Finlandia Sahti |
- Tyyli: Sahti
- Alk.%: 8,0
- Panimo: Finlandia Sahti, Sastamala, Suomi
Suomen kunnioitettavan pyöreälinjainen juhlavuosi on
pyöräytetty käyntiin ja teeman mukaisia juhlajuomiakin on jo ilmestynyt Alkon
valikoimiin. Juhlasahtia ei kukaan ole tuontiviinien rinnalle kuitenkaan
tunnustanut tehneensä, mutta mitäpä juhlavuosi nyt ilman ikiaikaisen
kansallisnektarimme läsnäoloa olisi? Hurskastelua lähinnä, sanon minä.
Itsenäisyyspäivän ohjelmaan kuului luonnollisesti hyvä
siemaus sahtisia lämmöntuntemuksia, tällä kertaa kaverilta saadun
peijjaissahdin muodossa. Ajatukset kirmailivat loppukesän mökkilaiturin
äärelle, jossa raapustin muistiin makukokemukset Finlandia Sahdin suloisista
säkeistä, kuun jo noustessa hämärtyvän järven selän ylle. Hyttysiä oli jostain
syystä perhanasti, mutta luontoonhan ne kuuluvatkin. Ehkä nekin villiintyivät
sahdin maireasta aromista…
Sastamalassa vuodesta 2011 lähtien majaansa pitänyt
Finlandia Sahti on yksi Suomen muutamasta päätoimisesta sahdin valmistajasta.
Suomen sahtisydämen läntisellä laidalla, Satakunnan ja Pirkanmaan rajamaastossa
sijaitsevan sahtipanimon maut lienevät kaupallisten sahtien ystäville niitä
kaikkein tutuimpia, sillä panimon kahdessa eri vahvuudessa valmistamat sahdit
kuuluvat ainoina perinnejuomina Alkonkin valikoimiin – Lammin Sahtia tosin saa
Lammin myymälästä, mutta Finlandian perussahtia sekä tuhdimpaa Strongia
kulkeutuu tarjolle huomattavasti laajemmallekin. Saatavuudesta löytyy lisää mm.
aiemmin julkaisemani sahtioppaan puolelta.
Sahtia on tullut nautittua joskus myös siinä laiturin vieressä, vetten päällä. |
Finlandia Sahdin taru alkoi vuonna 1992 Forssan Matkusta,
Antti Vesalan perustaessa Orimattilan Tilaussahdin vierteen välitykseen
vihkiytyneen yrityksen. Pari vuotta myöhemmin Matkussa alkoi myös oma
vierretuotanto ja sitä vuonna 1995 seurannut sahdin myynti. Reseptiikka
noudatti tarkasti orimattilalaista sahtiperinnettä, eikä pyhään toimintatapaan
tullut muutosta yrityksen siirryttyä uusiin käsiin Vesalan eläköityessä 2011. Petteri
Lähdeniemi ja Auli Mattila päättivät jatkaa kaupan ollutta sahtitoimintaa ja
siirsivät yrityksen Matkusta Sastamalaan, Petterin sukutilan vanhaan navettaan.
Reseptien ohella myös ulkoinen ilme on pidetty ennallaan, mutta tuotantoon on sittemmin tullut mukaan myös pienimuotoista oluenvalmistustoimintaa, joka tuskin kasvaa kovin
suurimuotoiseksi nykyisten tilojen käydessä kuulemma jo nyt hieman ahtaiksi.
Itähämäläiset juuret omaavat sahdit valmistuu 1960-luvulla
rakennetun navetan uumenissa, josta löytyy panimon ohella myös Finlandia Sahdin
oma baari terasseineen sekä sahdin ja vierteen ulosmyyntipiste. Sahdit
valmistetaan ohramaltaisiin luottaen, omien tilusten katajaa hyödyntäen ja navetan päädyssä kasvavia maatiaishumalia vaalien. Sahtia valmistuu noin 20 000
litran vuositahtia, juhannus- ja joulusesonkien näkyessä kaikkein kiireisimpänä
aikana. Olen jotenkin kokenut, että panimon sahdeista tämä kevyempi, kahdeksan
prosenttinen edustaja osuu omaan makuhermoon hitusen paremmin, vaikkei heikkoa
sanaa kymppiprosenttisesta Strongistakaan ole sanottavaksi.
Juhlaa, arkea, mitä vaan. Sahtia, sahtia, sahtia.
Finlandia Sahti |
Samea, tummahkon ruskea, vaahdoton sahti. Tuoksultaan
makeahko, toffeinen, hieman mausteinen ja hedelmäinen. Mukavasti tummanpuhuvaa
leipäisyyttä, kevyttä banaania ja leivinhiivaisuutta. Miellyttävä, melko
runsas.
Maultaan mainio. Makeahkoa tunnelmaa halkoo lopun kevyt
katajaisuus sekä leivinhiivan mausteinen punnerrus. Alku onkin baananista,
toffeisen leivosmaista, imeltyneen leipäistä juhlaa lopun taittuessa hieman
kuivempaan suuntaan. Tasapainoinen, suussa kevyesti soljuva ja lämmin sahti,
joka ei kuitenkaan ihan sieltä tuhdeimmasta päästä taida olemuksensa puolesta
olla.
Tuomio: Perusvarma, laadukas sahti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti