Vehniällä nähtävästi tykästyttiin sahdintekoon siinä määrin,
että uutta erää laitettiin tulille heti ensimmäisen perään. Runtusahdin jatko-osaa on hieman tuunattu ensikeiton jäljiltä ja prosessi sujui
tekijämiesten mukaan toisella yrittämällä muutoinkin jouhevammin. Nyt ollaan
Tarvaisen Mikon mukaan hyvin lähellä sitä, mitä alun perinkin haettiin ja
seuraavaan erään lähdetään jo kokeilemaan jotain uutta – savuisiakin tunnelmia
lienee luvassa jossain vaiheessa kesää, mikä luonnollisesti kuulostaa kutkuttavalta.
Rukiin määrää nostettiin 700grammasta pyöreään kiloon ja
kaveriksi laiteltiin myös mallastettua ruista. Hiivan määrä puolitettiin,
samoin kuin lämminkäymisen aikakin. Runtusahdit valmistuvat Mikon pihapiirissä
nököttävässä vanhassa saunarakennuksesta, jonka hormia oltiin jo kattoremontin
yhteydessä hävittämässä. Päätös kuitenkin pyörrettiin ja hyvä niin – nyt
tilavanpuoleinen rakennus jatkaa sahtiperinteen ylläpitoa. Arvojuoma kypsyy
maan alla, vanhassa maakellarissa, joka parin vuosikymmenen tyhjillään olon
jälkeen sai maittavan käyttötarkoituksen. Arvostettavaa toimintaa!
Vehniän Runtusahti II |
Rusehtavan oranssinen, hidasliikkeinen ja mukavan näköinen
sahti. Tuoksussa sopivaa makeutta karamellisen banaanisuuden muodossa mutta
myös mukavan rukiista särmikkyyttä. Hyvältä vaikuttaa, mutta vaikuttakoon.
Maultaan mainio. Sopivasti toffeista, karamellin sekaista ja
kypsän banaanista makeutta, rukiista rouheutta kuivahkon leivinmausteisuuden
siivittämänä. Banaanin seurana on myös muita hedelmäisiä vivahteita ja
katajaisuus täydentää palettia kauniisti. Kokonaisuus tasapainotteleekin
makeahkon soljuvuuden ja ryhdikkäämmän kuivuuden välimaastossa. Lopetus taittuu
kuivempaan suuntaan ja nyt ollaankin aika lähellä harmoniapistettä monessa
suhteessa. Suuntuntuma on soljuva, hieman huulia tahmaava ja pyöreähkö.
Oikein hyvä sahti, jossa rukiilla on oma, tärkeä roolinsa.
Pisteet: 40/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti