perjantai 15. heinäkuuta 2016

HIISI Inki - Gluteeniton Ginger Pale Ale

Inki inkeroinen
 • Tyyli: Aromatisoitu olut / Ginger Pale Ale
 • Alk.%: 5,7
 • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi
HIISI iski kesäsesonkiin inkiväärisen raikastajan, Alkon valikoimiin juuri saapuneen Inki-oluen. Tuoreella, käsin kuoritulla ja murskatulla inkiväärillä maustettu, Apollolla, Cascadella ja Mosaicilla humaloitu pale ale on kuin luonnollinen jatkumo maitokauppojen kevyemmälle Kiito-oluelle. Inki on myös gluteeniton olut, joka rakentuu Pale ale-, Pilsner-, Münchner- ja karamellimaltaiden eli ohran varaan. Sen valmistuksessa on käytetty apuna proteiininpilkkojaentsyymiä, joka on rouskuttanut gluteenin pois. Luontaisesti gluteeniton Inki ei siis ole, mutta hyvä lisä gluteenittomien oluiden kasvavaan valikoimaan. 

Onhan Inki mukava tuttavuus muutoinkin. Aromaattinen, sopivan katkera (pullo sanoo 50 IBU, Alko ilmoittaa 40 EBU) ja kauniisti taidokasta humalointia sekä tuoretta inkiväärisyyttä yhdistelevä olut sopii kesäaikaan kuin nenä päähän. Nimi viitannee hiisimäiseen tapaan jonkinlaiseen karjalaiseen muinaismytologian hahmoon. Taas on aukko sivistyksessäni… Ja musasuosituskin näkyy löytyvän.
Inki neito inkeroinen, maasta paennut matkoihinsa. Kantoja kummia taivaan yllä, nurjia puitaan painelevi. Louhen lintuja lennättävi, kutsuja kielillä kirvoittavi - Urjan maalla viimoja veistää, kuutamoa kuumaa sytyttelee.


Oljenkeltainen olut runsaalla vaahdolla. Kertakumouksella ei pullo lasiin mahdu. Tuoksussa inkivääri mestaroi isännän ottein, mutta tekee sen tyylillä. Hyvin kesäinen, vaalea ja taustalla hedelmäinen kokonaisuus on virkistävän aromaattinen, puhutteleva ja vivahteikas. Sivummalta löytyy kevyttä mausteisuutta ja sitrusmainen pirteys on tukee vaalean trooppisuuden kanssa inkivääristä tunnelmaa kauniisti. Mallaspuoli on hivenen makeaa, vaaleaa ja hienoista pyöreyttä antavaa. On mukavata nuuhkittavaa.

Maku myötäilee tuoksua, mutta jää hieman pidättäytyvämmäksi kuitenkin. Inkivääri on edelleen vahvassa roolissa ja saa hieman rouheampaakin tuntua maun loppuvaiheilla sitruksisen purevuuden astuessa näyttämölle. Lopetus on rapeahko, hivenen mausteinen ja potkiva. Alkupuoliskolta nousee esiin myös vaaleaa hedelmäisyyttä sekä lopussa uudestaan pyöristyvää, kevyen makeaa ja vaaleaa maltaisuutta. Keskitäyteläinen, raikas ja kesäinen - hyvin virkistävä kokonaisuus.

Tuomio: Inkiväärinen ja aromaattinen kesäolut, joka jatkaa siitä mihin Kiito lakipykälien pakossa lopetti. Hieno olut ja mukavaa, että inkiväärillekin on tässä maailmassa löytynyt järkevä käyttötarkoitus.

Pisteet: 35/50

6 kommenttia:

 1. Nyt on kyllä herkkua lasissa! Kaikki osaset tässä paletissa, mallaspohja, humalointi ja sopivasti inkivääriä, ovat tasapainossa. Loistava olut, jota täytyy maistella aavistuksen kylmempänä, vähän turhan paljon ehti lämmetä tuo. Ja jemmaan pitää hakea muutama pullo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä toimii mainiosti ja keräsi viikonloppuna kehuja isommaltakin joukolta.

   Poista
 2. Kesällä tämä viihtyi useamman kerran lasissa. Mahtava paketti!Inkivääriä on juuri sopivassa suhteessa, nimenomaan mausteena. Tämä ei siis missään nimessä ole inkivääriolut, vaan pale ale, jossa on mausteena käytetty inkivääriä. Itselle tuli kela, että tätähän voisi testata tuon mausteensa ansiosta myös jouluoluena! Esim. joulusaunan jälkeen toimisi aivan varmasti. Pari pulloa onkin jo jemmassa tätä käyttötarkoitusta varten! ;)Vinkvink.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä oikeastaan pöllömpi idea tuo joulupöytä! Toimii varmasti ja itsekin tullut testattua mm. grillaamisen yhteydessä. Toimii hyvin sielläkin. Kippis!

   Poista
 3. Varmasti toimii grillisapuskan kanssa! Ei epäilystäkään. Useimmat "jouluoluet" mun mielestä kompastuvat turhaan kikkailuun, on vähän sitä ja tätä jouluista maustetta sotkettu keittoon, ja aika harvoin lopputulos on hirveän säväyttävä. Yleensä esim. A-marketin jouluoluista ne lemppari oluet ovatkin alunperin olleet ihan vaan pirun hyviä oluita sellaisinaan, ilman sesonkiin liittyviä maustehässäköitä... Toki joitain poikkeuksiakin on ollut. Mutta yleensä ne on ne urbockit, eisbockit ja ayingerin celebrat... anteeksi winterbockit, jotka sieltä tuppaa tarttumaan jouluksi pykälään. Inkissä inkivääri (jouluinen mauste) on sen verran hienosti onnistuttu ujuttamaan muun herkun sekaan, että tänä jouluna on joulupöydässä uusi vieras. Olkoonkin sitten "kesäinen" heinäkuun koittaessa... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Harva olut, jossa mausteet näyttelevät pääosaa iskee makuhermoon. Sopuisasti joukkoon sulautettuna potentiaalia löytyy enemmän. Mielummin ottaa jonkin "talvisen" kuin "joulumaustetun" matkaansa ja tuossapa hyviä vaihtoehtoja jo luettelitkin :) nappasin kaloja varten varuiksi vielä Kimiton Mandarina vehnän.

   Poista