keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Alkon Pienpanimo-oluet 2019: Suomenlinnan Wrede Brown Ale

Suomenlinnan Wrede Brown Ale
Kohtalaisena oluttyylinä elävän Brown Alen salat ovat hiljalleen avautuneet allekirjoittaneellekin, mutta vielä täytyy myöntää, että ne parhaat kokemukset tuppaavat tulemaan vähän viritetympien lajiyksilöiden äärellä. Suomenlinnan Panimon esiintuoma Wrede onkin oiva esimerkki vähän modernimpaan suuntaan venytetystä, tummanpuhuvasta ale-oluesta.
Brittiläiset brown alet ovat historiallinen oluttyyli. Viime vuosina ne tuntuvat kuitenkin tehneen tilaa erityisesti käsityöläisoluiden joukossa erilaisille humaloiduille oluille tai happamille tyylisuunnille, mutta laajakirjoisena ja miellyttävänä tyylinä ne puolustavat paikkaansa nautiskelijoiden laseissa.
Wrede on perus-Brownia hieman vahvempi (6,5%), kuivahumaloitu ja lisäeroa tekee myös valitut humalalajikkeet: Cascade ja Centennial. EBUja kertyy 73:n yksikön verran ja rungosta löytyy sopiva annos myös suklaamaltaita. Täytyykin siis todeta, notta nyt ollaan hienon ja sopivasti perinteisiä rajoja vasten rymistelevän oluen äärellä.
Nimensä oluemme sai tuttuun tapaan Suomenlinnan historiasta. Everstiluutnantti ja vapaaherra Fabian Casimir Wrede toimi linnoituksen päämajamestariluutnanttina, ja aloitti pestissään ollessaan vain 25-vuotias. Wrede osoittautui luotettavaksi työntekijäksi ja hän kohosi jopa Suomenlinnan rakentajana tunnetun Augustin Ehrensvärdin apulaiseksi ja sijaiseksi. Suomenlinnan komennuksen jälkeen hänet määrättiin Degerby-Loviisan ja Svartholman linnoitusten rakentajaksi.
Suomenlinnan Wrede Brown Ale
Punertavanruskea, valkeavaahtoinen olut. Tuoksu on hemmetin hyvä, ei tosin kovinkaan paljoa Brown Alea muistuttava. Hivenen paahtuneen maltaisuuden väreistä löytyy niin suklaata kuin pehmyttä kahviakin, mutta myös kypsää hedelmää, greippiä ja havua eli varsin modernin humaloinnin voimin edetään. Onhan tämä aika mainio paketti jo pelkän tuoksun perusteella.

Maku on hieman rujompi, muttei juuri jälkeen jää. Mokkainen, kevyen paahtunut ja ehkä suklainenkin runko on hyvin esillä, mutta samaa sanoo greippisen yrttinen, havuinen humalan aromikin. Todella toimiva paketti hyvällä jenkkivedolla ryyditettynä.

Aika kaukana perinteisen linjan Brown Alesta, kuten lupaus oli. Ei se haittaa: moderni ote toimii perhanan hienosti ja Wredelle soisi jatkoa tämän täsmäiskun ulkopuolellakin.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti