Paljon on tapahtunut parissa vuodessa, mutta hirveästi uutta on vielä tuloillaankin. (kuva: Moose On The Loose Brewing Co.:n tuotekehitysillasta) |
No olihan taas otsikko *klik-klik* mutta yritetään
selventää. Vielä muutamia vuosia sitten tieto uuden panimon perustamisesta
herätti laajaa kiinnostusta ympäri Suomen niemeä. Uutinen oli harvinainen,
hieman epäuskoistakin värinää nostattava, mutta silti niin odotettu ja
innostava. Ennen Rekolan Panimon aloittamista vuonna 2011 oli menty varsin
pitkään noin panimo per vuosi tahtia muutaman välivuodenkin mahtuessa
panimokalenteriin. Rekolaa seurasi ensin muutama, sitten kourallinen ja toinenkin
kehityksen kärjistyessä vuoden 2015 nousukauteen, jolloin panimoita
perustettiin tasaista kuukausitahtia. Kuluva vuosi on jatkanut kehitystä
entistä ponnekkaammin ja kahdenkymmenen panimon raja on jo rikottu, eikä
hiipumisen merkkejä ole näkyvissä jatkossakaan. Tarjonnan kasvu on tehnyt alan
kehityksen seuraamisesta entistä konstikkaampaa ja samalla ehkä paikallistanut
innostusta ja kuohuntaa. Mielestäni se on ihan hyvä asia, sillä tällöin näkyvyys ja kiinnostus kohdistuu kotimarkkina-alueelle, jossa pääosa (ainakin alkuaikojen) myynnistä tehdään.
Merkittävä osa pienpanimoista sijaitsee Etelä- ja Lounais-Suomessa, lähinnä Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Hämeiden
alueella. Yksittäisiä panimoryppäitä on syntynyt hiljalleen myös pitkin
pohjoisempaa rannikkoseutua sekä maakuntien kasvukeskuksia, pohjoisrajan
ollessa tällä hetkellä Napapiirin korkeudella. Helsinki-Turku –valtaväylän varrelle
sekä sen eteläpuoliselle rannikkokaistaleelle on muodostunut lukuisien
paikallis- ja kyläpanimoiden tilkkutäkki, muualla Suomessa painotuksen ollessa
kaupunkikeskeisempää. Panimoiden määrän kasvu on (viime vuosien kuntaliitosten
avustuksella) luonut maahamme jo toistakymmentä kuntaa, joiden alueella
vaikuttaa jo kaksi tai useampikin pienpanimo.
Helsinki on panimotarjonnaltaan tyystin oma lukunsa, jonka
kehittymistä voi seurata koostamani panimokartan avulla. Tässä tekstissä
esitellään pintapuolisesti muutaman maakuntakeskuksen tarjontaa viime aikojen panimohuhuilla höystettynä.
Kuopio
Yksi viime aikoina kehittyneistä panimokaupungeista on
Pohjois-Savon perinteikäs maakuntakeskus Kuopio. Iso-Kallan Panimo ja Alahovin
Viinitilan pieni olutverstas nostivat pitkään uinuneen savolaissitin
takaisin panimokartalle jokunen vuosi sitten ja ensi keväänä tositoimiin
ryhtyvä RPS Brewing vahvistaa
kehitystä entisestään.
Uuden panimon taustalta löytyy runsaasti ravintola-alan
kokemusta viimeksi Tahkolla hotelli-ravintola Ukkoa luotsanneen Samuli Huuhtasen sekä kuopiolaisten
olutmekkana tunnettua ravintola Maljaa pyörittävien Janne Seppälän ja Petteri Pirhosen muodossa. Juoman valmistuksen
tietotaitoa joukkoon tuo Skotlannin Heriott Watt –yliopistossa panimo- ja
tislaamomestari –opinnot suorittanut, Lignell
& Piispasen palkkalistoilta loikkaava moniosaaja Aki Railanmaa. Panimolaitteet ja pullotuslinjasto on jo tilattu Italiasta
ja tuotannon on määrä käynnistyä huhtikuussa. Ensimmäiset juomat tähdätään
markkinoille aprillipäivän aikoihin.
Käsipelillä kohti suuria tavoitteita (kuva: RPS Brewing) |
Panimon toimitilat sijaitsevat Siikaniemessä, Lignell &
Piispasen naapurista, josta löytyy yrittäjien mukaan hyvin myös laajennusvaraa
jatkoa ajatellen. Ensi vuonna tavoitellaan 160 000 litran tuotantomäärää,
joka on vuoteen 2020 tarkoitus nostaa 500 000 litraan. Aluksi pääpaino
suunnataan kansalliseen ravintolamyyntiin vähittäiskaupan seuratessa perässä. Vientimarkkinoita
on tarkoitus kartoittaa myöhemmin yhteistyössä alan kokemusta omaavan naapurin
kanssa. Toimintaa on suunniteltu alun alkaen kansainvälisten markkinoiden
mahdollisuus huomioiden. Parissa vuodessa miljoonainvestoinniksi kasvava hanke
on saanut avustusta ELY-keskukselta.
RPS Brewingin (Rock, Paper, Scissors) olutvalikoima rakentuu
kolmen perustuotteen varaan, joita tukevat vaihtuvat sesonkioluet ja
erikoiserät. Oluen lisäksi ensi vuoden suunnitelmiin kuuluvat myös soodat ja
mikserit sekä myöhemmin mukaan astuvat siiderit ja lonkerot.
Kivi on se helposti
juotavissa oleva lager-olut. Sitten tulee paperi, eli maultaan voimakkaampi
ale-olut. Viimeisenä tulee sakset, joka on kaikkein voimakkain olut. Se on niin
voimakas olut, että sen jälkeen on palattava taas helpommin juotavaan
lager-olueen, selvittää Huuhtanen Savon Sanomien haastattelussa.
Porin oluellinen eläinkirjo jatkaa kasvuaan... (kuva: Moose On The Loose Brewing Co.) |
Pori
Toinen poiminta maakuntien panimokaupungeista on savolaisia
hieman pidemmän jatkumon omaava olutkaupunki Pori. 1500-luvulla perustetun satamakaupungin
historia on ollut aina enemmän tai vähemmän täynnä olutta. Edes Porille
leimallisen Karhu-oluen valmistuksen lopettaminen ei kaupungin oluthanoja
kuivattanut, päinvastoin. Alan kotimaisiin pioneereihin laskettava Panimoravintola Beer Hunter’s on paitsi
ylläpitänyt, myös kehittänyt Poria olut- sekä viskikaupunkina ja saanut uuden
aallon myötä rinnalleen vahvistusta insinöörimäisen iloittelevan Ruosniemen Panimon sekä rokkaavamman karhu-panimon
eli Rocking Beer Brewersin myötä.
Porin pienpanimokulttuuri saanee ensi kesänä neljännen
tukipilarinsa maailmaa nähneenä LadaMatkaajana
tunnetun Kalle Hirvikosken
parkkeeratessa neuvostohelmensä uuden Moose On The Loose Brewing Co.:n talliin – tai sen pihalle kun talli on täynnä
panovehkeitä. Menneenä kesänä kotomaan pienpanimoita kierrellyt Hirvikoski on
päättänyt tarttua mäskikauhaan tositarkoituksella, tarvittava rentous ja pilke
silmäkulmassa kuitenkin. Yhden miehen yritys etsii vielä lopullista
osoitettaan, mutta Ladalla kattiloita tuskin kovin kauaksi keskustaajamasta kantaa.
Keväällä on jo luvassa esimakua yhteistyöhengessä ja ehkä syksyllä saadaan
Porin oma punakone kaikkine herkkuineen tosissaan tulille. ”Mutta niistä sitten myöhemmin”, totesi Kalle uteluihini.
Lahti
Lahti on Suomen ainoa kahden viskitislaamon kaupunki ja
ympäristöltään varsin rikas juomaosaamisen keskittymä, joka ei ole onneksi pelkän
Hartwallin varaan jäänyt. Tuttu ja turvallinen Teerenpeli on jo pidemmän aikaa varmistanut lahtelaisten
pienpanimo-oluiden kansallisen saatavuuden sekä kotimaisten laatuviskien
kasvavan kirjon. Uutena tulokkaana olutkuvioissa on Panimo Paja ja kun otetaan fillari alle, voidaan karauttaa
Kivisahdin äärelle Hollolan Hirveen.
Kun yhtälöön lisätään Pohjois-Euroopan suurin mallastamo Viking Malt, nousee Suomen Chicago juomakulttuurin kannalta arvoon
arvaamattomaan. Olutta, sahtia, viskiä ja mallastusta... Ei hassummin.
Osakeantia käynnistellyt Brygg-Art tullee jollain aikavälillä mukaan sopan hämmennykseen,
mutta tarkemmat suunnitelmat lienevät vielä auki organisaatiossa tapahtuneiden
muutosten myötä.
Turku
Jo Kustaa Vaasa ihastui aikoinaan turkulaiseen
olutosaamiseen, Juhana Herttuankin vaatiessa lisää mallasjuomaa hoviin toimitettavaksi.
Vareksista tutun ravintola Uuden Apteekin kellarissa toimiva, katseilta
piilotettu Kaskenmäen Panimo on
Suomen vanhin yksityinen panimoravintola, joka on yhdessä tunnelmallisen Panimoravintola Koulun kanssa
ylläpitänyt turkulaista oluenvalmistustaitoa muutaman jo hiipuneen yrityksen
avustuksella. Käytöstä poistetun Kakolan
vankila-alueen kehityshankkeen myötä Turun olutelämä saa lisää väriä, sillä
rakennuskompleksiin puuhataan ilmeisesti mm. kylpylän, asuntojen, ravintolan ja
leipomon ohella omaa panimoakin.
Turusta puhuttaessa on myös hyvä muistaa Kaarinasta jo
olutravintolan verran Aurajoen tuntumaan hivuttaunut Radbrew sekä Tuorlaan olutjatkumoa tuomaan perusteilla oleva Kuninkaantien Panimo. Turun ja
Helsingin välinen rannikko-osuus on muutoinkin ilahduttavan ryhdikästä
panimoseutua lukuisien paikallispanimoiden myötä.
Koskipanimokaan ei ole enää yksin... |
Tampere
Kuten Turusta ja Lahdestakin, voisi myös Mansesterista
sanailla useampiosaisen jutun puolikkaan. Koskipanimo
ihastuttaa vuodesta toiseen varmaotteisuudellaan ja alkuperäisyydellään ja on
saanut mukaansa hyvän joukon intohimoisia panimotoimijoita. Kansainvälistäkin kilpailumenestystä
osakseen saanut Pyynikin
Käsityöläispanimo jatkaa vauhdikasta kasvuaan ja uusien panimotilojen myötä
vuosituotantomäärät on tarkoitus kaksinkertaista kahden vuoden aikana. Miljoona
litraa on kuitenkin vasta välietappi vuoden 2019 tähtäimen ollessa jo 2,3
miljoona litraa, jolla lähestytään mukavasti jo Nokian Panimon nykyistä kokoluokkaa. Pyynikillä aiotaan myös vihkiytyä taas sahdin saloihin, mikä enteilee herkullisia hetkiä silläkin saralla...
Uudempaa kaartia edustavat ravintolataustaiset Kaleva Brewing Company sekä Lempäälään
pystytetty Nordic Brewery, jotka
tukevat alueen vahvaa olutmainetta yhdessä kiertolaishenkisten Sideshow Breweryn sekä Brewcats-trion kanssa. Tampereen
Teiskossa toimii myös tilaviinejä tuottava ja myyvä Teiskon Viini.
Muita vähintään kahden panimon kuntia ovat:
- Espoo: Fat Lizard Brewing Company, Simapaja, Olarin Panimo sekä perusteilla olevat Oma Panimo ja Nuuksion Panimo. Myös Alberga Brewing Co.:lla on sunnitelmissa omat tilat Espooseen
- Heinola: Pihamaan Panimo ja Viiniheilan sahtipanimo
- Kemiönsaari: Rousal Brygghus ja Kimito Brewing
- Lammi: Lammin Sahdin kaksi toimipistettä
- Lohja: Paloaseman Panimo, Top Fuel Beer Company ja perusteilla oleva UG Brewery
- Oulu: Sonnisaari ja Maistila
- Raasepori: Rekolan Panimo ja Mustion Panimo/Svartå Bryggeri
- Rauma: Linden Brewery ja Olubryki Raum/Lapin Voima
- Salo: Someron Panimo, Mathildedalin Kyläpanimo ja Solmu Brewery
- Savonlinna: Waahto Brewery ja Mustan Virran Panimo
- Tuusula: Maku Brewing ja Cool Head Brew
- Vaasa: Bock's Corner Brewery ja NP Brewers
Sarvivälkkeentien panimokeskittymä Tuusulassa unohtui mainita kahden panimon kunnat listassa.
VastaaPoistaTotta haastat. Ehdin jo FB:n puolella väittämään että jutun lopusta löytyisi, mutta nähtävästi oli jäänyt viimeinen rivi kopioimatta Wöördistä Bloggeriin. Nyt on mukana, kiitos huomiosta :)
Poista