perjantai 9. joulukuuta 2016

Laiturin nokassa nautittu Finlandia Sahti

Finlandia Sahti

Suomen kunnioitettavan pyöreälinjainen juhlavuosi on pyöräytetty käyntiin ja teeman mukaisia juhlajuomiakin on jo ilmestynyt Alkon valikoimiin. Juhlasahtia ei kukaan ole tuontiviinien rinnalle kuitenkaan tunnustanut tehneensä, mutta mitäpä juhlavuosi nyt ilman ikiaikaisen kansallisnektarimme läsnäoloa olisi? Hurskastelua lähinnä, sanon minä.

Itsenäisyyspäivän ohjelmaan kuului luonnollisesti hyvä siemaus sahtisia lämmöntuntemuksia, tällä kertaa kaverilta saadun peijjaissahdin muodossa. Ajatukset kirmailivat loppukesän mökkilaiturin äärelle, jossa raapustin muistiin makukokemukset Finlandia Sahdin suloisista säkeistä, kuun jo noustessa hämärtyvän järven selän ylle. Hyttysiä oli jostain syystä perhanasti, mutta luontoonhan ne kuuluvatkin. Ehkä nekin villiintyivät sahdin maireasta aromista…

Sastamalassa vuodesta 2011 lähtien majaansa pitänyt Finlandia Sahti on yksi Suomen muutamasta päätoimisesta sahdin valmistajasta. Suomen sahtisydämen läntisellä laidalla, Satakunnan ja Pirkanmaan rajamaastossa sijaitsevan sahtipanimon maut lienevät kaupallisten sahtien ystäville niitä kaikkein tutuimpia, sillä panimon kahdessa eri vahvuudessa valmistamat sahdit kuuluvat ainoina perinnejuomina Alkonkin valikoimiin – Lammin Sahtia tosin saa Lammin myymälästä, mutta Finlandian perussahtia sekä tuhdimpaa Strongia kulkeutuu tarjolle huomattavasti laajemmallekin. Saatavuudesta löytyy lisää mm. aiemmin julkaisemani sahtioppaan puolelta.

Sahtia on tullut nautittua joskus myös siinä laiturin vieressä, vetten päällä.
Finlandia Sahdin taru alkoi vuonna 1992 Forssan Matkusta, Antti Vesalan perustaessa Orimattilan Tilaussahdin vierteen välitykseen vihkiytyneen yrityksen. Pari vuotta myöhemmin Matkussa alkoi myös oma vierretuotanto ja sitä vuonna 1995 seurannut sahdin myynti. Reseptiikka noudatti tarkasti orimattilalaista sahtiperinnettä, eikä pyhään toimintatapaan tullut muutosta yrityksen siirryttyä uusiin käsiin Vesalan eläköityessä 2011. Petteri Lähdeniemi ja Auli Mattila päättivät jatkaa kaupan ollutta sahtitoimintaa ja siirsivät yrityksen Matkusta Sastamalaan, Petterin sukutilan vanhaan navettaan. Reseptien ohella myös ulkoinen ilme on pidetty ennallaan, mutta tuotantoon on sittemmin tullut mukaan myös pienimuotoista oluenvalmistustoimintaa, joka tuskin kasvaa kovin suurimuotoiseksi nykyisten tilojen käydessä kuulemma jo nyt hieman ahtaiksi.

Itähämäläiset juuret omaavat sahdit valmistuu 1960-luvulla rakennetun navetan uumenissa, josta löytyy panimon ohella myös Finlandia Sahdin oma baari terasseineen sekä sahdin ja vierteen ulosmyyntipiste. Sahdit valmistetaan ohramaltaisiin luottaen, omien tilusten katajaa hyödyntäen ja navetan päädyssä kasvavia maatiaishumalia vaalien. Sahtia valmistuu noin 20 000 litran vuositahtia, juhannus- ja joulusesonkien näkyessä kaikkein kiireisimpänä aikana. Olen jotenkin kokenut, että panimon sahdeista tämä kevyempi, kahdeksan prosenttinen edustaja osuu omaan makuhermoon hitusen paremmin, vaikkei heikkoa sanaa kymppiprosenttisesta Strongistakaan ole sanottavaksi.

Juhlaa, arkea, mitä vaan. Sahtia, sahtia, sahtia.

Finlandia Sahti
Samea, tummahkon ruskea, vaahdoton sahti. Tuoksultaan makeahko, toffeinen, hieman mausteinen ja hedelmäinen. Mukavasti tummanpuhuvaa leipäisyyttä, kevyttä banaania ja leivinhiivaisuutta. Miellyttävä, melko runsas.

Maultaan mainio. Makeahkoa tunnelmaa halkoo lopun kevyt katajaisuus sekä leivinhiivan mausteinen punnerrus. Alku onkin baananista, toffeisen leivosmaista, imeltyneen leipäistä juhlaa lopun taittuessa hieman kuivempaan suuntaan. Tasapainoinen, suussa kevyesti soljuva ja lämmin sahti, joka ei kuitenkaan ihan sieltä tuhdeimmasta päästä taida olemuksensa puolesta olla.

Tuomio: Perusvarma, laadukas sahti.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti