maanantai 4. heinäkuuta 2016

Gluteeniton Mikkeller Ambler: “Healthiest beer in the world?”

Gluteeniton ja (lähes) alkoholiton red ale.
Gluteenittomien oluiden tarjonta oli pitkään varsin kapealinjaista, mutta viime vuosina on silläkin saralla alkanut löytymään kohtalaisesti vaihtoehtoja. Samaan aikaan myös alkoholittomien oluiden kysyntä on kasvanut runsaasti ja suuntauksen vaikutukset yltävät kotimaassa myös viinitilojen toimintaan, jotka ovat vastanneet kysyntään mm. erilaisin kuohujuomin.

Palokan Citymarketin oluthyllyt notkuivat taas uusia tuttavuuksia ja yksi iloinen yllätys koettiin alkoholittomien oluiden hyllyllä, josta esiin nousi tuttua Mikkeller-sävymaailmaa henkivä uutuuspullo: Mikkeller Ambler. Tanskalaispanimo on tehtaillut vähäalkoholisia kesäjuomia aiemminkin, mutta nyt saman korkin alle on yhdistetty kaksi – luvalla sanoen – trendiä: Ambler on sekä gluteeniton, että (lähes) alkoholiton red ale. Kyseessä ei kuitenkaan ole luontaisesti gluteeniton tai deglutenoitu tuote, vaan sen gluteenipitoisuus alittaa Kukko-oluiden tapaan 20mg/kg rajan. Ohraa siis löytyy, mikä kannattaa huomioida oman sietokyvyn mukaan.

Ambler on valmistettu tuttuun tapaan De Proefilla Belgiassa ja se on teetetty yhteistyössä ruotsalaisen oluiden maahantuontiin erikoistuneen Brill & Co.:n kanssa. Oluen mukana kulkeva kysymys on aika raflaava, mutta varmasti sinne päin paikkansa pitävä: Healthiest beer in the world? Ainakin se on rehellisempi kuin Carlsbergin "hulvaton" probably the best...

Mikkeller Ambler
Haalean kolamainen, punertavan ruskea ja varsin kauniin, joskin nopeasti katoavan vaahdon nostava olut. Tuoksu on melko mieto, mutta miellyttävä ja hiljalleen avautuva. Leipäisen makeahkoa, hivenen tuoppimallasmaista tunnelmaa kevyellä, kypsällä hedelmäisyydellä sekä ronskimmalla, havuisen ja sitruksen sävyisellä taustalla. Sopii jotenkin etiketin metsäiseen yöjuoksukuvitukseen. Tuoksun perusteella hyvä retkibisse.

Makukin piilottelee alkuun mutta kelpo oluthan tuolta lopulta kuoriutuu. Tummahkoa, leipäistä maltaisuutta, hedelmää ja greippisen mäntyistä purevuutta. Jälkimaussa on katkerahkon greippisyyden lisäksi hiven tuoksussakin mainittua tuoppimaltaisuutta, joka ajoittain imeltyy turhankin tiiviiksi. Ei suuremmin häiritse ja kokonaisuus onkin hienosti tasapainossa sekä yllättävän ryhdikäs. Hyvät vibat, ei siis pöllömpi. Humalointikaan ei lyö humalamehumaiseksi voimakkuudestaan huolimatta.

Tuomio: Lopulta mukavan runsasmakuinen, tasapainoinen ja sopivan pureva ”retkibisse” sanan positiivisessa merkityksessä. Metsäinen tunnelma toimii.

Pisteet: 29/30

Mainiota reagointia eri asiakasryhmien huomioinnin suhteen Mikkelleriltä eikä lopputuloskaan ole hassumpi. Etenkin alkoholittomien oluiden kirjo on saanut lager- ja vehnäolut kötösten rinnalle vähän muitakin makuja ja taso yleisestikin on osoittanut nousemisen merkkejä, mutta red alea ei vielä ole vastaan tullut. Väittäisin, että se voisi olla oikeinkin hyvä vaihtoehto kotikaljamaisiksi äityville tummille lagereille tässä sarjassa, mutta tarjoaa myös holittomille IPOille vastuksen paremman tasapainonsa puolesta. Tätä ostan joka tapauksessa toistekin.

Lajissaan oikein hyvä.

8 kommenttia:

 1. Pisteet 29/30! No tuo on kyllä tosi hyvin alkoholittomalta, pakkohan tätä on maistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä oli hyvä. Puoliso ei tosin tykänny :D Nikolai Vehnä taisi saada vielä paremmat pisteet, mutta eipähän nämä minun skaalat koskaan ihan vertailukelpoisia ole kun fiiliksellä niitä vetelee :) Hyvä tämä minusta joka tapauksessa oli. Ostan toistekin vaikka hinta aika kova olikin...

   Poista
 2. Kaksi pulloa tuli Palokasta käytyä ostamassa, pitää tällä viikolla ainakin yksi juoda :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrohan mitä mietit. Itselle uppos hyvin :)

   Poista
  2. Oikein maukas alkoholittomaksi, suurimman osan tekstistä voi allekirjoittaa. Ei aivan yhtä hyvä kuin Mikkellerin Drinking In The Sun, mutta mielellään joi silti.

   Poista
  3. Sunit on kovia, ei käy kieltäminen. Tähän oli hienosti saatu red alen makumaailmaa ja tasapainoa etenkin maltaan puolelta mikä puhutteli. Kiva kuulla ettei ihan mettään menty :)

   Poista