Jyväskylässä on nyt kaksi pienpanimoa! |
Linjastolta puskettiin ensimmäisenä ulos Hefneriä. |
Kun paikallisylpeys Hiisi aloitteli kuusi vuotta sitten toimintaansa,
oli Jyväskylä ja oikeastaan koko maakunta elellyt panimollisessa tyhjiössä useamman vuoden ajan. Ensimmäisen
pienpanimoaallon yritykset näet löivät lappua luukulle 2000-luvun alkupuoliskolla.
Hiisi loi uutta valoa opiskelijakaupungin oluttarjontaan ja nosti Suomen Ateenan
takaisin maamme panimokartalle. Ja nyt pesänsä valmiiksi saanut Panimoyhtiö X
tekee sille seuraa.
Viiden kaveruksen kokoonpanema X on yksi neljästä Jyväskylässä viime aikoina vaikuttaneesta kiertolaispanimosta. Ensimmäiset oluet julkistettiin
viime kesän Olutsatamassa, jolloin hanoista laskettiin UG Breweryllä
valmistettuja ”paikallisoluita”. Oma panimoprojekti oli tuolloin jo kuitenkin
käynnissä ja odotettuja avajaisia juhlittiin vihdoin viime lauantaina.
Yrityksen lopullinen osoite löytyi Heinämäestä, vajaan
kilometrin päässä Hiisin alkuperäisen panimon ovista. Kompaktin kokoinen
panimotila ei turhilla neliöillä pröystäile, mutta hallin jakavasta väliseinästä
pääsee halutessaan eroon jos - ja todennäköisesti kun - lisätilaa tarvitaan.
Panimon taustalta löytyy myös vahva annos insinöörimäistä
näkemystä, joten lienee asiaankuuluvaa, että oluenvalmistuslaitteistokin on
hitsailtu kasaan korkeimman omakätisesti. Vanhoista maitotankeista rakennetun
järjestelmän kapasiteetti yltää jopa tuhanteen litraan per keitto. Tälle vuodelle
on kaavailtu noin 10 000 litran tuotantomäärää, minkä sanelee pitkälti
vielä melko rajallinen käymiskapasiteetti. Pari rosterista, lämpötilaohjattua käymistankkia on jo kuitenkin tilattu, jolloin päästään halutessaan myös lagereiden pariin.
Omakätisesti koottu laitteisto. |
Perustuotekatalogi on rakenneltu kolmen oluen varaan ja sitä
täydennetään sopivin erikoiserin. Ensimmäisenä valmistunut Hefner Hefeweizen on
jo lähtenyt levitykseen ja ilmestyy ravintoloiden lisäksi paikallisten S-Ryhmän
myymälöiden hyllyihin lähiaikoina.
Kiertolais-Hefneristä poiketen oman panimon "version" pullokoko on samalla kasvanut vehnälle sopivampaan puolen litran luokkaan. Ennakkoon paljastettu hinta oli myös iloinen yllätys, sillä harva tuore ja tämän kokoluokan pienpanimo tulee markkinoille kolmen ja puolen euron pullohintaan.
Kiertolais-Hefneristä poiketen oman panimon "version" pullokoko on samalla kasvanut vehnälle sopivampaan puolen litran luokkaan. Ennakkoon paljastettu hinta oli myös iloinen yllätys, sillä harva tuore ja tämän kokoluokan pienpanimo tulee markkinoille kolmen ja puolen euron pullohintaan.
Jatkoakin on tuloillaan ja kiinnostusta on ollut eritoten Keskimaan
puolelta, joka käytännössä rohmusi koko ensimmäisen Hefner-erän valikoimiinsa.
Par’aikaa käymässä oleva Oatmeal Stout ja sitä seuraava IPA muodostavat
Hefnerin kanssa panimon peruskolmikon ja kaikkia tullaan näkemään myös
S-kauppojen valikoimissa sitä mukaa kun eriä saadaan liikenteeseen.
Kompakteista tiloista huolimatta myös asiakkaat tullaan
huomioimaan ja tuotantotilan yhteyteen onkin jo koottu viranomaisten
määrittelemä väliseinä erottamaan panimokaupassa asioivat mallassäkeistä ja
keittovermeistä. Kaupan aukeamisesta tiedotellaan panimon toimesta myöhemmin,
mutta lupahakemukset on aikomus pistää liikkeelle jo kenties kuluvan viikon
aikana.
Mutta eihän siinä, uusi panimo on kaupungille ja sen
asukkaille aina hieno asia ja mielenkiinnolla jäämmekin seuraamaan tarjonnan
levittäytymistä koko kansan saataville. Kiitos panimoväelle kutsusta, toiminnan
esittelystä ja tarinoista sekä tietty hyvin pelanneesta juomatarjoilusta.
X marks the spot |
Panimon ensimmäinen erä osoittautui perin päteväksi Hefeweizeniksi ja peittoaa minusta selvästi tuon aiemman kiertolaisena koostetun erän. Runsasmakuinen, silti raikas ja tasapainoinen olut kaikenkaikkiaan. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti