sunnuntai 24. helmikuuta 2019

"Älä usko olutblogistia!"



Olutkellari ehkä vakioiduin monikäyttöolut.
Otsikko voisi olla myös ”näin tulkitset olutblogistia”, mutta iltapäivälehtimäinen lähestymistapa oli tämänkertainen valinta. Asiahan on niin, ettei harrastusmielessä oluista tarinoiva ”oman kylän nettikirjoittelija” ole ehkä niin luotettava tai selkopäinen lähde, kuin antaa sinun ymmärtää.

Parit kuvatallenteet, moninaiset sanankäänteet ja ympäripyöreä yhteenveto – taas on yksi olut arvioitu ja ATK-maailman valtateitä sitä myöten täytelty. Siitä voinkin hyvillä mielin lähteä juuri kehumaani olutta kaupasta ostamaan? No ei välttämättä.

Puhun nyt toki vain omasta puolestani, sillä enhän minä kollegoista tiedä. Omakohtaisesti voin kuitenkin ääneen ilmaista, etteivät sanomiseni aina pohjaa todellisuuteen eikä arvioissa mainitut jatkoaikeet läheskään aina konkretisoidu tositoimiksi.

Että mistäkö nyt oikeastaan edes puhutaan? Olutkellarin olutarvioiden loppulauselmista, joissa toistuu tasaisen epäsäännöllisesti muutamia suht usein näkyviä yhteenvetoja ja tuntemusten kuvailuja. Koostin alle muutamia mieleeni tulleita esimerkkejä. Lista ja etenkin esimerkkien selitykset on kirjailtu pieni pilke silmäkulmassa yleistäen, mutta totuuspohja niiden takana on kuitenkin melko vahva. Mukana kulkevat pisteet antavat toki suuntaviivoja tulkintojen tueksi. Näin minä kuitenkin sanon ja jotain sillä sitten tarkoitan:

Piper Witiä olen ostanut toistekin, yleensä muutamia kertoja kesässä. Se tosin vakuutti ehkä-päätelmää selvästi paremmin.
"Kesäilta, mökkisauna, olut ja Carlos Santana..."

”Voisin ostaa toistekin.”
En silti osta. Tai jos ostan, niin tuskin kertatoistoa useammin. On totta, että usein tällaisen oluen voisi napata jopa vakiokulutukseen, mutta eri tilanteiden luottojuomia on kertynyt jo sen verran pitkä lista, ettei uusille tulokkaille oikeasti tilaa tai aikaa enää löydy. Ainakaan, jossei se ”voisin ostaa” –reaktiota suuremmin sytyttänyt.
”Yllättävän runsas vahvuisekseen.”
Tuttu luonnehdinta kauppavahvuisten portterien ja muiden tummasävyisten tuotteiden yhteydestä. Nämä ovat yleensä tyylinsä kantayksilöitä kevyempiä edustajia, joilta ei lähtökohtaisesti reilusti kuusiprosenttisen stoutin muhkeutta ehkä odoteta. Joskus vastaan kuitenkin tulee yllättävän runsasmakuisia ja tuhdin tuntuisia kauppaoluitakin, mutta harvoin ne kuitenkaan lajiensa kärkikirjoa hätyyttelevät. Kehuksi minä tämän fraasin kuitenkin olen tarkoittanut. Alkoholilain muutos toki mahdollistaa nykyisin vähän muhkeammatkin maut marketeissa, mutta silti...
”Yllättävän hyvä.”
Sanomattakin selvää, ettei nyt puhuta mistään huippuoluesta, vaan semmoisesta ennako-odotuksiltaan alemman keskitason tuotteesta, joka osoittautuukin odotuksia paremmaksi. Keskiluokan olut ehkäpä, harmiton ja ihan toimiva tapaus kenties.
”Positiviinen yllätys.”
Aika paljon samaa ylemmän toteaman kanssa, mutta ainakin omaan korvaan tässä on vähän valoisampi kaiku. Edelleen liikutaan siellä ennakkotietojen tai kommenttien perusteella ehkä keskisarjan tai perushyvän tasolla, mutta oma suu tunnistaa makukokemuksen mainettaan paremmaksi, vakuuttavammaksi ja todennäköisesti varsin potentiaaliseksikin. Huippuolutta? Ei sentään, mutta vähintäänkin hyvää ja sellaista, mitä voisin ihan oikeasti ostaa toistekin

Black Perle oli todella positiivinen yllätys, vaikkei runsas vahvuisekseen ollutkaan.
”Nyt on kunnollista.”
No sitä se sitten kyllä on. Tämäntyyppinen lausahdus tulee yleensä suoraan sydämestä, vahvalla tunteella, eikä ehkä vähän kliseiseltäkään kuulostavaa posilausetta ihan huvikseen viitsi ylöskirjata. Tämä olut on säväyttänyt yksihenkisen raadin eli rehti rasti ruutuun, mikäli suosituksia olit sivustolta etsimässä.
”Todellinen klassikko.”
Yleensä jonkun Olutkellarin ulkoisen auktoriteetin korkealle nostama olut, joka itsellekin maistuu. Yleisesti tunnustettu klassikko on toki klassikko ilman meikäläinenkin hyväksyntää, mutta nyt käsiteltävä luonnehdinta viittaakin ylevän statuksen omaavaan juomaan, joka hurmaa myös allekirjoittaneen. Maultaan kylmäksi jättävää kulttiolutta kutsun pettymykseksi.
”Lajinsa huippu.”
Riippuu vähän tyylilajistakin, kuinka kovasta oluesta on kyse. Tämä vaatii lukijalta hienoista tuntemusta blogistin makumieltyksien suhteen. Suuri tyylipuristi en tietty ole eli maku menee pilkuntarkkojen speksien edelle. Joka tapauksessa vähintäänkin maittavasta oluesta puhutaan.
”Toimisi paremmin ruokajuomana…”
Olut, josta todennäköisesti puuttuu jotain, jotta se toimisi välttävää paremmin itsekseen. Oikein sovitettu ruoka on hyvä täyteaine oluelle, mutta todellisuudessa suosin ruokapöydässäkin mallasjuomia, jotka olen jo valmiiksi todennut hyviksi ja toimiviksi.
”Saunaoluena….”
Voisi myös muotoilla, notta raikas, harmiton ja ehkä vähän mitäänsanomatonkin juoma, josta ei hitaaseen ja ajatusta itse tuotteeseen kiinnittävään makusteluun kovin mairittelevissa määrin ole. Maku on kuitenkin sen verran hyvä, että jonkinlainen käyttökohde löytyy ja saunan ohella se voi kytkeytyä vaikkapa nuotiolla tulisteluun tai muuhun yleiseen ja sosiaaliseen olemiseen. Vakiintuneita vaihtoehtoja on kuitenkin jo ennestään enemmän kuin Palloliitto ehtii saunomaan…
”Mökille, rantasaunan terassille...”
Tämä taas on aivan eri juttu kuin saunaolut ja ulottuu myös muihin mökkimainintoihin. Keskisuomalasen männikön katveessa, viljapellon laidalla seisova järvimaisema hirsimökkeineen on nimittäin paikka, jossa oluen on osuttava tunnelmaan. Yleensä maltaisemmat, konstittomat ja runsaita perusmakuja sisältävät juomat vievät mielen juuri tuonne, missä on hyvä olla. Olut ei välttämättä ole se Untapddin ”täpätyin”, mutta edustaa varmaotteista ja jylhää oluen olomuotoa. Mökkiläisyys on tässä tapauksessa arvonimi.
---
Saunan täydeltä savuista tunnelmaa. Nämä ovat niitä arvokkaita mökkitunnelman luojia parhaasta päästä.
Bonukseksi laitetaan vielä ennakkolistausten sanallisiin spekulaatioihin liittyvä harhapolku. Esimerkiksi Alkon jouluoluet ja alkuvuoden pienpanimokattaus on totuttu käymään Olutkellarissa jossain laajuudessa läpi jo ennakkofiiliksin ja mukaan mahtuu painettuja lupauksia joidenkin tuotteiden hankinnasta ja toisten sivuuttamisesta. Näitä sanoja ei läheskään aina tule pidettyä:
”Tämän minä ainakin haen.”
Voin hyvinkin hakea, mutta usein en kuitenkaan. Alkon vähän keinotekoisesti rakennettuja eriä tulee käsiteltyä etukäteiskoonneissa aika kapea-alaisesti ja vain tuota yhtä ryhmää läpikäyden. Laadintahetkellä pakkomaistoksi koetun oluen hankintalupaus ei aina kuitenkaan konkretisoidu ja toisaalta joku nääh-puolen tuotteista voikin parin viikon päästä tuntua hyvältä idealta. Fiiliksen mukaan, vaikken minä noita listoja ihan hatusta heitäkään. Ihmismieli vain on eläväinen…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti