tiistai 26. heinäkuuta 2016

Bryggeri Helsinki Wee Heavy

Weeeee-heeeeeavy!

Elettiin vielä viiltävää kevätaikaa, kun sain paketin isolta kirkolta. Bryggeri Helsinki oli tehnyt sopivasti Helsinki Beer Festivalin alla mainion skotti alen, aatelismaisen wee heavyn. Skottiruutuun sonnustautunut bryggeriläinen matkusti esittäytymään myös Jyväskylään, mutta parahiksi samaan hetkeen osunut muutto ja remontin (vieläkin kesken oleva) viimeistely sekoitti aikatauluja, joten pullo siirtyi hetkeksi kunniapaikalle odottelemaan. H‑hetki koittikin vielä aikana, jona päivällä sataneet pisarat muuttuivat illan tullen jääksi ja kyllähän tuo maltainen ja lämmin oluttyyli sellaisena iltana parhaimmillaan onkin.

Aihe palasi mieleeni, kun Bryggeri Helsinki kyseli yleisöltä, että mitä oluita heidän tulisi lähettää taistelemaan Suomen parhaan oluen tittelistä. Wee Heavy oli yksi äänestämistäni. Se on vaan niin hyvä ja suomalaisten oluiden joukossa melkoisen harvinainenkin outolintu – skotteja tehdään täällä vähemmän kuin belgejä ja se jos mikä on pieni lukuarvo. Mutta onneksi tämäkin vähä on tehty laadusta tinkimättä ja makuhermoja puhuttelevalla tavalla.

Bryggeri Helsinki Wee Heavy
Punertavan ruskea, runsasvaahtoinen olut. Tuoksussa odotetusta runsasta maltaisuutta, miellyttävää toffeeta, viljavaa leipäisyyttä sekä ehkä hiven kuivahedelmäistä ja yrttistä otettakin. Ajan myötä, eli lämmetessään, aromit löytyvät toisensa syventäen tunnelmaa. Melko mehevää limppuahan tuo lopulta tarjoilee ja se on hyvä se.

Makuparit loksahtelevat kohdilleen tuoksun tahdissa. Tummahkon leipäisessä, sopivan toffeisessa ja hivenen paahtuneessa maltaisuudessa on miellyttävän rouheista särmikkyyttä, joka yhtyy hyvin kevyen maustemaisen kuivuuden ja keskirunsaiden katkeroiden kanssa jopa kevyttä luumuhedelmäisyyden tahdittamaa pehmeyttä leikkaavaksi piristeeksi. Hieman lämmin, jälkipotkussaan tarraavan katkera ja rouhea.

Tuomio: Hieno ja tasapainoinen skotti perusteesejä noudattaen. Mallas on mahtava, mallas on mahtia. Noh, kyllähän tuossa purevuuttakin riittämiin on. Mainio olut.

Pisteet: 38/50

2 kommenttia:

  1. Pääsekö tämä ihan Alkon hyllyille asti, vai löytyykö vain hyvin varustelluista olutravintoloista? Jyväskylässä en ole tainnut missään niistä nähdä Bryggeriä pullossa, tai sitten on vain mennyt esim. Harry'sissä ohitse :]

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään hajua. Ainakin oluttapahtumissa näkyy olleen tarjolla ja varmuudella(?) Bryggerin omissa valikoimissa mutta muusta levikistä en tiedä. Ilmeisesti kuitenkin vielä tuotannossa kun oli ehdolla olueksi tuonne kisaankin.

      Poista