keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Joulun olutvinkki: Iso-Kallan Panimo Bellywasher

Joulu on jo ovella ja toivon mukaan siihen liittyvät rituaalit on jo saatu mukavasti pakettiin, ilman viime hetken säntäilyä ja stressiä. Harvoinpa se näin hyvin on saatu meilläkään järjestymään ja ajattelin sekoittaa pakkaa tarjoamalla ”viime hetken” vinkin joulujuomien valintaan. Kuopiolainen Iso-Kallan Panimo on kuin varkain hivuttautunut itseäni puhuttelevien panimoiden joukkoon ja nyt Alkoon saatu skottiale vain vankistaa tätä näkemystä. Etenkin nämä mediankin suosimat ”väkevät” oluet ovat kolahtaneet järjestään hyvin ja viikko sitten nautittu tuopillinen eli Bellywasher (pelivasa) vakuutti siinä määrin, että piti uusi pullo hakea jouluillan rentouttajaksi sahdin viereen.

Pilsner–, Pale Ale–, Munich–, Crystal– ja Chocolate –maltaiden varaan rakentuva olut on humaloitu EKG:lla ja Bramling Crossilla eikä aikaansaatua ylämaiden pubitunnelmaa voi kuin kiitellä. 7,5-prosenttinen Scotch Ale toimi pimenevässä ja säätilaltaan harmillisen kosteassa talvi-illassa loistavasti, joten ajatuksena on laittaa aaton tienoilla kynttilää tulille ja hyvää olutta lasiin lahjapaperien rapistelun jo hiljalleen tauottua…

”Tuopillinen” on tehty lopputalven pakkasten taltuttajaksi, jonka jälkeen jaksaa taas kolata lunta pakkasessa. Täyteläisen maltainen tummanpunainen olut, jonka maussa kuivia hedelmiä ja maltaista makeutta.

Iso-Kallan Panimo Bellywasher
Pähkinäinen, valkeavaahtoinen olut on kaunis ilmestys kiristyvässä pakkasillassa. Tuoksu hemmottelee nuuhkijaansa. Kermatoffeista, paahtuneen karamellista maltaisuutta, puumaista kuivuutta, kuivattua hedelmäisyyttä sekä ripaus tunnelman täydentävää pähkinää.

Maku johdattelee ylämaiden pubitunnelmaan. Toffeinen, hitusen paahtuneen karamellinen, kuivahedelmäinen ja mausteista kuivuutta puumaisen loppukaiun sekä pähkinän teesein. Lopetus on napakan katkera, yrttisen ruohoinen, hennon sitrusmainen ja pitkä. Vaikka olut tahmaa huulia hitusen, on se loppujen lopuksi ehkä enemmän kuivaan taittuva, silti monipuolinen ja lämmittävä. Winter warmer hyvällä tunnelmalla.

Tuomio: Rehti, maltainen ja lämmittävä skotti Savosta. Todella mainio.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti