tiistai 14. huhtikuuta 2015

Hiisi X TUFF! X Hop Hunters TUFF Hop

Paikallista näkemystä monella saralla!
Kevät on tuonut paljon uusia tuulia tullessaan ja olutskene tuntuu heränneen entistä ehompana uuden kauden alkuun. Tällä kertaa lasiini kaatui olut, jonka tulemista on odoteltu vesi kielellä jo hyvän aikaa – tästä on puhuttu, tästä kohuttu, tästä on pidetty. Jyväskylä on huomattavasti virkeämpi paikka kuin miltä päällepäin saattaa näyttää. Kaupunki tarjoaa paljon muutakin kuin bonuskorttien dominoiman Kävelykadun ihmemaailman. Underground-kulttuuri elää vahvana määritelmän eri muodoissa ja ruohonjuuritason monipuoliset yhteistyökuviot sitovat yhteen kaupungin elinvoimaisuuden kannalta elintärkeän verkoston.

Myös olutkulttuurilla on vahva jalansija kaupungin elämänmenossa ja sen aiheuttama positiivinen säpinä näkyy eri yhteisöissä ja vaikuttamisen tasoilla varsin monipuolisesti. Kun Hiisi, Kulttuuriyhdistys TUFF! ja paikallinen craft beerin sanansaattajana toimiva Hop Hunters -kollektiivi yhdistivät voimansa, syntyi kaupunkiimme uusi ylpeyden aihe: todellinen undergroundkatu(olut)kulttuuri-olutHiisi / TUFF! / Hop Hunters TUFF Hop!

Joona, Tatu ja Jesse hihat käärittyinä!
Jesse hypistelee uunituoretta etikettiä panimolla...
Kuvitus Jaakko Jäppisen käsialaa.
Kuten yleensäkin, kontaktien muodostamat polut luovat verkoston, joka oikeassa tilanteessa kasaa yhteen tarvittavan osaamisen ja näkemyksin kirjon. Kulttuuriyhdistys TUFF! oli jo viime kesänä mukana juonimassa mielestäni hyvin maistuvaa TUFF! IPAa, joka oli tarjolla myös mm. Helsingin SOPPissa. Uutta keittoa oli jatkossakin luvassa, mutta tällä kertaa miehitystä oluen ympärillä haluttiin vahvistaa. Kysäisin Hop Hunters –kaksikolta kuinka oluen tekoon on päädytty. Joona vastaili seuraavaa:
Makoilin sohvalla kun puhelin soi ja Soul Valpio oli linjan toisessa päässä. Hän ehotti, että haluasimmeko tulla mukaan seuraavaan Tuff JKL / Hiisi kollaboon. Vastasin jo ennen kun Ossi ehti lopettaa, että haluamme ja tulemme. Ossi ehdotti, että me keksitään olut ja he hoitaa grafiikat ja muut.

Runollista lausuntaa Ossi "Soul Valpio" Valpion kynästä.

Oluen ideaa ei tarvinnut kaukaa lähteä hakemaan, vaan vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: greipin kuorella tai mehulla maustettu double IPA. Idea sai yhtenevän hyväksynnän ja asiaa lähdettiin viemään eteenpäin Hiisin suuntaan.
No, kävimme sitten pyörähtämässä Hiisillä ja meidän kohdalla myös tutustumassa ensikertaa ukkoihin sekä tiloihin. Tatu oli heti mukana juonessa ja ehdotti, että käytämme keitossa greipin kuorta. Resepti olueen on Tatun johon annoimme viitteitä mitä siinä olisi mukava olla jne. Lyötiin päivät lukkoon ja olikohan niin, että jo seuraavalla viikolla menimme Jessen kanssa päiväksi Hiisille panemaan 500L erä tuota olutta.
Jesse ja Joona pääsivätkin kiinni todelliseen artesaanitaiteeseen kuoriessaan kauppakassillisen verran greippejä ja muutaman verigreipin keiton joukkoon - rehti meininki! Ensimmäiset lasilliset olutta laskettiin hanoista jo pari viikkoa sitten, mutta allekirjoittanut sai ensikosketuksensa tuotteeseen vasta viime perjantain Hiisi-vierailulla. Olut on kerännyt kehuja ja se on otettu ilmeisen hyvin vastaan myös pääkaupunkiseudulla – hypeä on siis ollut ilmoilla, mikä kieltämättä nostaa odotuksia entisestään. Ensimaisto paljasti kehujen olleen ansaittuja, mutta sain mahdollisuuden ottaa oluen tarkempaan testiin vielä kotioloissakin. 

Mikäli olet oman TUFF Hoppisi onnistunut missaamaan ei ole syytä huoleen. Panimolla on kypsymässä toinen, tällä kertaa 1000l erä tuota samaista olutta, joten kesän korvilla on luvassa lisää hedelmäisiä makuja hanan täydeltä! Myöhemmässä  vaiheessa on tulossa myös toinen kollabo-olut, Hiisin ja Hop Huntersin juonima imperial pilsener – hyvää kannattaa odottaa!

Hiisi X TUFF! X Hop Hunters TUFF Hop
Oranssiin taittuva, tummahkon keltainen olut kuohkealla vaahtokerroksella. Tuoksu on hyvin aromaattinen, hieman karamellisen makea ja runsas. Passionmaista hedelmäisyyttä on ilmoilla, samoin greippistä tunnelmaa unohtamatta kevyempää pihkaisuutta. Voimakas, antoisa, toimiva.

Maultaan hyvillä linjoilla. Greipin käyttöä ei voi olla huomaamatta… Se kättelee heti ensikosketuksella, siirtyy hieman sivummalle vain palatakseen lopussa entistä ehompana. Välissä kielen päällä pyörähtää passion-aprikoosi-linjalla kulkevaa tropiikin tuulahdusta, loppu on pitkälti sekä greippisen purevuuden että aromaattisemman olemuksen tanssahtelua havuisen tuoreella, aavistuksen pihkaisella pedillä. Pihka korostuu oluen lämmetessä, samoin karamellinen maltaisuus. Pientä mausteenomaista potkuakin löytyy, pippuria lähinnä...

Tuntumaltaan vahvuuteen nähden yllättävän helposti lähestyttävä, easy drinking, pientä soljuvuutta ja tahmeutta lukuunottamatta. Ronski makumaailma voisi saada lisätukea hieman tuhdimmasta tuntumasta, enkä henkilökohtaisesti pientä karamellin lisääkään pahakseni pistäisi – se tuntuu toimivan hyvin lisätyn hedelmän kanssa. 

Tuomio: Hedelmäinen, aromaattinen, pureva. Tämä kyllä iskee ja kovaa! Helppo juotavuus vähän hirvittää, mutta lasketaan se TUFF Hopin kehuksi. Hieno olut!

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti