torstai 7. helmikuuta 2019

Alkon Pienpanimo-oluet 2019: Laitilan Brown Ale

Laitilan Brown Ale
Aliarvostetut Brown Alet näkyvät tekevän hiljaista paluuta valikoimiin, tai sitten olen vain aiemmin onnistunut ummistamaan silmäni niiden tarjonnan suhteen. Tyylilaji on itsellenikin ollut pitkään hyvin toissijainen, tylsä ja turhakin, mutta ajat ovat Olutkellarissakin hiljalleen muuttumassa. Kyseessä on oikeasti hyvinkin miellyttävä ja tunnelmarikas mallasjuoma, kun ne kuuluisat palaset vain on sopivasti kohdistettu ja turha ohkaisuus poiskarsittu.

Alkon tämän keväinen pienpanimokattauskin tarjoilee peräti kahta ruska-alea, joista tämä Laitilan edustaja on se perinteisempi, brittitunnelmaa taltioiva näkemys. Panimo lähetti pari näytepulloa etukäteen tarkasteltavaksi, joten tässä vähän esimakua tulevasta.

Laitilan Brown Ale ei ole suoraa jatkoa muutamien vuosien takaiselle, jenkkihumaloidulle American Brownille, vaan nyt katseet on suunnattu entistä vahvemmin Brexit-saarille. Viisiprosenttinen olut tullee suurella todennäköisyydellä myös duopolitarjontaan myöhemmin ja mikäs siinä, ottaisin sen mieluusti lähikauppani valikoimiin.

Raaka-ainelistasta löytyy Pale Ale-, Melano Light-, Bisquit- sekä Black –maltaita, kun taas peribrittiläiset Target ja Challenger huolehtivat humalapuolesta. Lopputulema on perusvarman linjan Brown Ale, joka ei kokonaiskuvassa se kaikkein trendikkäin tai suurin valinta ehkä ole, mutta ajaa asiaansa peruslaadukkaiden ja turhia kikkailemattomien makujen sarjassa paremmin kuin hyvin.

Laitilan Brown Ale
Punakanruskea, valkean vaahdon nostava olut. Tuoksussa kohtalaista paahdetta, keksimäistä, hieman imeltynyttä mallasta, kevyttä suklaata ja pähkinää. Hillitty ja houkutteleva.

Maku on hyvä, joskin tuoksu antoi odotuttaa vähän syvempääkin tunnelmointia. No, aika hyvältä silti vaikuttaa. Kevyen paahtunutta mallasta, jossa tuoksua vähemmän imeltynyt tuntu. Keksimäistä makeutta toki on, myös pähkinää ja kahvista sävykkyyttä. Lopussa keskirunsaan yrttistä purevuutta, jälkimaussa lisää mallasta.

Helposti lähestyttävä kokonaisuus, jossa pieni lisäpyöreys olisi hieno juttu. Makua silti riittää ja suht tasapainoisena Brown Alena tämä puhuttelee aika kivasti. Mitä nyt terävät hiilihapot ohentavat otetta välillä turhankin kanssa.

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti