maanantai 13. huhtikuuta 2015

Yritteliästä säpinää Hiisillä - katsaus perjantain vierailuun


Perjantain tilanne Hiisillä (Kuva: Topi Pakarinen / Voetto)

Hiisi on tosiaan muuttokannalla ja pääsin perjantaina muutamien muiden muassa katsastamaan tämän hetkisen tilanteen. Maaliskuun alussa Palokankaan suuri halli kätki sisäänsä lähinnä Kiteen Panimon vanhasta laitteistosta koostuvan kavalkadin lattioille levitettyä rosteria ja kohtalaisen määrän erinäisiä varaosalaatikoita. Nyt kuukautta myöhemmin tankit oli hilattu jo paikoilleen, keittolaitteisto löytyi siististä rivistä seinän varresta ja pullotuslinjastoakin oli jo hahmoteltu sijoilleen (70-luvulta peräisin oleva korkituskone menisi jyhkeytensä puolesta varmasti myös paalutuskoneesta – melkoinen peli). Vielä toistaiseksi tilaa näytti olevan yllin kyllin, sillä Heinämäen vanha verstas on vielä täydessä työntouhussa. Tullin lupaprosessin viivästyminen ja päälle painavat tilaukset ovat pitäneet vanhan kaluston vielä toistaiseksi vanhalla tontilla, mutta muuttoon kannustava vihreä valo syttynee lupien puolesta aivan lähiaikoina. Tässä vielä kuukauden takainen kurkistus panimolle:


Tuulisessa perjantai-illassa panimon ovet kävivät kohtalaisen tiuhaan tahtiin. Alkuillasta paikalla pyörähti vuokraisäntänä toimivan JYKESin väkeä, joille isännän roolissa toimineet Tatu ja Mikko pitivät kattavan esittelykierroksen tiloihin. Kierrosta säesti toiminnan historiasta ja tavoitteista kertova esitelmöinti.  Illan pääantia oli kuitenkin alueen kasvuyrittäjille ja yhteiskumppaneille suunnattu tilaisuus, jossa esiteltiin panimon lisäksi myös uudenlaista rahoitusmallia. Hiisiläiset pääsivät myös vastaamaan yrittäjäportaan tiukkoihin kyselyihin ja keskustelua virisikin runsaasti. Tulevat trendit, craft beer, innovatiivisuus, tasalaatuisuus, markkinanäkymät sekä luonnollisesti toimialarajat ylittävä yhteistyö nousivat puheenaiheiksi. Myös Hiisin malli toimia oluen valmistuksen ohella tukkurina kiinnosti yleisöä mutta myös itseäni. Ilta olikin hyvin informatiivinen ja antoisa.

Tatu ja Mikko äänessä (Kuva: Topi Pakarinen / Voetto)
Kuivin suin ei vieraiden toki tarvinnut olla. Hanaan oli kytketty kohtapuoliin levitykseen lähtevä Hiisi X Donut Island kollaboraatio-olut, Guess Wh(e)at –vehnäale, joka on maustettu passionhedelmällä. Tämän lisäksi tarjolla oli illan teemaan sopivasti myös muita eri tahojen kanssa juonittuja oluita, kuten:

  • McMurphy Stout (Jyväskylän Kaupunginteatterin Yksi lensi yli käen pesän –näytelmän oma olut) 
  • Lutakko XXV (Tanssisali Lutakon 25-vuotisolut – lakritsijuuri-sitruuna-black IPA) 
  • Viklo Export Stout (Konsulttiyritys Viklon kanelilla ja kahvilla maustettu stout).

Tarjolla oli myös paikallisesti erittäin kutkuttava, pääkaupunkiseudullakin kiinnostusta herättänyt underground(olut)kulttuuricollabo-olut Hiisi X TUFF! X Hop Hunter's TUFF Hop! Tämä greipinkuorella maustettu double IPA tulikin testattua oluen takana touhunneen Hop Hunter’s kaksikon, Joonan ja Jessen valvovan silmän alla. Vaikka vanhoja tuttuja ollaankin, oli tilanne silti hieman kutkuttava, sillä sen verran olen oluesta hypetystä kuullut. Pakko kyllä myöntää ettei hehkutus ole ollut turhaa – onhan kyllä hieno olut!

Paikallista olutharrastajapuolta tuli tavattua myös Huurteinen-blogia kirjoittavan Rollen muodossa. Kaupungin pienuudesta huolimatta tiemme eivät olleet aiemmin vielä kohdanneet, joten olihan tuo jo aikakin. Mikäs sen osuvampi paikka kuin paikallispanimo? Ilta meni monipuolisesti rupatellen, ihmetellen ja esityksiä seuraillen. Melko tiuhaan tuli pöydän antimiakin hyödynnettyä sillä oluen lisäksi pöytään oli katettu oluellisistakin yhteistöistä tuttujen paikallisyritysten antimia. Paahtimo Papun Viikate-yhtyeelle nimikoitua Oi Pimeys –kahvia kului illan mittaan useampi kupponen (ja lisää tuli haettua paahtimolta kotikäyttöön) eivätkä Jyväs Pakarin panimon antimia hyödyntävät saaristolaisleivät tahi patongitkaan pettäneet – toimii aina!

Tarjolla oli yhteistyön "hedelmiä" (Kuva: Topi Pakarinen / Voetto)
Kaikenlaista. Hyvä tunnelma, paljon aiheesta kiinnostuneita ihmisiä ja muutoinkin puitteet kohdillaan. Yrittäjien läsnäolon pystyi aistimaan monipuolisten visioiden ja kysymyksissä esiin tulleiden, itselle uusien näkökantojen muodossa. Yhteistyökuvioita Hiisillä tuntuu riittävän ja mikäpäs siinä. Erityisesti T-BBQ:n Teemun ja Hiisin Tatun visiointia oli mielenkiintoista kuunnella. Myös pieniä paljastuksia tulevista oluista virisi korviini: uutta on tuloillaan niin maitokauppoihin kuin ravintoloihinkin - paikallisesti ja maanlaajuistesti, yksin ja yhdessä. Alkonkin valloitus on jo alkanut, joten kesää kohti voi marssia odottavin mielin!

Vehnäalea tarjoilleesta hanasta virisi mieleeni muutoin kaunis visio, jossa lähipanimo vuokraisi hanalaitteistoa kotikäyttöön ja toimittaisi kuukausittain valikoidun kegin olutta kotiovelle. Ottaisin tällaisen laitteen välittömästi biergartenin terassille! Meillä toki utopiaa, mutta saahan sitä länsimaisesta ilmapiiristä sentään haaveilla...

Viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä: tätäkään tilaisuutta ei varmasti olisi viety läpi näin jouhevasti ilman pyyteetöntä työjuhtaa, Herrasmiespanimon valokuvaaja-ammattilaista Topia. Mahdoton energia ja tekemisen määrä! Big up! Topin kädenjälkeä on nähtävissä myös tämän jutun valokuvissa.

Aiheesta muualla:

Olutmestari Tatu - Hiisi mieheksi?
(Kuva: Topi Pakarinen / Voetto)
Allekirjoittanut näyttää kuinka lasin saa täytettyä
vaahdolla (Kuva: Topi Pakarinen / Voetto)
Mutta kyllä se siitä sitten asettui... Eli Hiisi / Donut Island Guess Wh(e)at. Passionhedelmällä maustettu wheat ale. Hedelmäisen hapan, passionmaisen tropiikin hengen kyllästämä, pehmeän vehnäinen - lopulta mukavan purevan ja happaman lopun omaava, hieman pippurinen kokonaisuus. Loistava kesäolut!
Illan isäntä omissa korkeuksissaan (Kuva: Topi Pakarinen / Voetto)
TUFF Hoppin etikettien ihmettelyä Hop Hunter'sin poikien kanssa. (Kuva: Topi Pakarinen / Voetto)
Pitihän sitä maistaa - Mikko hoitaa kaatohommat, Jesse virnuilee taustalla. (Kuva: Topi Pakarinen / Voetto)
Hiisi X TUFF! X Hop Hunter's TUFF Hop - Greippinen, pureva, aromaattinen ja mukavan särmikäs kokonaisuus. Hedelmämaustaminen tuntuu tulevan tänä vuonna vahvasti markkinoille - ei huono!
Yrittäjäpuoli kuuntelemassa esityksiä (Kuva: Topi Pakarinen / Voetto)
Sama porukka sivusta katsottuna - Rolle löytyy melko keskeltä.
Kukaan ei ollut kuukaudessa keksinyt, kuinka pullotuskone saataisiin siirrettyä - sen paikka lienee tässä.
Vanhan leipomon jäljet näkyvät vielä tiloissa.
Paikallista osaamista ja kulttuurintekijöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti