tiistai 20. joulukuuta 2016

Charlevoix Dominus Vobiscum Double

Charlevoix Dominus Vobiscum Double

Siinä missä jenkkiherkut ovat jo enemmän tai vähemmän tuttuja kotomaankin valikoimista, ovat Kanadan maltaiset tarjoamiset ja olutkulttuuri ylipäänsä melko suuria mysteereitä allekirjoittaneelle. Laatuolutta olen sielläkin kuullut valmistettavan, mutta hävyttömän huonosti on tuon maailman kolkan osaaminen hallussa. Sama pätee koko maahan muutoinkin, vaikka kiinnostavana matkakohteena etenkin luonnon puolesta olen aina pitänyt.

Kaivelin Saveur-Bieren valikoimista jokusen kanadalaisen testiin ja päätin aloittaa tutustumisen tietoisella riskillä, pieni vakuutus takataskussa kuitenkin. Mitä tällä oikeastaan tarkoitan? Vuonna 1998 oluen valmistuksen panimopubin muodossa aloittanut, sittemmin ihan oikean panimon rakentanut Microbrasserie Charlevoix toimii pienessä Baie-St-Paulin –kaupungissa Quebecin lähistöllä, Atlanttiin johtavan Saint Lawrencen varrella. Quebecin seutu kuuluu olevan varsin vahvaa pienpanimoaluetta ja useammankin kansallisen kulttioluen synnyinseutua. Tämä faktanpoikanen toimii heiveröisenä, mutta rohkaisevana vakuutuksenani. Riski sen sijaan otettiin olutvalinnan muodossa tarkoitushakuisen arvan osuessa Charlevoix’n Abbey Dubbeliin, Dominus Vobiscum Doubleen. Useinhan Belgian ulkopuolella valmistetut belgit jättävät hitusen kolkon kuvan itsestään ja vaikka väitteen hölmöksi tekeviä poikkeuksiakin löytyy, on tuntemattoman maan tuntemattoman panimon tuntematon belgiviritys aina jossain määrin ”riski”. (On tämä olutharrastajan elo kerrassaan hurjaa…)

Vobiscum Double kuuluu panimon Dominus Vobiscum-oluiden belgisarjaan. Se edustaa lajinsa perusversiota kahden tynnyrikypsytetyn Doublen rinnalla. Belgioluet ovat tiettävästi melko yleisiä Quebecin seudulla, johtuen alueella asettuneiden eurooppalaisten siirtolaisten vaikutuksen ansiosta. Edmontonilaisen olutkirjailija Jason Fosterin mukaan kanadalaisten pienpanimoiden suuntautumiseen vaikuttavat vahvasti alueen historiaan liittyvät sidosryhmät ja niiden mukanaan tuoma kulttuuri, mikä on toki ymmärrettävää. Läntisin rannikko esimerkiksi henkii oluissa brittitunnelmaa Brittiläisen Kolumbia ollessa ilmeisen modernia aluetta westcoastipoineen, hedelmämausteineen ja luomutrendeineen. Luulisi kuitenkin, että craft-innostus kaataisi rajoja tässäkin suhteessa tehden oluttyyleistä Kanadassakin universaalimpia. Näin on varmasti jo käynytkin. Mene ja tiedä.

Dominus Vobiscum Double on joka tapauksessa jyhkeänpuoleinen ja varsin toimiva, oivallinen ensikosketus kanadalaisten olutosaamiseen. Panimo suosittelee nauttimaan oluen viimeistään kolmen vuoden iässä pullotuksesta, mutta eipä tullut päivämääriä tarkasteltua. Kuranttia tavaraa alusta loppuun. Panimo kotisivut ovat muuten ”mielenkiintoiset”. Samaa haitekin karttelua tunnutaan harrastavan paikoin myös Saksassa.

Charlevoix Dominus Vobiscum Double
Tumman siirappinen, vaaleanruskean vaahtokerroksen alle asettuva, varsin kaunispiirteinen olut. Tuoksu on miellyttävä, tumman, ylikypsänä kuivatun hedelmäinen, kevyemmän rusinainen ja kuivattavan belgimausteinen. Mukana on myös kypsää hedelmäisyyttä, tummaa toffeisuutta sekä kevyesti paahtunutta, leivosmaista maltaisuutta. Tunnelma ei suinkaan äidy liian imeläksi, vaan tasapainottuu hienoisen kuivuuden sekä lämmönhenkäyksen myötä syväksi, monipuolisen soljuvaksi, paikoin luonteikkaan kulmikkaaksi kokonaisuudeksi.

Maultaan tuoksun kaltainen. Sopivasti paahtunut maltaisuus on hivenen kuivakakkuista, tumman puhuvan toffeista. Matkassa on sekä kypsää, että tummaa, kuivattua hedelmäisyyttä, rusinaa, belgihiivaista mausteisuutta sekä alkuun vienoa, ajan myötä voimistuvaa aniksen tuntua. Runsas, lämmittävä, monipuolinen ja oivallinen belgi kaiken kaikkiaan. Voisi Dubbelin sijasta mennä Belgian Strong Alestakin...

Tuomio: Osataan ne belgien metkut näköjään Kanadassakin. Mainio, perusdubbelia ehkä rotevampi kokonaisuus.


Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti