maanantai 19. joulukuuta 2016

Suomi100: Bryggeri Helsinki Vuosisata

Bryggeri Helsinki Vuosisata
”Vahva ja itsenäinen”. Aika ponteva slogan aika pontevalla oluella. Pyöreää juhlavuotta kunnioitetaan Sofiankadulla muhkean jyhkeällä ja jopa pelottavan vahvaluonteisella lageroluella, kymmenprosenttisella Vuosisata-triplebockilla. Vastaava viritys jäisi kovin monen muun tekemänä taatusti hyllyyn, mutta luotto Matthias Hüffnerin taitoon jalon maltaisten juomien osaajana valoi uskoa Alkon oluthyllyn äärellä. Peikko kääntyikin nopeasti palavaksi uteliaisuudeksi ja hienostihan nuo maltaan säkeet näinkin vahvassa paketissa soivat. Viinalagerit ja muut kiljukaljat ovat hyvin kaukana tästä syvän maltaisesta ja runsaasta, luonnollisesti lämmittävästä juhlaoluesta. Well done, well done!

Suomalaista osaamista esittelevän Suomi 100 –hankkeen hengessä valmistettu olut rakentuu pils-, münich-, karamelli- sekä tummempien maltaiden varaan humaloinnin ollessa puhdasta Magnumia. Paketti tuo ensimmäisenä mieleen runsaan ja pyhän Schloss Eggenberg Samichlausin, vaikkei aivan samanlaista ohralikööriä olemukseltaan olekaan. Juhlaoluet vaikuttavat muutoinkin osuvan aika hyvin suomalaisuuden juurille savun, tervan ja lagervoittoisuutensa puolesta. Makuhermoon pistävää asettelussa on kuitenkin ollut se laadukkuus, maltaan jykevä ääni, joka Teerenpelin, Vakka-Suomen Panimon ja nyt Bryggerin esityksissä on puhunut. Tällaisia lagereiden kuuluukin olla. Vielä kun saataisiin yksi aidosti maistuva, vaaleampi helles esille... Se se olisi nannaa ja tarjoaisi hyvän tilaisuuden johdattaa kansaa salkkulagereista peremmälle olutmaailman saloihin.

Alkon juhlaolutviisikosta Bryggeri näkyy olevan ainoa, joka on ottanut huomioon oluen varastointimahdollisuuden eli Vuosisata-bockki säilynee oikein säilytettynä oivallisesti yli talven ja kesänkin, mahdollistaen juhlavan hetken juhlavuoden päättävien juhlallisuuksien äärellä. Tai no ehkä Laitilan Agricolakin tähän kastiin menisi. Vuosisataa aion joka tapauksessa hankkia vähän pidempääkin odottelua varten.

Bryggeri Helsinki Vuosisata

Punertavan ruskea, niukkavaahtoinen ja samea olut. Tuoksu on keskirunsas, tummahkon maltainen, leipäinen, kuivahedelmäisen makea ja kevyen paahteinen. Vienoa, mausteista kuivuutta löytyy myös. 

Maultaan tuoksun kaltainen. Tummaa, kevyen paahtunutta maltaisuutta leipäisellä otteella. Makeutta antavaa kuivahedelmää, ohutta siirappisuutta, mutta myös kuivempaa mausteisuutta sekä lämpöä. Täyteläinen, kevyen soljuva ja monisyinen olut. Vahvuus on käännetty hienosti ja taidokkaasti eduksi. Kokonaisuus avautuu mukavasti lämmetessään, ollen jääkaappikylmänä melko kova ja kolkkotunteinen, pidättäytyvä tuttavuus. Lämpö tuo mukaan mukavaa soljuvuutta, avaa makukanavia ja syventää maltaan mehevää tunnelmaa päästäen myös oluen alkuun piilotteleman lämmön hienosti esille. Korkin alta kuoriutuu lopulta varsin juhlava ja jyhkeä olut, aivan kuten teemanmukaisesti pitääkin.

Tuomio: Lämminhenkinen ja laadukas juhlabock Bryggeriltä.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti