torstai 21. helmikuuta 2019

Alkon Pienpanimo-oluet 2019: Mustan Virran Tott Double IPA

Mustan Virran Tott Double IPA
Totti on tämänvuotisen pienpanimokattauksen MVP eli Mustan Virran Panimon tarjolle tuoma olut. Kahteen kertaan kuivahumaloitu tupla-IPA lepää 8,5-prosenttisen mallasrungon varassa ja on varmastikin parasta antia, mitä savonlinnalaispanimo on toimintansa aikana meille tarjoillut. DDH-maininnasta huolimatta makumaailma nojaa siihen liitettävää NEIPA-kulttuuria vahvemmin ”perusvarmoissa” DIPA-tunnelmissa ja tekee sen varsin maistuvalla tavalla.

Olutta oli viime keväänä tarjolla jo pienen 2500:n pullon paikalliserän verran, mutta nyt levikki kattaa käytännössä koko maan. Olisiko tuo ”ennakkojulkaisu” liittynyt Alkon valikoimaan hakuprosessiin, jonne tie on tunnetun pitkä kivikkoinen. Aikajänne lienee jokatapauksessa sellainen, ettei samaa Double IPA –erää enää helmikuussa olisi myyntiin voinut laittaa. Nytpä tarjolla onkin tuon pienerän tuoreempi toisinto, josta sain muutaman pullon testiin suoraan panimolta.

Savonlinnalaisethan ovat kasvattaneet toimintaansa melko kivaa tahtia, jossa apuna on ollut mm. mittavat tila- ja laitteistolaajennukset. Viime vuonna tuotantomäärät kaksinkertaistettiin vuotta aikaisemmasta, enkä usko että kuluvankaan kalenterivuoden aikana jalkaa jarrulla juuri pidetään. 2018 Mustan Virran Panimo tuotti jo 238 000 litraa mallasjuomaa, kun lukema kaksi vuotta aikaisemmin oli vähäiset 11 000 litraa. Kuten sanottua, Tott on tällä aikajanalla selvää kärkituotantoa. 

Nimensä olut on saanut luonnollisesti Olavinlinnan historiasta:
Ruotsin valtionhoitajana toiminut Erik Axelsson Tott siirtyi vuonna 1467 Suomeen Viipurin käskynhaltijaksi. Keski-Euroopassa linna-arkkitehtuuriin perehtynyt Tott aloitti Olavinlinnan rakennustyöt vuonna 1475 ja hän myös nimesi linnan Pyhän Olavin mukaan.
Mustan Virran Tott Double IPA
Mustan Virran Tott Double IPA
Meripihkainen, kauniin vaahdon nostava olut on varsin kaunis ilmestys pikkuruisen pullonsa vieressä. Tuoksu henkii ”vanhan liiton” meininkiä eli tarjoaa hyvän annoksen greippisen havuista humalan tuntua. joka yhtyy suht muhevaan, karamelliseen maltaisuuteen. Kypsää hedelmää, vienoa mausteisuutta. Hyvältä vaikuttaa.

Makukin toimii. Aivan tuoksun muhkeuksissa ei enää liikuta, mutta tunnelma toimii varsin hyvin. Greipin ja havuisuuden rinnalle on noussut pieni annos pihkaa, mausteisuudesta löytyy runsaamman pähkinäinen puoli ja runko on edelleen suht runsaanlainen, kevyen karamellista mallasta esittelevä. 

Lopusta löytyy kohtalaisen rapeaa katkeruutta, joka voisi puraista terävämminkin, mutta ehkä nykytila kuitenkin sopii keskirunsaanlaiseksi asettuvaan runkoon paremmin. Perhana, aikas jees!

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti