylvyn, jossa aromipuolta ei tiettävästi ole laiminlyöty. Polaris-humaloitu Imperial Porter toimi omaan makuun hyvin, samaa odottelen tältä American-veljeltäkin.

Stadin American Imperial Porter
Todella tumma, hitusen valoa vasten pohjimmiltaan punertava olut. Keskirunsas, nopeasti tiivistyvä ja kestävä, kermainen vaahto. Pullon suusta tuoksuteltuna humalointi tömähtää suoraan nenille – runsaan havuista, sitruksen sekaista otetta aika railakkaan raikkaassa muodossa. Lasiin kaadettuna aromit hieman hälvenevät ja mokkainen, kahvisen paahteinen maltaisuus pääsee hyvin esiin. Tummaa suklaata, jonkinlaista tummaa, kuivattua hedelmäisyyttäkin. Jyhkeä, tumma ja syvä – samalla rapean kalskea, sitruksinen ja mäntyisen metsäinen. Oikein hyvä.

Maultaan ei enää niin syvä tai muhkea, mutta silti tietyllä tapaa aika voimakas. Greippinen, havuisen potkun saava humalointi on varsin terävää ja pastillimaisen raikasta. Se ulottuu pitkälle kestoisaan jälkimakuun saaden lopussa greipin hedelmäisempiä piirteitä matkaansa. Mallaspuoli jää vähän jalkoihin, ehkä tumma suklaa pääsee parhaiten esiin sen noustessa loppua kohden hyväksi pariksi katkeran greippiselle nosteelle. Mukana on myös kahvimaisen kuivaa paahteisuutta, mokkamaista ruskeutta sekä suolaista salmiakkia.

Tuntumaltaan olut ei yllä odotuksiin vaan runsaus jää vähän puolitiehen. Tästä ehkä juontuu tunnelman vieno yskänlääke-efekti – lisää pyöreyttä saisi ehdottomasti olla.

Tuomio: Pureva, greippisen havumetsän nimeen vannova imperial porter jossa suklainen paahteisuus sinnittelee humaloinnin ikeessä. Tuntuma tukee enemmän black IPA-kategoriaa – ehkä tämä on vähän siltä väliltä.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti