keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen

 Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen

Brauerei Hellerin aina niin toimiva Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen tuppaa usein jäämään panimon savuisten lagereiden varjoon, mikä on sääli. Kyseessä on nimittäin mitä mainioin ja savuhörhön likaisten lasien läpi katsottuna äärimmäisen miellyttävä, monipuolinen ja tunnelmallinen savuolut, joka yhdistelee barmbergilaisen savumaltaan ja saksalaisen vehnäolutosaamisen kauneimpia puolia suussa sulavaksi kokonaisuudeksi.

Tämä savuntäyteinen herkkupala oli itseasiassa ensimmäinen vehnäolut, joka koskaan kolahti allekirjoittaneelle ja kolahtipa muuten kovaa. Aihetta tuli sivuttua jo pari vuotta sitten savunsekaisten ajatusten keskellä ja tuolloin mainitsinkin, että kyseinen rauchweizen avasi hefeweizeneiden maailman aivan uudessa valossa. Ja hyvä että avasikin. Samainen katsaus kartoittaa myös itse panimon taustoja ja toimintaa sekä esittelee yhden suurimmista suosikeistani, legendaarisen ja kunnioitetun Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbockin...

Mutta palataanpa takaisin vehnäisempiin tunnelmiin. Kyseessä on tosiaan panimon oman mallastamon herkullisen savuisella ohramaltaalla terästetty vehnäolut, jonka makumaailman syvyys ja runsaus tekevät usein tepposet oluen vahvuutta pohdiskeleville makustelijoille. 5,2-prosenttinen kokonaisuus ansaitsisi varmasti pidemmänkin suitsutuksen, mutta todettakoon tässä nyt vain, että ommuute perhanan hyvä olut.

 Aecht Schlenkerla Rauchbier Weizen
Kevyen punakka, samean ruskea olut runsaalla vaahdolla. Tuoksu on muhkean savuinen, taustaltaan kevyen banaaninen, nahkainen ja mausteisen hiivainen. Hempeää tervaa, viljavamman kuivuuden alle hupenevaa vehnäolutmaista hedelmäisyyttä. Aika rehti, maanläheinen ja puhutteleva tunnelma.

Maultaan mainio. Runsas savun tuiverrus ylevöittää keskirunsaasti humaloidun, savuyrttisen lopetuksen tarjoavan vehnäoluen vaikutuksen. Banaania ei mausta juuri kaiveta, vaan ilme on viljavamman vehnäinen, melko runsaan mausteinen ja ehkä neilikkainen, nahkakenkäinen sekä sopuisan tervainen. Syviä makuja maanläheisen savuisissa tunnelmissa.

Tuomio: Vallattoman puhutteleva, varmaotteinen savuvehnä.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti