perjantai 30. joulukuuta 2016

Collective Arts Ransack the Universe IPA

 Collective Arts Ransack the Universe IPA

Heti kärkeen täytyy todeta, että harvoinpa tulee näin tyylikkäästi kuvitettua olutpulloa käsissä pyöriteltyä. Yksityiskohtainen, poikkeava ja erottuva tyylittely kuuluukin olennaisena osana Kanadan hiipuvan metalliteollisuuskaupungin, Hamiltonin, kulttuurielämää vireyttämään perustetun Collective Arts Brewingin toimintatapoihin. Ontariajärveen kuuluvan Burlingtoninlahden eteläpohjukassa, aivan Toronton ja Niagaran putousten välisen maantieosuuden puolimatkassa sijaitseva kaupunki on väkimäärältään noin Helsingin kokoinen ja samalla Kanadan kolmanneksi monikulttuurisin. Joka viides Hamiltonin asukas on syntynyt Kanadan ulkopuolella, mikä näkyy myös rujon pinnan alla voimakkaana elävän kulttuuritarjonnan monipuolisuutena. Mutta miten tämä kaikki sitten liittyy päivän panimoomme?

Matt Johnstonin ja Bob Russelin perustaman panimoyrityksen ideana on tuoda yhteen eri kulttuuri- ja taidelajien ammattilaiset ja mikäpä sen parempi siltojen rakentaja olisikaan taidokkaasti ja harkiten valmistetut, taiteella leikittelevät olutelämykset. Itsenäiset taiteilijat, muusikot ja elävän kuvan ammattilaiset ovat olennainen osa panimon ideologiaa ja esimerkiksi oluiden säännöllisesti muuttuvat etiketit kuvitetaan oikeiden taiteilijoiden töillä, jotka valikoidaan aina jopa satojen ehdokkaiden joukosta kerrallaan. Taiteilijat saavat kuvistaan asianmukaisen korvauksen sekä näkyvyyttä ja kontakteja panimon uudistaessa ilmettään jatkuvalla tahdilla. Etikettien tulkitsemiseen on käytössä myös ilmainen puhelinsovellus, Blippar, jota käyttämällä voi tutustua kunkin pullon kyljessä ”esiintyvän” taustoihin, portfolioon ja tarjontaan.
“Craft beer is meant to be about creativity, so why put the same boring label on the bottles for the next 10 years?” –Matt Johnston
Kuten olettaa saattaa, on perustajakaksikolla taustaa taidelajien parissa toimimisesta, eikä tätä osaamista pelätä yhdistää panimotoimintaan. Johnston esimerkiksi organisoi nauhoitussessioita artistien ja paikallisen radioaseman kanssa ja panimotilojen yhteydestä löytyy 400 henkilöä vetävä tila konserttien sekä taidenäyttelyiden järjestämistä varten. Oma tap room sekä bier garten täydentävät paletin, joka eheänä kokonaisuutena muodostaa mukavat puitteet eri taidelajien ja ihmisten kohtaamiselle. IPA-muki käteen ja galleriaa kiertämään indierockin tai hunajaisen soulin kaikuessa akustisesti taustalla. Kelpaisi kyllä.

 Collective Arts Ransack the Universe IPA
Collective Artsin toiminta alkoi vuonna 2013. Se vuokrasi laitteistoa ja osaamista paikalliselta Nickel Brewingiltä, josta on tullut sittemmin tuen ja turvan lisäksi luotettava kumppani ja naapuri. Konsepti löi itsensä läpi kertarysäyksellä ja pian oli jo selvää, ettei alkuperäinen järjestely kyennyt vastaamaan kysyntään edes vähää alusta. Esiin nousi kaksi vaihtoehtoa: vaihdetaan isäntäpanimo suurempaan tai rakennetaan tyystin oma tuotantolaitos. Kanadan pienpanimomarkkinoiden nopea kasvu toi kuitenkin nopean vastauksen ja avun: myös isäntänä toiminut Nickel Brewing kaipasi lisätilaa ja mahdollisuutta kasvuun. Näin syntyi idea aiempaa suuremmasta yhteistyöstä, jonka myötä saman katon alle rakentui kaksi itsenäistä, joskin työvoimaltaan ja osin tiloiltaankin yhtenäistä panimoa.

Collective Artsin ja Nickel Brewingin uudet, yhteiset panimotilat löytyivät panimojätti Lakeport Brewery Co.n jälkeensä jättämästä rakennuksesta, joka oli historiansa aikana majoittanut useita muitakin panimoita Hamiltonin satama-alueella. Laajennusprojekti ei sujunut kuitenkaan aivan mutkitta, sillä alkurysäykseen lyödyn oman pääoman lisäksi kasvu kaipasi ulkopuolista rahoitusta. Kasvavia pienpanimomarkkinointa pelokkaasti puntaroineilta pankeilta sitä ei kuitenkaan herunut, mutta lopulta eräs ulkomaalainen sijoitusyhtiö näki hankkeen potentiaalin. Se turvasi puolet muuton aiheuttamista kustannuksista kahden panimon rahoittaessa yhteisvastuullisesti toisen puoliskon. 

Rahoituksen lisäksi suuria ongelmia aiheutti myös sataman maaperän heikko kantavuus. Ennen tankkien pystytystä alapohjaa avattiin laajalta alalta 150:n porapaalun upottamiseksi tonttiin. Kyseessä oli melko suuri panostus kahden pienen panimon historiassa. Tästäkin kuitenkin selvittiin ja nykyään ne työllistävät jo useita kymmeniä työntekijöitä tilojen ollessa valmiita tuottamaan vuosittain jopa 12 miljoonaa pullollista olutta.

Tilasin joulun alla muutamankin hamiltonilaisoluen ja aloitin tutustumisen etiketiltään mielenkiintoisesta Ransack the Universe IPAsta. Puhdaspiirteinen ja toimiva IPA on saanut maku- ja aromipuolelleen Galaxy-Mosaic-kylvyn Citran, Simcoen, Centennialin sekä Chinookin varmistaessa selustaa kuivahumaloinnin puolella. Etiketti kuuluu panimon 5 Seriesiin, josta pullon kylkeen oli valikoitunut torontolaisen kuvataiteilija Lloyd Arbourin teos Nest II, joka ainakin omaan silmään toimi mainiosti. Puhelinappi ei jostain syystä luurissani suostunut toimimaan, mutta artistin nimen ja taustoja sai kaiveltua myös panimon nettisivuilta.

A perfectionist and visionary—Arbour’s abstract works are a creative outlet for this well diversified artist, illustrator and graphic designer. His unique digital collages have a common blend of; originality, aesthetic appeal and thought provoking imagery that stirs question. Concepts start as digital illustrations created through Adobe Illustrator and Photoshop. Mediums play off, challenge, or complement one another. Arbour’s works usually combines several mediums together — typography, photography, painting, sketching, etc. His inspiration comes from urban streetscapes, graffiti, nature and society.

 Collective Arts Ransack the Universe IPA
Kevyen oranssinen, keltainen olut kauniin vaalealla vaahtohatulla. Tuoksu on täynnä greippistä hedelmälihaa eli rehdin pureva vastaanotto on tarjolla heti kättelyssä. Taaempana tanssahtelee kevyempää trooppisuutta ja ehkä kevyen kesäistä, hapansävytteistä ja vaaleaa marjaisuuttakin. Raikas, napakka ja voimakas.

Myös mausta löytyy hyvää puristusta. Greippisen teesit tulivat tutuiksi jo ensinuuhkaisulla eikä niistä ole maunkaan puolella lähdetty tinkimään, ehkä enemmänkin päinvastoin. Rapea loppurutistus henkii myös mäntyistä havuisuutta, kevyttä yrttisyyttä sekä niuluun tarravaa pihkaisuutta, joka pysyttelee kumman kepeänä kuitenkin. Se on hyvä, sillä napakan kuiva loppurutistus toimii greipin sävyin oivallisesti ja pitää näin oluen virkistävää vaikutusta yllä. 

Onpa mukavan suoraviivainen (tai sitten mahdollisen iän myötä suoraviivaistunut) IPA. Alusta voi kevyttä hedelmäisyyttä toki poimia, mutta makeutta ei sitä kaipaaville tarjolla ole. Mallasrunko pysyttelee taustalla vaaleana ja viljavana, paketille tasapainoiset puitteet tarjoavana elementtinä.

Tuomio: Tyylikkään suoraviivainen ja ronskin rapea taide-IPA.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti