torstai 28. heinäkuuta 2016

Iso-Kallan Panimo Mestari Stout

Maistuva stout

On taas se aika vuodesta, kun suomalaiset panimot mittelevät maan parhaan oluen tittelistä ja tänä vuonna mukana on muhkea joukko maltaisia arvojuomia – lähes 150 tuotetta yhteensä 30 eri panimolta. Kuopiolainen Iso-Kallan Panimo osallistui kisaan monen muun toimijan tavoin nyt ensikerran ja kisaan ilmoitettujen oluiden joukossa oli myös tuttu, maistuvaksi ja aiemmin keväällä vuoden puhuttelevammimmaksi vastaan tulleeksi stoutiksi nimeämäni Mestari stout. Kunniamaininta pätee muuten edelleen.

Olut on tummanpuhuva ja tasapainoinen, yhdessä Kuopiossa vaikuttavien Ravintolamestari-ravintoloiden kanssa toteutettu olut, joka on löytänyt paikkansa jopa maineikkaan Mustan Lampaan juomalistoilta. Kelpaa siis Olutkellarissakin kehua eli nostetaanpa arvio nyt eetteriin kisahuuman siivittämänä.

Iso-Kallan Panimo Mestari Stout
Musta, komeasti vaahtoava olut. Paahteisen maltainen, hieman suklainen ja nahkeahko. Kevyttä kahvia, ripaus karamellista makeutta ja ohutta savuisuuttakin. Syvä, monipuolinen ja runsas.

Maultaan tuoksun linjoilla. Heti kärkeen mainittakoon kevyen savuinen tuiverrus, joka nousee alussa esiin saaden lopussa enempikin salmiakkista vaikutteisuutta. Paahtunut maltaisuus, ajoittain esiintyvä kahvisuus ja hienoinen suklaisuus ovat hyvin esillä. Humaloinnista löytyy sopuisaa, sitrumaista tunnelmaa joka sopii kuvaan mainiosti. Enemmänkin kuivanpaahteinen kuin makea, vähän töhismäinen ja kevyttä hedelmääkin vilautteleva. Ajan myötä suklaa korostuu kauniisti.

Tuntumaltaan keskirunsas, ehkä vähän yli. Voisi olla soljuvampi muttei tuota juurikaan jää kaipailemaan.

Tuomio: Miellyttävä, perusvarma ja laadukas stout Kuopiosta. Tämän vuoden puhuttelevimpia paahdevetoja.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti