tiistai 26. helmikuuta 2019

HIISI Kouko Barley Wine

HIISI Kouko Barley Wine
  • Tyyli: Barley Wine
  • Alk.%: 10,5
  • Panimo: HIISI. Jyväskylä, Suomi
Koukon kallo taivaansa alla,
on mielensä tyyni ja luissansa halla.
Muistelee menneit' ja lämpöistä juomaa,
viimeistä iltaa ja hongasta, tuojaa.

No niin, nyt olisi lasissa yksi veikeimmistä bändioluista mitä vastaan on astellut. Paikallispanimoistani se perinteikkäämpi inspiroutui Hexvessel-orkesterin tuoreimmasta levystä siinä määrin, että ajautui valmistamaan albumin tunnelmaan kolahtavan, metsäläismäisen Barley Winen. Sain pari pulloa etukäteistestiin suoraan panimolta, mutta tätä arviota luettaessa se on ilmeisesti ehditty julkistamaan jo virallisestikin.

Karhuoluena kulkeva Kouko on jykevärunkoinen ohraviini, jonka rungosta löytyy myös reipas annos ruismaltaita. Rustiikkisen tunnelman täydentäjinä toimii reseptiä omalta osaltaan kultivoiva hunaja-annos sekä kuusenkerkkä, joka onkin esillä hyvin vahvasti.

Lopputulemana on rohkeasti omia polkujaan kulkeva, rehellisen omintakeinen Barley Wine, jota kelpaa sipistellä kaikessa rauhassa illan jo hämärryttyä hyvän aikaa sitten. Etiketti on taas taatun maanista HIISIn laatua. Kouko on vanha nimitys karhueläimelle ja sen kalloa etiketin hurjaksikin luonnehdittava vihersilmä tiettävästi kuvaa. Taidokkaan yksityiskohtaista menoa, jälleen kerran.
Kouko on metsäisen aromikas, runsaan rukiinen, kuusenkerkällä ja hunajalla maustettu Barley Wine. Nauti hieman viilennettynä (10-12°C), mietiskellen ja ajan kanssa - toimii hienosti myös riistan tai pataruokien kera. Musiikillinen inspiraatio oluelle on saatu Hexvesselin albumista "All Tree".
HIISI Kouko Barley Wine

Puhakanruskea olut ohuella, mutta pitkäkestoisella vaahdolla kruunattuna. Tuoksu on alkuun aika veikeä. Lämpö avaa ideaa ajan myötä enemmän ja suukin tottuu kokoonpanon järjestelyyn. Mutta ensin se tuoksu: rukiin sävyttämää, rustiikkista ja limppuisen imeltynyttä maltaisuutta sekä yllättävänkin selvää kuusenkerkän metsäistä, yrttistä aromia. Sen läsnäoloa pitää tosin hieman sulatella... Hunajaa ei sinällään löydy, mutta ehkä tuo tumma toffeisuus nousee siitä.

Maku on hieno. Rukiin juhlaahan tämä oikeutetusti on. Sopivan imeltynyttä, rustiikkista, mausteista tuntua... Hiven pähkinää, voimakkaampaa metsäyrttiä, kuusenkerkkää ja aika napakkaa purentaakin. Tämä on aika jännä paletti. Vähän kuin perusjenkkihumalat olisi korvattu purkillisella metsäaromeita ja yrttisyyttä.

Jälkimaku jatkuu rukiisissa tunnelmissa yrttisyyden ja mausteisuuden yhtyessä kuoroon. Mielenkiintoisen erilainen, rehdin metsäläismäinen Barley Wine. Tykkäsin.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti