maanantai 18. helmikuuta 2019

Panimoyhtö X Hefner

Panimoyhtö X Hefner
 • Tyyli: Hefeweizen
 • Alk.%: 5,0
 • Panimo: Panimoyhtiö X, Jyväskylä, Suomi
Panimoyhtiö X:n ensimmäisen erän Hefnerit levittäytyivät paikalliseen vähittäismyyntiin melko pian avajaisten jälkeen ja ainakin omalle kohdalle sattui parikin tyhjää hyllyä jakelua seuranneina päivinä. Kysyntää siis riittää, mutta onneksi olutta kuitenkin pienen etsinnän jälkeen löytyi. Prisma pyytää pullosta hitusen päälle kolmea euroa, mikä vasta aloittaneen, kymmentä tuhatta litraa tänä vuonna tavoittelevan pienpanimon kohdalla on suorastaan puoli-ilmainen. No, tosi edukas joka tapauksessa, kun kyseessä on kumminkin puolilitrainen pakkauskoko.

Heferiähän on ollut haarukassa aiemminkin, mutta minusta tämä Jyväskylässä tuoreeltaan valmistunut erä peittoaa kiertolaisaikojen UG-keitoksen melko selvästi. Avajaisissa makua pyöriteltiin ja kehuskeltiin useammankin suun voimin, eikä kotona tehty pullotestaus mieltä muuttanut. Viisiprosenttiseen vehnään onkin saatu makua mukavan runsaasti ja kaiku on hyvinkin autenttinen. Väitänkin, että tässä on erinomainen taistelupari kaupoistamme löytyville saksalais-hefeille aivan niistä arvostetumman pään tekijöistä lähtien.
Hefner on kevytrunkoinen saksalaistyylinen vehnäolut, jossa pääosassa ovat saksalaisen vehnäoluthiivan muodostamat esterit. Banaania, neilikkaa ja aavistus sitruksisuutta yhdistettynä kevyeen mallasrunkoon luovat oivallisen kesäjuoman.
Panimoyhtö X Hefner
Samea, hyvin samea ja sakan myötä ruskeuttakin saava vehnäolut valkealla, tiiviillä ja kestävällä vaahdolla. Sakkaa on aika paljon, enkä edes yritä mahduttaa sitä kaikkea mukaan lasiin.

Tuoksu toimii. Rehtiä hefeweizeniä joka saralla. Banaania, muitakin hedelmäisiä käymisaromeita. Purukumia, kevyttä neilikkaa, runsaampaa mausteisuutta. Runsas ja tukeva.

Maku vastaa tuoksua, ehkä se hieman kepeämpi jossain määrin on. Ei kuitenkaan ohut, vaan hyvällä tapaa raikkaanlainen, silti makumaailmaltaan runsas. Banaania, nyt vähän kuivempaa tuntua, mutta silti hedelmää ja purukumiakin edelleen tarjoavaa. Neilikkainen sivujuonne, hento, mutta pirteä sitruksisuus sekä vehnäoluelle tyypillinen mausteisuus täydentävät väritystä. Lopussa kohtalaista katkeroa, suutuntumassa sopivaa pyöreyttä.

Nyt on, nyt on… Väkevä aloitus uudelta panimolta. Kotimainen Hefeweizen, joka kestää vertailun vaikkapa aitoihin germaanituotoksiin. Hinta-laatu –suhde on suorastaan erinomainen.

Pisteet: 37/50

2 kommenttia:

 1. Minusta tämä oli aivan liian humalapainotteinen ja "modernilla otteella tehty" jos niin voi sanoa. Laitilan Kukko Vehnä on edelleen omissa silmissä aivan omassa kastissaan, mitä kotimaisiin hefeihin tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, on siinä kuulemma haettu vähän raikkaampaa särmää, mutta omaan makuun silti aika pitkälti perinteisiin makuihin nojaava lopputuote kumminkin on. Toimii meikäläisen makuun kyllä hyvin, mitä pariin otteeseen maistanut. Makuasioita :)

   Poista