torstai 16. huhtikuuta 2015

Kinn Bryggeriä hanasta: Vestkyst IPA ja Slåtteøl Saison

Uusien makujen perässä...
Florøläispanimo Kinn Bryggerin panimomestari Espen Lothe vieraili hetki sitten maistattamassa panimonsa oluita Jyväskylän Harry’sissä, mutta tuo tilaisuus jäi muiden kiireiden vuoksi kokematta. Kinnin oluita löytyi kuitenkin vielä hanasta, joten pitihän se pari ottaa testiin – etenkin Vestkyst IPAa oli kuulemma kehuttu, joten sen maistaminen lieni selviö.

Ensin kuitenkin hieman panimosta. Kinn Bryggerin kotisivuilla meitä tervehtii harmaantunut, heinää pureva maajussi flanellipaidassaan. Vierestä löytyy teksti Vi ger det pä gamlemåten eli perinteiset arvot lienevät oluiden teossa tärkeässä roolissa. Arde olikin muutaman sanan päässyt Espenin kanssa vaihtamaan: Mukava mies, mutta tuntui tykkäävän tasapainoisista ja hillityistä oluista, joten rehtiä tekemistä ja konstittomampaa laatua lienee luvassa.

Panimo sijaitsee silmämääräisesti tarkasteltuna noin sata kilometriä Bergenistä pohjoiseen, kapeasta niemen kärjestä erkaantuneen, pitkulaisen kohti Atlanttia kurkottavan saaren länsipäässä. Automatkaan Bergenistä saa kuitenkin varata aikaa rapiat neljä tuntia maastossa yli 200 km mutkittelevan tieverkoston vuoksi – Oslosta lähestyttynä aikaa kuluu jo lähemmäs kahdeksan tuntia… Ja nyt oltaisiin vasta Tampereen ja Porin korkeudella Norjan länsirannikolla. Pikaisen tutkimisen perusteella tämä Norjan läntisin kaupunki, alle kymmenentuhannen asukkaan Florø vaikuttaisi varsin kiinnostavalta vierailukohteelta jo pelkän luontonsa ja mutkittelevan sijaintinsa vuoksi. Toisaalta, mikäpä notko tai nyppylä ei Norjassa kiehtoisi…

Tällä kertaa liputettiin Norjan väreissä...

Kinn Vestkyst

Tyyli: India Pale Ale
Alk.%: 7,0
Panimo: Kinn Bryggeri, Florø, Norja

Vestkyst IPAa tosiaan on kehuttu ja se kuuluu kotimaassaan valtiollisen alkoholimonopolin valikoimiin – Pohjoismaissa valtioilla on jokin älytön vimma torpedoida alkoholikulttuuria erinäisin keinoin ja alkoholimonopoli lienee näistä se kaikkein älyttömin. Onneksi pieni panimo on jokusen tuotteensa myyntiin kuitenkin saanut ja ennen kaikkea hienoa, että olutta on saatavilla nyt täällä meilläkin… Oluen nimi Vestkyst, länsirannikko, lupailee jenkkihekumaista kokemusta ja kuulemma oluen pulloversion etiketissä kehutaan sen tekemiseen käytetyn ”aivan liikaa humalaa”… Lähtökohdat ovat siis mainiot!

Kinn Vestkyst IPA
Aika kurainen ilmestys kaikessa hedelmäisessä ruskeudessaan. Tuoksu on kypsän hedelmäinen, toffeisen maltainen ja sitrusmäntyisen humaloitu.

Maultaan hyvin mallasta tunnustava, kypsän hedelmäinen ja tummahkon karamellinen. Matkassa on myös kevyttä pähkinää, tuntumaltaan olut on yllättävän pyöreä. Kohtalaisen katkera, ehkä pientä lisäpotkua voisi vielä olla mutta toimii kyllä mainiosti. Sitrusta, kukkaista tuoreutta, hieman yrttiä ja lopulta mäntyistä tuntua. Maltainen, kohtalaisen katkera – jollain tapaa tuo mieleen Nognen 100:sen, kevyemmässä muodossa toki. Hyvä olut!

Pisteet: 39/50

Saison oli toinen valinta...
Kinn Slåtteøl

Tyyli: Saison
Alk.%: 6,0
Panimo: Kinn Bryggeri, Florø, Norja

Vestkystin jälkeen piti vielä tutustua panimon ”vaaleampaan” kaartiin ja muutaman tyyleiltään melko samankaltaisen joukosta valikoin lasiini ilmeisen läheisesti maataloustöihin linkittyvän oluen. Belgialaisten maatilapanimoiden innoittama Slåtteøl on panimon mukaan suunnattu rehtien peltotöiden raikastajaksi, joka toimii niin kyntö- kuin sadonkorjuuaktiviteettien jälkeisenä rentouttajana.

Kinn Slåtteøl Saison
Samea, vaaleahko, varsin kaunis olut. Mauiltaan ja tuntumaltaan pyöreähkö, sitrusmaista happamuutta jonkin verran tarjoileva kokonaisuus, jossa vehnäinen maltaisuus on melko  voimakasta. Kevyttä makeutta, jopa banaanista esterisyyttä. Mausteista hiivaisuutta, pippuria… Aika hefemäinen saison?

Yleisesti melko jykevä, runsas ja hyvin toimiva olut, joka kyllä muistuttaa enemmän kesäistä vehnäolutta kuin rehtiä saisonia. Hyviä makuja, mukavaa tuntumaa – saisonin janoon tästä ei kuitenkaan ole!

Pisteet: 36/50

Näiden makujen perusteella Kinn vaikuttaa varsin mukavalta tuttavuudelta, vaikkei sinne Nøgne Ø:n hekumille pääsekään. Kannattaa kuitenkin pistää nimi mieleen, minulle oluet ainakin upposivat, vaikkei saison kovin saisonmainen ollutkaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti