perjantai 22. heinäkuuta 2016

Vehniän Runtusahti IIVehniällä nähtävästi tykästyttiin sahdintekoon siinä määrin, että uutta erää laitettiin tulille heti ensimmäisen perään. Runtusahdin jatko-osaa on hieman tuunattu ensikeiton jäljiltä ja prosessi sujui tekijämiesten mukaan toisella yrittämällä muutoinkin jouhevammin. Nyt ollaan Tarvaisen Mikon mukaan hyvin lähellä sitä, mitä alun perinkin haettiin ja seuraavaan erään lähdetään jo kokeilemaan jotain uutta – savuisiakin tunnelmia lienee luvassa jossain vaiheessa kesää, mikä luonnollisesti kuulostaa kutkuttavalta.

Rukiin määrää nostettiin 700grammasta pyöreään kiloon ja kaveriksi laiteltiin myös mallastettua ruista. Hiivan määrä puolitettiin, samoin kuin lämminkäymisen aikakin. Runtusahdit valmistuvat Mikon pihapiirissä nököttävässä vanhassa saunarakennuksesta, jonka hormia oltiin jo kattoremontin yhteydessä hävittämässä. Päätös kuitenkin pyörrettiin ja hyvä niin – nyt tilavanpuoleinen rakennus jatkaa sahtiperinteen ylläpitoa. Arvojuoma kypsyy maan alla, vanhassa maakellarissa, joka parin vuosikymmenen tyhjillään olon jälkeen sai maittavan käyttötarkoituksen. Arvostettavaa toimintaa!

Vehniän Runtusahti II
Rusehtavan oranssinen, hidasliikkeinen ja mukavan näköinen sahti. Tuoksussa sopivaa makeutta karamellisen banaanisuuden muodossa mutta myös mukavan rukiista särmikkyyttä. Hyvältä vaikuttaa, mutta vaikuttakoon.

Maultaan mainio. Sopivasti toffeista, karamellin sekaista ja kypsän banaanista makeutta, rukiista rouheutta kuivahkon leivinmausteisuuden siivittämänä. Banaanin seurana on myös muita hedelmäisiä vivahteita ja katajaisuus täydentää palettia kauniisti. Kokonaisuus tasapainotteleekin makeahkon soljuvuuden ja ryhdikkäämmän kuivuuden välimaastossa. Lopetus taittuu kuivempaan suuntaan ja nyt ollaankin aika lähellä harmoniapistettä monessa suhteessa. Suuntuntuma on soljuva, hieman huulia tahmaava ja pyöreähkö.

Oikein hyvä sahti, jossa rukiilla on oma, tärkeä roolinsa.

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti