keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Pieni pala paikallista pienpanimoa?Osakeanti. Se tuntuu olevan päivän sana pienpanimomarkkinoilla. Uusia toimijoita on syntynyt kuin sieniä sateella eikä byrokratialla kuorrutetulle ja verottajan rakastamalle alalle ponnistaminen ole aivan mutkaton taival. Pääomaahan se vaatii ja sitä tarvitaan myös jatkossa toiminnan edelleen kehittämiseksi, mikä usein tarkoittaa joko kapasiteetin, toimitilojen tai levikin laajentamista. Usein näitä kaikkia yhdessä.

Viime vuosina rahoitusta onkin haettu enenevissä määrin pankin sijaan (tai ohella) muun muassa osakeannein, jotka ovat tarjonneet myös alasta kiinnostuneilla kuluttajille mahdollisuuden hankkia itselleen pienen palan kotimaista pienpanimoyritystä ja tukea samalla sen toimintaa markkinoiden vellovassa aallokossa. Yhden pienpanimon yhden osakkeen omistan itsekin.

Yleensä panimo-osakkeen mukana tulee jonkinmoisia kylkiäisiä ja osakkaille suunnattuja etuuksia, mutta usein tarjolla on myös yhteisöllisyyttä, yhteenkuuluvuuden tuntua ja parhaimmillaan mahdollisuus osallistua panimon toimintaan tavalla tai toisella - ihan konkreettisella tasolla siis. Pyynikin Käsityöläispanimo lienee oivallinen esimerkki osakkeenomistajien ja panimon muodostamasta symbioosista, talkoohengestä ja yhdessä tekemisestä.

Näin joulun alla erinäiset hankinnat ovat tapetilla, joten lienee hyvä aika nostaa esille muutama käynnissä oleva osakeanti. Ajankohta on myös hieman kinkkinen, sillä pari suurempaa antia on taittunut jo loppupuoliskolleen/päättynyt kovan kysynnän vuoksi, mutta edelleen on avoimiakin hakuja halukkaille sijoittajille.

Maku Brewing, Tuusula


Tuusulan Sarvivälkkeentien pienpanimodistrict on Suomen tihein panimokeskittymä ja luonnollisesti tekemisen meininki on sen mukainen. Nopeasti oluenystävien suosioon noussut, laatuun ja hyviin makuihin panostava Maku Brewing jatkaa kasvuaan ja tähtää kotimarkkinoiden ohella ulkomaille. Panimoa on kuluneen vuoden aikana jo kertaalleen laajennettu, jonka ohella myös kypsytys- ja käymiskapasiteettiin on saatu lisää volyymiä. Tölkityskone on tuonut tutut oluet kauppoihin uusissa käyttäjäystävällisissä pakkauksissa ja suosiotaan kasvattava etikettitölkkimenetelmä takaa uusienkin tuotteiden joustavan lanseeraamisen jatkossa.

Lyhyesti:
 • Hinta: 110€/osake
 • Muuta: Jaossa 2180 B-osaketta
 • Anti loppuu: 31.3.2017 tai kun kaikki osakkeet on merkitty
Anti-info / Esite

Annin tuotolla kasvatetaan ja kehitetään toimintaa tulevien kahden vuoden aikana. Tuotto investoidaan tankkikapasiteetiin kasvattamiseen, volyymin nostamiseen ja tuotannon edelleenkehittämiseen. Myös myyntiin ja markkinointiin on tarkoitus saada lisäpotkua. Vuoden 2018 tuotantomääräksi ennustetaan noin 500 000l, seuraavana vuotena tavoitteen ollessa jo reilussa miljoonassa litrassa.

Panimo Kiiski, Mäntsälä


Naapurikunnassa sen sijaan olisi mahdollista päästä mukaan vasta aloittelevan panimon toimintaan. Vuoden vaihteen tienoille antinsa avannut Panimo Kiiski tavoittelee makulaisia maltillisempaa 90 000€:n pottia, joka täydentyy Finnveran takaamalla pankkilainalla sekä ELY-keskuksen investointituella. Aluksi 50 000 litran vuosituotantoa tavoitteleva yritys vahvistaa osakeannilla osakeyhtiön omarahoitusosuutta ja niitä mm. hyödynnetään laitteistohankinnoissa. Anti jatkuu tammikuun ajan, jonka jälkeen yrityksen hallitus arvioi jatkotoimenpiteiden tarvetta uudemman kerran.

Lyhyesti:
 • Hinta: 100€/osake
 • Anti loppuu: 31.1.2017


Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere


Tamperelaisten suhteen onkin jo hoppu, sillä Pyynikin uusi osakeanti on jo loppusuoralla kansainvälisen menestyksen siivittämän kysynnän ansiosta. Toimintansa alkujaankin osakeannilla rahoittanut pienpanimo on jatkanut tasaista kasvuaan läpi lyhyen historiansa, eikä edes dramaattinen panimopalo onnistunut sammuttamaan kipinää. Tuhkasta on noustu ja uudet panimotilatkin ovat pian muuttoa vaille valmiit.

Käynnissä oleva osakeanti antaa lisäpotkua tuotantomäärien kaksinkertaistamiselle, mutta näin saavutettavan miljoonan litran rajapyykkikin on vain välietappi vuoden 2019 2,3 miljoonan litran tarvoitetta kohti kuljettaessa. Myös kansainvälisyys kiehtoo ja jo tehtyjen tunnusteluiden tietä aiotaan pönkittää jatkossa entisestään. Sahtiakin pitäisi tulla, eli kannatettavaa toimintaa siinäkin suhteessa.

Lyhyesti:
 • Hinta: 190€/osake
 • Muuta: Jaossa 7988 B-osaketta. Tavoiteltu pääoma 1,6 milj. euroa
 • Anti loppuu: vain muutamia osakkeita mahdollisesti jäljellä

Brygg-Art, Lahti


Lahdessakin järjestettiin keväällä osakeanti, mutta nyt hankeen suhteen pidetään pientä tuumaustaukoa mm. organisaatiomuutosten suhteen. Anti ei vetänyt aivan toivotulla tavalla ja ”suunnitelma B:tä” valmistellaan par’aikaa. Alkuperäisen antiesitteen tavoitteet on ilmeisesti maltillistuneet ja aiheesta pysynee parhaiten perillä Brygg-Artin kotisivuja ja Facebookia seuraamalla. Ehkä anti saa jatkoa vielä jossain muodossa, sen aika näyttää. Ainakin suunnitelmat uutta osakeantia tukevat.

Stallhagen, Godby


Ahvenanmaalaisten anti sulkeutui vast’ikään ja melko mukavaa tahtiahan avoimen rahoituksen miljoonapotti saatiin kasaan käärittyä. Jo useamman vuoden osalle tilaajista eioota myynyt panimo jatkaa panostustaan varmaotteisen kasvun suhteen ja alun perin pieneksi maakuntapanimoksi perustettu saaripanimo hivuttautuu jo hiljalleen uusille litramiljoonille vuosituotannossaan. Nykyinen 800 000 litran kapasiteetti on todettu riittämättömäksi jo pitkään ja nyt suunnitelmissa onkin uuden, entistä energiatehokkaamman panimorakennuksen pystyttäminen. Investointien myötä tuotantokapasiteetti tulee kolminkertaistumaan.

Osakeannilla, EU:n ja Ahvenanmaan maakuntahallituksen myöntämän investointituen sekä pankkilainan muodoissa koottu, kaikkiaan 7 miljoonan euron pääoma sijoitetaan panimon rakentamiseen ja kehittämiseen. Hankintalistalla on myös tölkityslinjasto ja oluen ohella siiderin valmistusmahdollisuutta aletaan kartoittamaan. Vientisuunnitelmat painottuvat vahvasti Ruotsiin, jossa panimon oluita on jo ennestään ollut saatavilla. Nyt voimavaroja suunnataankin naapurimaahan entistä enemmän tavoitteena tarjota Systembolagetiin aiempaa suurempi valikoima sekä kehittää tuotteita Ruotsin päivittäistavarakauppaan…
 • Hinta: Anti on merkitty loppuun

Aiempia anteja


Mainittujen panimoiden ohella myös muut toimijat ovat harrastaneet osakeanteja rahoituksen hankkimisessa. Näistä ehkä eniten näkyvyyttä saanut Sangen Oy keräsi kasaan karvan eli miljoona euroa ja sai ensimmäiset omalla panimolla valmistetut oluensakin jo markkinoille hetki sitten. Samalla Sangen palautti oluenvalmistustoiminnan takaisin Tornion vanhalle Lapin Kullan panimolle, jossa melko voimakkaasti kasvamaan suunniteltu Tornion Panimo jatkaa kaupungin olutperinteitä. 

Lähiaikojen muita, pienemmässä mittakaavassa rahoitettuja hankkeita ovat olleet mm. yli odotusten onnistunut, porilaisen Rocking Beer Brewersin anti sekä ensivuotensa aikana kysynnän tuomaa kasvutarvetta paikkaamaan annin järjestänyt oululainen Sonnisaari. Kauempana, mutta melko lähellä historiassa on vielä Bryggeri Helsingin perustaminen, jossa niinikään on oma osuutensa osakeannin hedelmillä. Kansainvälisistä anneista tutuimpia suomalaisille lienevät Sori Brewingin aloitusrahoitus Tallinnassa sekä punkpanimo BrewDogin Suomestakin tukijoita kerännyt laajennusanti Skotlannissa.

(Juttua korjattu Panimo Kiiskin osalta 21.12. Ks. kommentit alla.)

7 kommenttia:

 1. Pyynikki ei edes vaivaudu ilmoittamaan kuinka paljon osakkeita on ennestään olemassa. Jotenkin huvittavaa, että niinkin keskeinen asia on unohtunut osakeantiesitteestä, kuinkas nyt sattuikaan. Tokihan nuo jostain löytyisi, jos jaksaisi kaivella. Maku Brewing taas arvottaa itsensä vajaan kahden miljoonan arvoiseksi, jos leikitään sillä oletuksella, että B-osakkeet olisivat yhtä arvokkaita kuin A-osakkeet. Se nyt kuulostaa sentään paljon fiksummalta kuin Sonnisaareen osakeanti, jolloin firma ei ollut tehnyt yhtäkään olutta vielä kauppaan tai Alkoon asti, mutta silti osakeannin perusteella arvoa puulaakilla oli reilusti yli kolme miljoonaa euroa :D

  VastaaPoista
 2. Eikun meni Makunkin osalta laskelmat kuuseen, ei pitäisi nopeasti laskea, meneehän tuokin hieman kolmen miljoonan paremmalle puolelle :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä artikkeli, mutta itse toivoisin lisäksi pientä kriittistä tulokulmaa tuon "osakkuuden" suhteen. Suuri osa noista pienpanimo-osakkeista on ihan puhtaasti panimon tukemista ja sitä, että voi sanoa omistavansa jotain, vaikkei todellisuudessa oikein mitään omistakaan. Harvakseltaan noissa saa mitään ns. oikean osakkeen etuuksia tai hyötyjä kuten osinkoja, vaan nuo ovat luokkaa "eksy syntymäpäivänäsi johonkin random-baariin Porissa ja saa ilmainen pikkutuoppi". Arvotus on yleensä aika reippaasti yläkanttiin kuten Matias jo totesikin ja osakkeista on aika vaikea päästä eroon. Eilen lueskelin tuon Kiiskin toimintasuunnitelman läpi ja aika ilmaiseksi meinaavat panimonsa perustaa, kun omaa rahaa oli 10 tonnia ja joukkorahoituksella pitäisi kerätä jotain 90 tuhannen luokkaa. Toki yrittäjä on vastuullinen myös noista lainoista, mutta osakeyhtiössä sentään ei suoraan selkänahasta joudu maksamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan näissä anneissa aina omat koukkunsa ja sijoitusmielessä epäkohtansakin. En ole sijoitusmielessä aiheen asiantuntija, joten jätän kriittisen tulokulman sen alan osaajille - tämä kirjoitus on vain kevyehkö koonti avoinna olevista osakeanneista. Kippis!

   Poista
  2. Etelä-Suomen Sanomat uutsoi 3.6 että Brygg-Art pisti pillit pussiin talvella. Syynä oli että anti ei onnistunut, lisäksi toinen perustajajäsen jäi hommasta sivummalle. Pienosakkaat ottivat sijoituksensa pois ja kun yhteistyökumppani (Panimo Paja) pisti lapun luukulle (on myynnissä) niin homma oli ns. taputeltu.

   Poista
 4. Morjens. Pari kommenttia kun tämä artikkeli koskettaa meitä.
  Ensinnäkin osakkeitamme ei tulla kirjaamaan sijoitetun vapaan pääoman rahastoon. Oli näemmä jäänyt nettisivulle virhe siihen kohtaan, kun tämän jutun teit. Ehdoissa sitä ei ollut. Päivitämme nettisivut asap.
  Ja toisekseen, moni on kysellyt osakkeista eroon pääsystä. Meillä on tarkoitus lunastaa osakkeita takaisin yhtiölle heti kun yritys vain kykenee maksamaan. Emme halua antaa turhia lupauksia onko se kahden vai neljän vuodenpäästä. Siksi sitä ei ole kirjattu teksteihin. Osakkeiden arvo lasketaan lunastushetken mukaan. Ja tietenkin niillä on osinkoon oikeus samassa suhteessa, kuin A-osakkeilla.
  Siihen onko omapanostus (10000€) liian vähän, takaamamme yrityslainan (finnveran) lisäksi, on jokaisen omassa harkinnassa. Oluet puhukoot puolestaan, kippis!

  Mielellämme keskutelemme lisää jos joku epäilyttää, info@panimokiiski.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, kiitoksia tarkennuksesta sekä korjauksesta. Poistin ylimääräisen, vanhaksi osittautuneen tiedon. Jutun tarkoitus oli nostaa anteja esiin ja samalla muistuttaa, että niitä on järjestetty aiemminkin. Aihe kuitenkin kiinnostaa ihmisiä. Hyviä joulun aikoja ja tsemppiä panimon rakentamiseen, toivotaan että teistä kuullaan pian oluen muodossa. Uusi pienpanimo on aina iloinen asia meille kuluttajille. Kippis!

   Poista