lauantai 16. helmikuuta 2019

Hiisi Iku-Turso Tynnyrissä Kypsynyt Imperial Stout 2018

Hiisi Iku-Turso Tynnyrissä Kypsynyt Imperial Stout 2018
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 9,0
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi
Sibeliun seitsemäs ja homejuustot. Siinäpä tämänkertaisen oluen paritusvinkit itse panimon kirjailemina. Kyseessä on tietenkin paikallispanimoni tynnyreissä pesinyt mytoliginen ”hirviolut”, sarvipäinen Iku-Turso. Vuoden 2018 aikaleimaa kyljessään kantava, yhdeksänprosenttinen imperial stout jatkaa hiisiläisten vakuuttavaa linjaa näiden suurten makujen äärellä.

Kyseinen olut edustaa jo erää numero 684 eli ihan mukavasti on olutta pienpanimoaallon myötä ehtinyt Jyväskylässäkin valmistumaan. Tynnyrikypsä Iku-Tursohan on tehty jo pitkälti menneen vuoden puolella, joten erälukemat lienevät jo rikkoneet seuraavankin satasen rajan aikaa sitten.

Iku-Turson perusversiokin kävi hiljattain lasissani, enkä muistanutkaan, kuinka ronskisti tuo sadan EBUn katkerorintama oluessa iskee. Ei se mitään, toimii omaan pirtaan. Tynnyriversiossakin tuo tietty tuntuu ja niinhän sen pitääkin. Edellisvuoden painokseen en tätä tällä kertaa lähtenyt vertaamaan, mutta pistetilanne näyttää asettuvan tasatulokseen. Aivan niin syvälliseen sanailoitteluun en arvioinnissani tällä kertaa yltänyt, mutta lopputuleman puhuttelevuus lienee se pääasia. Ja onhan tynnyreissäkin tietty eroja. Aiempia painos uinui oloroso-astiassa, kun taas nyt esillä oleva versio haki vauhtia Jack Daniel's-tynnyristä. Iku-Turso on kaunis juoma, oli se sitten tynnyrikypsytetty tahi ei.
Iku-Turso on ikiaikaisen jyhkeä ja väkevä luonnonvoima.
Jämäkästi, mutta lempeästi humaloitu. Voimakkaan paahteinen. Runsas ja pehmeän maltainen. Jyhkeä Imperial Stout Hiisin tyyliin.
IBU: 100 / EBC: 90 / Craft: 100%
Suodattamaton pastöroimaton, lisä- ja säilöntäaineeton, vegaaninen

Hiisi Iku-Turso Tynnyrissä Kypsynyt Imperial Stout 2018
Hyvin tumma, beigevaahtoinen olut. Tuoksussa paahtunutta tunnelmaa, tammista vaniljaa ja punaviinimäistä marjaisuutta. Aikas kiva.

Maku on monipuolisempi. Paahteisen maltaisuuden, kaakaon ja espressomaisuuden takaa nousee esiin aika vahvakin vaniljan ja hapankirsikan, ehkä punaviininkin yhteenliittymää. Lopusta löytyy aika napakkaa katkeroa, joka jatkuu yrttisenä pitkälle jälkimakuun. Seuranaan sillä on tuota mainittua kirsikka-vaniljaa, paahdetta ja suklaisuutta. 

Monipuolinen, muttei ylettömän syvä makumaailma. Pieni pyöreyslisä olisi ehkä poikaa, mutta onhan tässä aika kova olut joka tapauksessa lasissa.

Pisteet:: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti