maanantai 11. heinäkuuta 2016

Borg Úlfrún Nr. 34

Islantilaisen pienpanimo-oluen kysyntä kasvoi silminnähden EM-kisojen aikana..
  • Tyyli: Session IPA
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Borg Brugghús, Reykjavík, Islanti

Islannin jalkapallohistorian ensimmäinen arvokisatappio pudotti hu-huttelevat viikingit EM-kisoista ansiokkaan taipaleen jälkeen. En tiedä johtuuko sympaattisen Daavidin nostattamasta jalkapalloinnostuksesta vai oliko vain sattumaa, mutta useammastakin kaupasta oli Englanti-voiton jälkeen (vai jopa ennen?) imuroitu islantilaisten pienpanimo-oluiden hyllypaikat tyhjiksi. Eihän niitä meidän markkinoilla turhan paljoa ole, mutta jokunen kuitenkin.

Borg Brugghúsin mainiota Úlfrún Nr. 34 session IPAa sentään pari tölkkiä löytyi, mutta niiden sihauttaminen Ranska-matsissa ei enää siivittänyt sensaatiojoukkuetta sen pidemmälle. Olut kuitenkin maittoi vallan hyvin, mikä tietty laittaa miettimään, johtuisiko hyllyjen tyhjeneminen kuitenkin islantilaisoluiden laadukkuuden arvostuksesta…

Tölkkipakattu session IPA on ammentanut innoituksensa ”naapurista” eli Amerikan puolelta ja kieltämättä Citran, Mosaicin, Centennialin, Sorachi Acen ja Simcoen muodostamassa kattauksessa on tutun hekuman tuntua. Rungossa ohran lisäksi vehnää, ruista ja kauraa, joten omaa sävykkyyttä makuun nousee sieltäkin. Úlfrún on islantilaisen naisen nimi, mutta myös kahden erillissanan (úlf = susi ja rún = loitsu) yhteenliittymä. Panimo on perustettu vuonna 2010 ja nähtävästi se on noussut arvoonsa myös saarivaltion ulkopuolella. Uskon sen, tämä ainakin oli hyvä.

Borg Úlfrún Nr. 34
Vaalea, kellertävä, kirkas ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksultaan keskirunsas, mukavan trooppinen mangon, ananaksen ja sitruksen täydentämän tunnelman voimin. Hiven myös yrttisyyttä, mallaspuoli on kevyttä, vaaleaa ja viljavaa. Raikas, hyvällä tapaa kevyt ja pirteä.

Maultaan mainio session IPA. Rapea, läpi maun voimistuva greippinen, sitrusmaista sävyä sekä viime metreillä yrttistäkin leimaa saava purevuus on pirteää, tuoretta ja virkistävää. Taaempana kokonaisuutta täydentää yleinen trooppisuus ananaksen ja mangon teesein. Kevyt, kesäinen ja napakka. Hieno balanssi, osuva viimeistely.

Tuomio: Laadukas ja maistuva session IPA. Lajin kärkeä.


Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti