Pienpanimo-oluita on tarjolla entistä enemmän ja panimoita syntyy lisää kiihtyvällä tahdilla |
Kotimaisten pienpanimo-oluiden ystävillä riittää aihetta
tyytyväisenä hymistelyyn. Panimoiden perustamistahti sen kuin kiihtyy ja
tarjolla oleva tuotekirjo kasvaa kasvamistaan. Vain muutamassa vuodessa
pienpanimoiden määrä on yli kaksinkertaistunut ja etenkin viimeinen
puolitoistavuotinen on ollut melkoista hurlumheitä – positiivisessa mielessä,
tottakai.
Suomessa toimii tätä nykyä noin 70 pienpanimoyritystä.
Niistä 12 sai ensimmäiset tuotteensa markkinoille vuoden 2015 aikana ja tänä
keväänä tuo rajapyykki murskattiin jo heinäkuun alussa: uusia tulokkaita on
ollut kahden ensimmäisen kvartaalin aikana yhteensä kaksitoista ja kun
Paksuniemikin sai Luja Ote –pilsinsä hanaan heti heinäkuun lomaviikoille,
näyttää vuoden 2016 panimokaravaani puksuttavan kovaa vauhtia kohti omia
kymmenlukujaan. Lisäksi tietoa uusista panimoprojekteista tuntuu tihkuvan lähes
päivittäin, joten rata jatkunee pitkälle vuoteen 2017 ja varmasti sen ylikin. Kehitystä voi seurata täällä:
Suomen pienpanimot kartalla
Tilanne 7.7.2016 |
Valtaosa panimoista keskittyy tälle alueelle ja etenkin Helsinki-Turku -välillä riittää jo vierailtavaa pariksi päiväksi. |
Hukkuuko Suomi siis pienpanimoihin? No ei kai… Ainakaan
vielä. On toki huomion arvoinen seikka, että noin 70% toimivista panimoista
sijaitsee Helsinki-Lahti-Tampere-Pori –kaupunkiketjun ja rannikon rajaaman
alueen sisäpuolella – ns. 70%-alueella. Tälle alueelle painottuu myös noin 60%
perusteilla olevista panimohankkeista. On myös totta, että pienpanimoiden markkinaosuus
oli kasvustaan huolimatta viime vuonna ”vain” 3,4%. Etelä-Suomi on joka
tapauksessa maamme väkirikkainta seutua ja ilmapiiri tuntuu muutoinkin
muuttuneen koko ajan suotuisammaksi uusia makuja tarjoavia pienpanimoita
kohtaan ja nyt kehitys ulottuu kootummin myös muualle maahan.
Suomen pienpanimokartta näytti pitkään varsin
kaksijakoiselta: mainitulla 70%-alueella oli selkeä panimokeskittymä muun maan
ollessa hajanaisten, yksittäisten täplien tähdittämää panimoperiferiaa.
Tilannehan on edelleen vähän samankaltainen, mutta keskittymiä on tullut lisää.
Onhan uusien ”panimoryppäiden” tiheys on aivan toinen kuin Etelä-Suomessa,
mutta ottaen huomioon pohjoisempien alueiden kaupunkikeskusten hajanaisuus,
näyttää kehitys varsin lupaavalta.
Pohjoiseen on perusteilla useitakin panimoita. |
Pohjanmaallakin osataan hyödyntää ohraa. |
Kuka perustaisi panimon varkauteen ja täyttäisi tyhjiön ringin keskellä? |
Panimoraja kulkee toistaiseksi Oulun korkeudella, mutta
siirtynee jo lähikuukausina Napapiirin tuntumaan Rovaniemen Panimon aloittaessa
toimintansa. Rolloa korkeammalle ei ainakaan tämänhetkisten, hyvin
epäivirallisten tietojen mukaan toimintaa olisi tuloillaan, vaikka eräs
herrasmies Kittilän seudusta hetki sitten hekumoikin (tämä huhu on
inside-heitto, ilman sen vakavampaa pohjaa. Kai). Tähän väliin pitänee
huomauttaa, että Levin Panimo & Pubin omat oluet tulevat Oulusta
Maistilalta ja Saariselän panimotoiminta myytiin keväällä Tornion
panimoperinteitä herättelevän Sangenin haltuun.
Pohjoinen näyttää kuitenkin saavan hiljalleen oman
panimokeskittymänsä, jossa Oulun seutu näyttelee vahvaa pääosaa. Panimoita
perustetaan Rovaniemen ja Tornion ohella Hailuotoon, Kempeleeseen ja Taivalkoskelle
Oulussa jo vaikuttavan Maistila-Sonnisaari –kaksikon tueksi.
Rannikkoa alaspäin liikuttaessa tulee vastaan toinen, hieman
tiiviimpi ja jo pidemmällä kehityksessä oleva
Kokkola-Pietarsaari-Vaasa-Seinäjoki –alue, jossa toimii nykyisin jo neljä panimoa
kahden ollessa vielä rakenteilla. Näiden lisäksi seinäjokelainen Mallaskoski ilmoitti
laajentavansa toimintaansa vientihommat mielessään ja on ilahduttavaa huomata Uusikaarlepyyn kokoiseen paikkaan mahtuvan kaksikin tuoretta panimoyritystä
(Jacobstads ja perusteilla oleva Keppo Bryggeri).
Kolmas, rengasmaisena kuviona Varkauden kaupunkia tarkasti välttelevä
keskittymä on melko laaja, mutta kartalla katsottuna ymmärrettävä: Jyväskylä,
Kuopio, Joensuu, Savonlinna, Mikkeli… Seutukunnan potentiaalisimmat kaupungit
hienosti edustettuna. Ehkä raideyhteys tuo mallaslastit joskus vielä
Pieksämäelle tai maantielogistisesti toimivaan Varkauteenkin ja miksei potentiaalia löytyisi vähän pienemmistä keskuksistakin...
Tilaa panimokartalla siis riittää ja tarjonta on selkeästä painottumisestaan huolimatta levittäytynyt myös maakuntiin. Suurimmat kaupungit ovat listalla hyvin edustettuina, mutta myös pienempiä kyläpanimoita ja paikallista olutkulttuuria kirittäviä toimijoita on viime aikoina syntynyt mukavasti. Neljän "ryppään" ulkopuolelle jää lopulta vain pari toimivaa panimoa Heinolassa, Ahvenanmaalla ja Hartolassa sekä uudet projektit Lappeenrannassa, Virolahdella, Artjärvellä ja Lemlandissa (voi niitä toki olla muitakin, mutta nämä ovat ns. tiedossa olevia). Osa mainituista menisi toki venyttäen tuon 70%-alueenkin sisään eli "tiivistä" on - mutta vain paikoin.
Tässä vielä listaus tänä vuonna toimintansa jo aloittaneista
panimoista:
- Paksuniemen Juomatehdas, Rääkkylä
- Rocking Bear Brewers, Pori
- NP Brewers, Vaasa
- Kanavan Panimo, Vääksy
- Panimo Honkavuori, Joensuu
- Mustan Virran Panimo, Savonlinna
- Nordic Brewery, Lempäälä
- Cool Head Brew, Tuusula
- Someron Panimo, Salo
- Panimo Paja, Lahti
- Mallaskuun Panimo, Lapua
- Kimito Brewing, Kemiö
- Jacobstads, Uusikaarlepyy
Entä kuinka suuri prosentti mahtuu Turku-Salo-Lohja-Vantaa-akselin eteläpuolelle?
VastaaPoistaSuhteellisen suuri. Myös Kemiönsaaren seutu on tiheää aluetta ja kun laskee viinitilat mukaan, on Lohjakin aika mukava lomakohde :)
PoistaPitää toivoa että Varkauteen, tuonne isieni kaupunkiin, joku tosiaan panimon pykäisi. Jos olisi joku nuorempi polvi joka ei olisi lamaantunut paperitehtaan perään haikailija...
VastaaPoista