tiistai 10. joulukuuta 2019

Kotiolut: Vehniän Porter


Vehniän Porter

Vehnäkylän syksy on ollut kohtalaisen keittorikas ja mainioksi osoittautunut Nokipannu Savulager toi mukanaan myös tällaisen Portterin. Kaksikkoa seurasi myöhemmin vielä ”peruslagerkin”, jonka äärelle istuudumme vielä ennen joulua. Sysimusta Vehniän Portteri on tekijöidensä mukaan ajatuksella loppuunsa viritetty talviolut, jossa 7,6-prosenttiseen runkoon on lähdetty lyömään ennakkoluulottomasti puhtia oikein kunnolla.

Yön musta ja vahva” kuului sen kantava ajatus ja niille linjoille lopputuloskin tuntuu asettuvan. Pilsner-, Chocolate Dark-, Caramel 600-, Red Ale- ja Dark Munich -maltaiden pohjalle rakennettua olutta on humaloitu Magnumilla ja Bokekilla aika mukavasti, mutta ehkä se imperialistisin vivahde kuitenkin löytyy maun alkuvaiheilta. 

Saatoin tyhjennellä omani vähän turhankin tuoreeltaan, sillä sinällään toimivasta ja runsaasta makukokemuksesta oli aistittavissa myös loppua kohden voimistuvaa kärjistymistä ja yksoikoistumista, eikä riittävän laajaa makupalettia saada kannetettua mainion alun jälkeen tarpeeksi tehokkaasti. Voimakkaaksi tuota makua voi tästä huolimatta kuvailla, mutta tausta kaipaisi lopulta lisää syvyyttä ja tasapainoakin.

Oluen speksit: 7,6% / IBU 35 / EBC 101

Vehniän Porter
Sysimusta, beigen vaahdon nostava olut. Tuoksu on sangen runsas ja voimakas, vahvan paahtunut, kahvinen ja tummansuklainen. Taustalta nousee myös salmiakkisuutta. Aika tömäkkä tunnelma alle kasipinnaiseksi.

Makukin on runsas ja aika pureva. Mutta vähän se myös hakee itseään. Kahvia, paahtunutta mallasta hyvällä suklaalatauksella toki löytyy edelleen, mutta voimistunut salmiakkisuus vie tuntua hieman kitkerään suuntaan katkeruuden tehostaessa sen vaikutusta. Aika tuo nahkaakin peliin. Mutta makua ja ryhtiä tosiaan piisaa, kuten luvattu olikin. Savulager veti tällä kertaa kuitenkin pidemmän korren.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti