perjantai 8. heinäkuuta 2016

Flying Dutchman Big Bold Marigold Flower Power Apple Sour

...BBMFPAS...
Jos on Flying Dutchman Nomad Brewing Companyn nimessä kirjainta toisensa perässä, kannattaa huvikseen vilkaista kiertolaispanimon oluiden nimikirjoa. Lausemittaan ”tiivistetyt”, hipsteriviisariakin väräyttävät ja leikkisästi suussa hypähtelevät nimet pistävät hymyilyttämään, mutta herättävät myös uteliaisuuden tunteen oluthyllyn äärellä (More Complicated Than Your Girlfriend Stout pistää tosin jo hieman hirvittämäänkin). Nappasin Palokan Cittarista mökkievääksi mainioksi osoittautuneen Big Bold Marigold Flower Power Apple Sourin, joka oli samalla allekirjoittaneen ensikosketus lentäviin hollantilaisiin

The Flying Dutchman Nomad Brewing Company on hollantilaislähtöisen, Suomeen 90-luvulla rakkauden perässä asettuneen Ronald de Waalin uusin luomus. Hänet tunnetaan mm. Diamondin perustajana ja alkuperäisenä omistajana, mutta nykyisin mies tehtailee oluita ”kiertolaishengessä” muun muassa Mikkellerinkin suosimalla De Proefin panimolla.

Ronald toteuttaa vinkeimpiä olutfantasioitaan The Flying Dutchmanin kautta ja tekee sen jokseenkin pirteällä tavalla. Miehen positiivinen habitus välittyy tekemisen kautta hyvin ja ainakin itselleni on koko projektista jäänyt miellyttävä kuva, vaikkei sen tuotoksia ollut ennen tätä tullut edes maistettua. Brändillä on siis merkitystä – turha sitä on kieltää. Tietyllä tapaa fiiliksellähän tässä arvioissakin pitkälti pelataan.

Lämpimän, sadetta vähän enteilleen mökkipäivän päätteeksi oli joka tapauksessa aika ottaa oma annos flower poweria eli neliprosenttiseksi käytettyä, tuoreella omenamehulla maustettua ja Nelson Sauvinilla kuivahumaloitua sour alea, joka oli lepäillyt kypsytyksen ajan samettikukkapedillä ranskalaisten tammilastujen kera. Nyt tuli niin pitkä lause, että sitä voisi käyttää vaikka oluen nimenä...
Oh boy, somebody stop Ronald. He is getting way out of line. He is like one of those crazy horror movie doctors experimenting in their basement. You just hear the mad laughter and sit watching both terrified and in awe what’s next. Well, here it is. Another flower power sour. This time brewed with pilsner and wheat malt and real apple juice in the kettle to create a cousin of farmhouse ciders. Big Bold has then been matured on delicate orange Marigold flowers with French oak chips. An extra dry hopping with Nelson Sauvin hops creates even more subtle fruit flavours. If all this sounds weirdly wonderful, that’s because it is. Subtle. Fruity. Refreshing. Mad.

Flying Dutchman Big Bold Marigold Flower Power Apple Sour
Samea, haaleankeltainen ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksu on suoraviivainen. Vehnäisen viljavaa, vaaleaa mallasta, rapean raakaa, vehreän omenaista happamuutta sekä kevyttä maustemaisuutta ja kukkayrttiä.

Maultaan mainio. Se on virkistävän kesäinen, pirteän omenainen ja sitä myöten nahkean hapan. Neljä prosenttia on vain luku, kokonaisuus raikkaudestaan huolimatta runsasmakuinen ja mukavan voimakas. Vehreä omenaisuus on suuressa roolissa hedelmäisen happamuutensa myötä, mutta mukana on myös tuorekukkaista yrttisyyttä, viljavaa maltaisuutta sekä hiven vehnäistä tuultakin. Lopetus on aika rapsakan hapan, toimii.

Tuomio: Erittäin positiivinen esitys rehdin omenaisin, vehreän happamin teesein. Laatutavaraa alusta loppuun.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti