perjantai 2. joulukuuta 2016

Alkon Jouluoluet 2016: Mikkeller Santas Little Helper 2016

Mikkeller Santas Little Helper 2016
Yksi Alkon joulukattauksen varmoista valinnoista oli muutaman vuoden tauon jälkeen tarjolle tullut Mikkellerin pukin luottoapuri eli Santa’s Little Helper. Edellinen makumerkintä vuosikertaoluen kohdalta näkyy olevan viiden vuoden takaa, joskin muutama pullo taisi kellariinkin tuolloin sujahtaa. Nekin on jo toki ehditty pois hörppimään, mutta lämmin muisto ko. oluesta on kuitenkin jäänyt elämään. Siksipä tämänvuotisen muistojen verestelyn paljastama arjen karuus tuntui kahta kamalammalta. 10,9-prosenttinen olut ei onnistunut peittämään vahvuuttaan ja anismaisen vahva tuulahduskin otti hieman koville.

Vuosimallin 2016 Santa’s Little Helper edustaa tuttuun tapaan vahvojen belgityylisten alejen genreä eli Belgian Strong Alejen jaloa kastia. De Proefilla valmistettu olut on kasattu kokoon vehnähiutaleiden, kandisokerin, appelsiininkuoren sekä korianterin siementen yhdessä ohramaltaiden kanssa muodostamasta symbioosista, joka vielä marraskuun puolella vaikutti vähän lisäaikaa vaativalta, koruttoman kovalta ja tasapainottomalta. Olut on humaloitu Hallertaulla ja Centennialilla. Pitänee ainakin yksi pullo jemmata hieman pidemmäksi aikaa.

Mikkeller Santas Little Helper 2016
Hennon punakka, pähkinäisen ruskea olut vaalealla, runsaalla ja kestävällä vaahdolla. Tuoksu toimii. Se on tumman belgihedelmäinen, paahtuneen maltainen, imeltyneen leivoksinen, siirappinen ja leivänkuorinen. Appelsiinimarmeladia, mausteita ja lämpöä... Aika monimuotoinen, joskin vähän tiivistyneen oloinen.

Maultaan hyvä, muttei NIIN hyvä. Vähän tasapainoton ja ehkä vielä iän puolesta suuntaansa hakeva kokonaisuus. Intensiivistä, kypsää ja tummaa belgihedelmää, imeltynyttä paahtomaltaisuutta, siirappiakin. Lopussa yrttistä mausteisuutta, kevyttä alkoholia runsaan lämmön saattelemana sekä keskirunsasta katkeruutta. Hienoisen anismainen katku, ehkä kevyttä appelsiinisuuttakin. Tai no kyllähän tuo anis nyt aika vahvana muiden mausteiden kanssa on eikä oikein iske varsinkaan yhdistettynä kuivuuteen. Eli vähän hervoton tunnelma. Pieni kellarointi tekisi varmaan hyvää.

Tuomio: Hitusen hyökkäävä ja horjuva, prosentuaalisen vahvuutensa paljastava belgiviritys, jota kannattaa pitää varastossa vielä hetken aikaa.


Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti