tiistai 5. heinäkuuta 2016

Brekeriet Saison

Ruotsin villeimmän panimon saison...
  • Tyyli: Saison
  • Alk.%: 6,5
  • Panimo: Brekeriet, Landskrona, Ruotsi

Ruotsalainen Brekeriet on kiehtonut jo jonkin aikaa ja sen oluttarjontaa on tullut hypisteltyä verkkokauppojen ”oluthyllyillä” tasaiseen tahtiin. Mahdutin muutaman saisonin kevään Beergium-tilaukseen ja päätin ujona miehenä aloittaa varovasti panimon halvemmasta ”perustarjonnasta” eli reilun kolmen euron kieppeillä seilailevista pulloista.

Brekeriet on kolmen veljeksen – Fredrik, Christian ja André Ekin – vuonna 2012 perustama panimo. Kolmikko aloitti toiminnan oluen maahantuonnilla kahta vuotta aikaisemmin, mutta päätavoitteena oli alusta lähtien laajentaa jossain vaiheessa panimotoiminnan puolelle. Ensimmäiset vuodet olutta valmistettiin Malmön lähellä, pienessä Djurslövin kylässä, mutta viime keväänä Brekeriet muutti suurempien tilojen perässä Landskronan kaupunkiin. 

Brekerietiä voi hyvällä omallatunnolla tituleerata Ruotsin villeimmäksi panimoksi. Se käyttää kaikki oluensa pelkkien villihiivojen ja bakteerien voimin sekä käyttää kypsytyksessä usein avokätisesti erinäisiä marjoja ja hedelmiä. Nappasin ensimmäisenä maistoon panimon ”perussaisonin” eli rehtiä brettaa ja saccharomycesiä tursuavan farmhouse alen. Olut on pullotettu tammikuussa ja päiväystä on lätkäisty aina vuoden 2021 alkuun saakka.
A rustic farmhouse ale fermented with multiple strains of saccharomyces and brettanomyces yeast, giving it a complex and elegant taste.

Brekeriet Saison
Oranssinen, pehmeän samea ja melko runsaasti vaahtoava olut. Tuoksussa viljavaa maltaisuutta, vaaleaa vehnää ja kevyttä, happamaan vivahtavaa hedelmäisyyttä. Ilmoilla leijuva, vaalea mausteisuus saa seurakseen eleganttia ja tietyllä tapaa miellyttävän pehmyttä brettaisuutta tallimaisin, vähän raparperinpenkkiin rajautuvan maalaisidyllin teesein. 

Maku on funky. Alkuun tuttua saisonvehnää, vaaleaa viljavuutta ja sitrussävyistä hedelmää belgimausteisella takapotkulla. Melko nopeasti peliin nousee mukaan myös brettainen rintama, joka ei kuitenkaan peitä kaikkea alleen. Tasapaino onkin hienosti hallussa. Tallimaista, maalaisidyllistä eleganissia, pehmyttä raparperein hakattua loimea ja mukavaa villasukkaisuutta. Sitrus saa uutta voimaa makujen nivoituessa yhteen ja lopetus onkin mukavan purevalla tasolla. On muuten hyvin kesäinen ja raikkaan mökkimäinen saison. 

Tuomio: Skånesta kajahtaa ja komeasti. Funkysaison kesän väreissä. Kelpaa nautiskella hellepäivän päätteeksi.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti