maanantai 4. helmikuuta 2019

Panimoyhtiö X - Jyväskylän toisen pienpanimon avajaiset

Jyväskylässä on nyt kaksi pienpanimoa!
Linjastolta puskettiin ensimmäisenä ulos Hefneriä.

Kun paikallisylpeys Hiisi aloitteli kuusi vuotta sitten toimintaansa, oli Jyväskylä ja oikeastaan koko maakunta elellyt panimollisessa tyhjiössä useamman vuoden ajan. Ensimmäisen pienpanimoaallon yritykset näet löivät lappua luukulle 2000-luvun alkupuoliskolla. Hiisi loi uutta valoa opiskelijakaupungin oluttarjontaan ja nosti Suomen Ateenan takaisin maamme panimokartalle. Ja nyt pesänsä valmiiksi saanut Panimoyhtiö X tekee sille seuraa.

Viiden kaveruksen kokoonpanema X on yksi neljästä Jyväskylässä viime aikoina vaikuttaneesta kiertolaispanimosta. Ensimmäiset oluet julkistettiin viime kesän Olutsatamassa, jolloin hanoista laskettiin UG Breweryllä valmistettuja ”paikallisoluita”. Oma panimoprojekti oli tuolloin jo kuitenkin käynnissä ja odotettuja avajaisia juhlittiin vihdoin viime lauantaina.

Yrityksen lopullinen osoite löytyi Heinämäestä, vajaan kilometrin päässä Hiisin alkuperäisen panimon ovista. Kompaktin kokoinen panimotila ei turhilla neliöillä pröystäile, mutta hallin jakavasta väliseinästä pääsee halutessaan eroon jos - ja todennäköisesti kun - lisätilaa tarvitaan.

Panimon taustalta löytyy myös vahva annos insinöörimäistä näkemystä, joten lienee asiaankuuluvaa, että oluenvalmistuslaitteistokin on hitsailtu kasaan korkeimman omakätisesti. Vanhoista maitotankeista rakennetun järjestelmän kapasiteetti yltää jopa tuhanteen litraan per keitto. Tälle vuodelle on kaavailtu noin 10 000 litran tuotantomäärää, minkä sanelee pitkälti vielä melko rajallinen käymiskapasiteetti. Pari rosterista, lämpötilaohjattua käymistankkia on jo kuitenkin tilattu, jolloin päästään halutessaan myös lagereiden pariin.

Omakätisesti koottu laitteisto.
Perustuotekatalogi on rakenneltu kolmen oluen varaan ja sitä täydennetään sopivin erikoiserin. Ensimmäisenä valmistunut Hefner Hefeweizen on jo lähtenyt levitykseen ja ilmestyy ravintoloiden lisäksi paikallisten S-Ryhmän myymälöiden hyllyihin lähiaikoina.

Kiertolais-Hefneristä poiketen oman panimon "version" pullokoko on samalla kasvanut vehnälle sopivampaan puolen litran luokkaan. Ennakkoon paljastettu hinta oli myös iloinen yllätys, sillä harva tuore ja tämän kokoluokan pienpanimo tulee markkinoille kolmen ja puolen euron pullohintaan.

Jatkoakin on tuloillaan ja kiinnostusta on ollut eritoten Keskimaan puolelta, joka käytännössä rohmusi koko ensimmäisen Hefner-erän valikoimiinsa. Par’aikaa käymässä oleva Oatmeal Stout ja sitä seuraava IPA muodostavat Hefnerin kanssa panimon peruskolmikon ja kaikkia tullaan näkemään myös S-kauppojen valikoimissa sitä mukaa kun eriä saadaan liikenteeseen.

Kompakteista tiloista huolimatta myös asiakkaat tullaan huomioimaan ja tuotantotilan yhteyteen onkin jo koottu viranomaisten määrittelemä väliseinä erottamaan panimokaupassa asioivat mallassäkeistä ja keittovermeistä. Kaupan aukeamisesta tiedotellaan panimon toimesta myöhemmin, mutta lupahakemukset on aikomus pistää liikkeelle jo kenties kuluvan viikon aikana.

Mutta eihän siinä, uusi panimo on kaupungille ja sen asukkaille aina hieno asia ja mielenkiinnolla jäämmekin seuraamaan tarjonnan levittäytymistä koko kansan saataville. Kiitos panimoväelle kutsusta, toiminnan esittelystä ja tarinoista sekä tietty hyvin pelanneesta juomatarjoilusta.

X marks the spot
Panimon ensimmäinen erä osoittautui perin päteväksi Hefeweizeniksi ja peittoaa minusta selvästi tuon aiemman kiertolaisena koostetun erän. Runsasmakuinen, silti raikas ja tasapainoinen olut kaikenkaikkiaan.
Avajaisissa päästiin myös erään kesäisen uutuuden jäljille, joka julkistetaan aurinkoisen Olutsataman aikaan. Punainen väri tulee makuakin hallinnoivista vadelmista, mutta kyseessä ei suinkaan ole sour, Enempiä ei tässä vaiheessa sovi paljastaa, mutta sanottakoon se, että pelottavan helposti lähestyttävää ja toimivaa kesäjuomaa on tuloillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti