maanantai 16. joulukuuta 2019

Hailuodon Spezial

Hailuodon Spezial
Hailuodon Panimon tekemisiä tulee tarkasteltua syvällä mielenkiinnolla. Useimmiten saatavilla on tosin vain tuota suurempaa, kolmevarttista pullokokoa, mikä tekee tuotteiden läpikäynnistä harmillisen harvinaista puuhaa. Aihe kuitenkin kiinnostaa, sillä onhan varmaotteinen, rehdin mallaspainotteisiin saksalaistyyleihin erikoistunut panimo nykyisessä pienpanimokentässä omanlaisensa Perämeren luonnonoikku. Kannatettava sellainen, tarkennettakoon.

Luomuun raaka-aineissaan luottavan panimon 5,3-prosenttinen Spezial on myös varsin vähägluteeninen tapaus (46mg/kg). Sen runko on rakennettu Pilsner-, Münich-, Cara Pils-, Cara Hell-, Pale Ale- ja Acid Malt -maltaiden varaan. Humalointi on hoidettu Traditionilla, Mandarinilla ja Cascadella. Panimon tasolla tyypillisen tasapainoinen ja runsasmakuinen lagerolut osuukin hyvin makuhermoon ja on yksi pukki lisää hailuotolaisten toimivien makujen sarjaan.
Spezial on vanha oluttyyli Baden Würtembergin alueelta. Tätä lagerolutta on pantu erityisiin tilaisuuksiin ja sen vuoksi siinä on kaikkea vähän enemmän: maltaita, väriä, humalaa ja alkoholia. Yhtä asiaa meidän Speziaalissa on tosin vähemmän: gluteenia. Kelpas keliaakikollekki, testattu on. -Hailuodon Panimo
Hailuodon Spezial
Oranssihtavan keltainen, samea ja kaunisvaahtoinen olut. Ei siis täysin vaalea, muttei tummakaan. Tuoksu on aika runsas ja jämäkkä. Mallasta tietty etulinjassa, samoin yrttistä, ruohoista humalaakin. Ei juuri makeutta, ehkä vähän leipäisyyden joukossa.

Maku on hyvä, konstailematon ja tasapainoinen. Ei tyystin vaalea, mutta kuitenkin vain vähän väriä tunnustava mallaspeti on jämäkkä ja leipäinen, melko kuiva sekä mausteisuuttakin antava. Humalointi puree melko kivasti tarjoten yrttisyyttä ja kevyempää ruohoisuutta. Varmaotteinen hailuotolainen, miellyttävä lagerolut ilman haparointia.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti