maanantai 20. huhtikuuta 2015

Vuosikerta-Sierra Nevadat Alkossa: Flipside Red IPA & Torpedo Extra IPA

Alkusyksyn makuja alkukeväästä...
Kevättä ilmassa? Saimme Alkon tilausvalikoimaan pienen erän jenkkimakuja Suomenkin markkinoilla jo melko tutun Sierra Nevada –panimon lipun alla. Flipside Red IPAa sekä kohtalaisen yleisesti saatavilla olevaa Torpedo Extra IPAa tuli kumpaakin tarjolle kolmesataa pulloa. Hieman harvinaisemmin yksittäiskappaleita molemmista oluista oli mahdollista kotiuttaa verkkovarauksella lähi-Alkoonsa perinteisen ”laatikollisen” sijaan. Jyväskylässä tuotteita nä’yttiin otettavan kourallinen myös hyllytavaraksi saakka.

Sierra Nevada Flipside Red IPA 
Tyyli: India Pale Ale
Alk.%: 6,2 
Panimo: Sierra Nevada Brewing Company, Chico, Kalifornia, USA


Otetaan ensin testiin punertavampaa IPA-kastia edustava Flipside Red IPA. Syksyn välisesonki olutta Suomen keväässä tarjolla siis… Olut on nähtävästi pullotettu viime vuoden elokuussa eli IPAksi se on jo eläkekamaa – hieman kyllä ihmetyttää, että miksi tänne pitää vanhentunutta tavaraa väkisin rahdata. Noh, ilmeisesti jenkkioluet käyvät kaupaksi päiväyksistä huolimatta ja ostinhan minäkin suorilta käsin kaksi vaikka päiväysepäilyksiä ilmoilla etukäteen jo olikin.

Tämän vuoden erä pullotellaan vasta syksyllä - tämä on viime vuoden satoa...
Olut on tosiaan suunnattu ns. välisesonkiin, kesän ja syksyn välimaastoon, jossa kepeiden kesäoluiden jälkeen alkaa mieli tekemään jo jotain hieman tuhdimpaa ja tummempaa.  Eräänlainen ”kesän sinetti” kenties… Resepti kuulemma vaihtelee hieman vuosittain ja tänä vuonna oluessa on luotettu Citran, Simcoen ja Centennialin voimaan aromipuolella, Magnumin toimiessa katkerohumalana. Rungosta löytyy mm. vehnä-, karamelli- ja suklaamaltaita.
Just when it feels like the dog days will never end, suddenly, the switch is flipped, the air gets cooler and it’s clear that autumn is on the way. Featuring a ruby-red hue and abundant tropical fruit and citrus hop flavors, Flipside Red IPA is the perfect beer for the final flash of summer.
Sierra Nevada Flipside Red IPA
Rusehtava, mukavan punainen olut vaalealla, kohtalaisen runsaalla vaahdolla. Tuoksu on varsin mäntymäinen, myös pihkaisuutta henkivä. Sitrushedelmäisyys on appelsiininkuorista, hieman makeaa mutta myös purevaa. Vienoa yrttiä, myös jonkin verran karamellista makeutta.

Maultaan varsin kurantti, kohtalaisesti mallastakin esiin nostava. Mäntyistä havuisuutta, greippiä, appelsiinin kuorta ja potkivaa yrttisyyttä. Jälkimaku on greipin valtakuntaa katkeran happamassa voimakkuudessaan. Vienoa pähkinää, kevyen karamellista maltaisuutta… Myös hyvä kattaus trooppista hedelmäisyyttä ajoittain löytyy, mutta se kuitenkin tuntuu kokeneen jo selvää inflaatiota tässä talven aikana. Tuntumaltaan keskirunsas, riittävän jämäkkä olematta tunkkainen.

Tuomio: Pureva, makuisa, toimiva. Täydessä iskussa varmasti erittäin mainio olut, nykyisellään jää ”vain” hyvälle tasolle. Katkero puoli on kuitenkin miellyttävällä tasolla… Hyvää on, mutta kyllähän nämä pitäisi vain saada tuoreempana ”maihin”.

Pisteet: 34/50

---


Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Tyyli: India Pale Ale
Alk.%: 7,2
Panimo: Sierra Nevada Brewing Company, Chico, Kalifornia, USA

Torpedo sen sijaan on jo vanha tuttu ja se on kertaalleen tullut blogissa jo käsiteltyäkin. Pari vuotta sitten lasissa kävi kutakuinkin samanikäinen olut eli hiekkaa on jälleen valunut tiimalasissa aivan liikaa pullotuksen ja nautintohetken välissä. Alkoon saapuneessa erässä on päiväystä heinäkuulle eli se on pullotettu oletettavasti viime kesänä...

Siinä missä Flipside on selkeästi kausituote kuuluu Torpedo ympärivuotiseen tarjontaan. Magnum-Crystal-Citra –kylvyn saanut IPA nojaa ronskiin aromihumalointiin, joka oletettavasti on jo ehtinyt taantumaan ajan myötä. Omaan makuun se on kuitenkin varsin toimiva olut tästä huolimattakin, joten siksipä pari pulloa tuli hankittuakin.

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
Oranssinen, kauniisti kuultava olut kuohkealla, pitsiävällä vaahdolla. Tuoksultaan se on suoraviivaisen toimiva, greippiä ja havuisuutta henkivä kokonaisuus hyvin vienolla makeudella varustettuna.

Myös maussa greippinen purevuus on hyvin esillä saaden tukea männyn havuiselta tuoreudelta. Trooppista hedelmääkin löytyy, mutta melko ohuella kattauksella sen suhteen edetään. Mallaspuoli on vaaleaa, hyvin vienoa makeutta antavaa. Tuntumaltaan keskirunsas, makuihin nähden sopiva ja tilaa antava. Katkera, tasapainoinen ja laadukas.

Tuomio: Perusvarma, hyvin toimiva IPA, joka ei turhia kikkaile. Terävin kärki toki jo puuttuu, mutta tuttu tuote matkan varrelta – hyvä valinta vastaan tullessa, tietää mitä saa.

Pisteet: 36/50

Eli hieman on optimismi parissa vuodessa karissut pisteiden valossa (38 -> 36), mutta toimivaa tavaraa edelleen… Makukirjo näyttäisi olevan hyvin yhtenevä aiemman näkemykseni kanssa – jotain tasaisuutta arvioissa on siis kuitenkin havaittavissa…

2 kommenttia:

  1. Onhan tuota Flipsidea ollut Suomessa tarjolla useita kuukausia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä korjaus, luotin tässä maahantuojan sanaan. kiitoksia huomiosta! :)

      Poista