Kaksi kutkuttavaa "mehiläissahtia". |
Laitisen Mikan kotiverstas Jyskässä on paikka, josta kuuluu
aika ajoin kummia. Kotipanimon oluissa on vuosien varrella maistunut niin
kanttarelli kuin mustikkakin ja kellarissa pöhisee ties monennettako kiertoaan
läpikäyvä soleratynnyri. Tällä kertaa tarjolla oli kutkuttavaa ”mehiläissahtia”
sekä muutamia muita herkkuja, jotka sain matkaani juhannuksen alla suorittaessamme kirjavaihtoa omenapuutarhan katveessa. Mikan ja Maria Markuksen uusi
Rakkaudella Pantua –kotiolutkirja pääsee tarkempaan tarkasteluun elokuun
kesälomilla, mutta vaikuttaa ensisilmäilyllä oivalta infopaketilta myös kotioluiden
juomiseen keskittyneelle harrastajalle.
Mutta että mehiläissahtia? Tai ”sahtia” kun eivät nämä
hiivansa puolesta viralliseen sahti-määritelmään kuitenkaan taida istua. Mika osallistui
hieman aiemmin Kööpenhaminassa Ny Nordisk Øl –seminaariin, josta mukaan tuomisiksi tarttui fynniläisen Munkebo-panimon
Claus Christensenin antamat mehiläishiivanäytteet. Kyseessä on kaksi panimon
viereisen mehiläistarhan mehiläisistä eristettyä hiivalaatua, joiden tarkempi
lajimääritys on par’aikaa käynnissä White Labsin hiivalaboratoriossa. Mika itse
kirjoittaa blogissaan seuraavaa:
Munkebon hiivat eivät vaikuta brettanomyces lajin edustajilta, sillä niillä käytetyt oluet ovat hillityn ja elegantin hedelmäisiä. Vielä ei ole myöskään varmaa kuuluvatko nämä mehiläishiivat saccharomyces cerevisiae -lajiin, kuten tavalliset panimoiden pintahiivat tai leivinhiivat...
...Luonnossa hiivaa on varsinkin sokerilähteiden lähettyvillä, kuten marjojen, hedelmien, kukkien ja viljanjyvien pinnassa sekä puiden kaarnassa. Hiivoissa on kuitenkin valtavia eroja, ja vain harva luonnonhiiva täyttää oluenpanijan kriteerit. Tämän yksisoluisen eliön pitäisi pystyä käyttämään hyvin erilaisia mallasperäisiä sokereita ja kestää alkoholia. Oluen maunkin pitäisi olla hyvä ja persoonallinen.
Kun mehiläinen kerää mettä, tarttuu sen matkaan siitepölyn
lisäksi myös kukissa eläviä hiiva- ja eliöpartikkeleita. Claus sai ajatuksen
tutkia niiden käyttöä oluen valmistuksessa jokunen vuosi sitten ja nyt
markkinoilla on jo muutama mehiläishiivaolut. Mielenkiintoista, mutta
järkeenkäypää.
Mielenkiintoiset näytepullot. Claus sai mehiläiset panimon naapurissa toimivalta hunajatarhurilta. Mehiläiset hän tiputti petrimaljaan, jossa oli nimenomaan oluenpanoon sopivia hiivoja suosiva kasvualusta. Luonnonvalintaa suoritettiin siis jo tässä vaiheessa, ja esimerkiksi huonosti alkoholia ja humalan katkeruutta kestävät hiivat karsiutuivat jo kättelyssä. Siltikin hiivan metsästys on työlästä, sillä potentiaaliset hiivat pitää puhdistaa vieraista mikrobeista. Ja vasta sen jälkeen pääsee testaamaan millaista olutta hiiva tuottaa.
Lopputulemana on neljä sopivaa hiivakantaa, joista kullakin
on luonnollisesti omat erityispiirteensä. Kaksi tuottaa olueen banaanin
aromeita, yksi kirsikan ja vadelman neljännen ollessa hedelmäisempi persikan ja
aprikoosin sävyin. Nyt maistettavana olevissa sahdeissa on käytetty kahta
jälkimmäistä, hieman normisahdin makukirjosta poikkeavampaa kantaa.
Tarjolla oli tällä kertaa hieman vaaleampaa ja
kantavierteeltään hieman kevyempää (20 °P) ”Joutsa-tyylistä” sahtia kahtena
kappaleena. Toinen erä oli käynyt Munkebo #002 –hiivalla ja toinen Munkebo #004
–kannalla, joista jälkimmäinen oli se persikka-aprikoosi-taipuvainen,
ensimmäinen vatukko-kirsikkainen. Tummaa kaljamallasta on käytetty vähän ja sen
sijaan reseptissä on mallastamatonta kauraa. Lopputulos on lopulta
tunnistettavan sahtimainen ja kuten Mika itsekin kuvaili, hieman virolaisten
koduõluiden tyyppinen. Saamani versiot on jälkikäytetty pullossa.
Mehilläissahti M4+ (Munkebo #004) ja Mehiläisahti M2+
(Munkebo #002)
|
Ulkonäkö:
Kaksi oikeastaan samannäköistä sahtia rinnakkain, M2+ tosin
vaahtoaa hieman runsaammin. Kyllä, nämä sahdit vaahtoavat ja tekevät sen vielä
varsin kauniilla tavalla. Muutoin neste on oranssisen rusehtavaa, tasaisen
sameaa ja kaunista katseltavaa.
Tuoksu:
Tuoksuista löytyy eroja. Molemmat ovat herkullisia, hyvin
sahtimaisia ja puhuttelevia, mutta omaavat täysin omanlaatuisen,
marjahedelmäisen tunnelman:
M4+ tarjoilee miellyttävää, kypsää aprikoosin hedelmälihaa
sekä kevyempää persikkaisuutta, mitä Mika viestissään lupailikin. Se sekoittuu
ilmoilla olevaan, kevyen kuivakkaan mausteisuuteen ja saa mielestäni hieman
jopa kanervaisia sävyjä. Vaikutelma on kaksikosta tuhdimpi ja runsaampi.
M2+ sen sijaan etenee hieman kevyemmin, raikkaamman marjaisin
pelimerkein. ”Kuin sukellus vattupensaikkoon” voisi kuvata hyvin
ensinuuhkaisua. Sormiin hierottua vadelmaa nimittäin löytyy mukavasti ja
tunnelma henkii myös pensaan lehtien mietoa ominaistuoksua. Kirsikkaisuus ei
ole voimakasta, enkä sitä ehkä osaisi kaikessa pehmeydessään tunnistaa mikäli
sitä ei olisi tarjottimella tiedoksi annettu. Harvoin oluen marjaisuus on näin
raikasta, hyvällä tapaa kevyttä ja erittäin kesäistä. Jos oikein tunnelmoidaan,
näen itseni mökkitien varressa ahomansikoita ja vadelmia poimimassa… Ei huono.
Tuoksun taustat ovat pitkälti samantuntuiset: vaaleahkon
maltaiset, hivenen mutta riittävän karamelliset sekä ohuen leipäiset. Hitunen
mausteisuutta, ehkä niittykukkaista yrttisyyttäkin. M2+ kokonaisuutena
kevyempi, M4+ tunnelmaltaan syvempi.
Maku:
Mauissa on tuoksua selvemmät eroavaisuudet. M4+ on edelleen
runsaampi, syvempi ja mielestäni sahtimaisempi. M2+ taasen keveydessään on
hyvin kesäinen, jopa virkistävä ja hyvällä tapaa kuivempi. Se tuntuu myös
kumppaniaan vaaleammalta makumaailmansa puolesta.
Runko ei tosissaan tutun lammilaista, tummanpuhuvaa
koulukuntaa edusta, mutta ehkä näin hiivojen eroavaisuudet pääsevät paremmin
esiin. M4+ omaa myös sopivaa tummuutta, hivenen paahtuneen oloisen toffeisuuden
ja aavistuksen tumman maltaisuuden myötä. Se on kypsän hedelmäinen, ei enää
niin selkeän aprikoosinen vaan enemmän kypsänä kuivatun
hedelmäsekoituksenomainen. Aprikoosia kyllä on, mutta samoin myös rusinaa –
äkkiseltään vähän belgivivahteinenkin. Takapotku on kuivahkon mausteinen,
toimiva ja kevyen katkerakin. Sahti tahmaa hieman huulia ja soljuu suussa
kohtalaisen mukavasti. Aika runsas maku tosiaan, vaikka vaaleus vähän
keventääkin kokonaisuutta. Lämmetessään saa lopetukseensa vähän
mustaviinimarjapensaan virettäkin, mikä nousee esiin röyhtäyksen myötä
(pahoittelen mielikuvaa).
M2+ on melko selvästikin kesäisempi, hyvin aurinkoinen ja
maaseudulla porottavan iltapäiväauringon pakoiluun soveltuva. Taas sitä vatukon
kokonaisvaltaista, tallottaessa ilmoille vapautuvaa lehtien, varsien ja
marjojen mehukkuutta. Kirsikka löytyy nyt selkeämmin eikä lopun mausteisemmasta
karheudesta enää niin kovasti tuo mainittu kanerva tule mieleen – ehkä vähän
siltikin. Tausta vaikuttaa M4+:aa vaaleammalta, mutta omaa mukavaa, hunajaankin
viittavan toffeen tunnun lisäksi hivenen paahdettua paahtoleipäisyyttä. Lopun
valkopippurin tahdittama mausteisuus sopii tähän hyvin. Belgivertausta ei tällä
kertaa irtoa, vaikka vähän jotain vaalean belgi alen tuntua tässä voisi
sinällään ollakin. Sahtimainen, vaikkei ihan M4+:sen vertaisesti. Ja nyt
puhutaan siitä lammilaisemmasta, mihin olen itse tottunut.
Kumpi?
Hankala sanoa kumpi on suunmukaisempi. M4+ viettelee
itselleni paremmin tutulla, tummemman sahtimaisemmalla otteellaan, mutta
toisaalta vatukosta huuteleva ”kesäsahtikin” on kyllä herkullista nautittavaa.
Se on lopetukseltaan ehkä vähän rouheampi, joten kallistunen sen suuntaan.
Parempi puolisko sen sijaan oli eri mieltä eli tasapaino on siinäkin suhteessa
saavutettu. Pisteitä en anna, mutta kyllä nämä neljänkympin sahteja ovat
kumpikin.
Sinällään hauska huomio: mehiläisistä kun on puhe, on vaikea
olla nostamatta alitajuisesti hunajaista makua näistä sahdeista esiin. Kuivahko
mausteisuuskin tuntuu siitepölymäiseltä, ihan jo lähtökohtaisesti.
Todella mielenkiintoista koeistusta!
VastaaPoistaJo vain ja maistuvaa sellaista onkin.
Poista