Jyskän Stjørdalsøl |
Jyskän Panimossa on viime aikoina keskitytty ahkerasti muinaisoluiden
maailmaan ja nyt niitä päästiin maistelmaan joulupyhien molemmin puolin. Kotimaan
sahtiperinteestä kertovan Sahti-kirjan kirjoittajiin lukeutuva olut- ja sahtimoniosaaja
Mika Laitinen julkaisi tänä vuonna sahtiaiheisen kirjan myös Amerikan
markkinoille ja on tehnyt useamman reissun mm. Norjan puolelle paikallisten
perinneoluiden juurten perässä. Tuomaan päivänä tutustuinkin yhteen näiden reissujen
innoittamaan tuotokseen, Stjørdalsøliin.
Mika teki jouluksi kolmekin erilaista,
sahdinkaltaista norjalaisin perinnehiivoin käytettyä olutta. Stjørdalsølin
voimanlähteenä toimii Geiranger-kveik. Kaksi muuta ”kveiksahtia” on käytetty
sitrushedelmäistä aromia korostavilla Stalljen- ja Otterdal-kveikeillä,
joista Geiranger eroaa makuprofiililtaan selvästi, sillä se tuottaa olueen mallasta,
katajaa ja viljaisuutta korostavaa karamellin makua. Stjørdalsøl on myös hyvin
savuinen olut, sillä 60% sen maltaista tulee
Stjørdalin alueelta perinteisestä kotimallastamosta, missä maltaat on
kuivatettu leppäsavulla. Vajaampi puolisko viljoista koostuu Pilsner-maltaista
ja olutta on maustettu sahdin tapaan katajalla. Vierrettä ei keitetä ja sen vahvuus
painuu noin seitsemään prosenttiin.
Maltaiden leppäsavuinen aromi on todella
runsas ja monipuolinen, mutta huomattavasti esimerkiksi Urbockin pyökkimallasta
”vaaleamman” tuntuista. Todella miellyttävää, mutta samalla luonteikasta.
Erittäin mielenkiintoinen ja hitaasti nautittava olut!
Mikan edesottamuksia muinaisoluiden
parissa kannattaa seurata hänen ylläpitämänsä Brewing Nordic -sivuston kautta,
jossa on tarinaa myös Stjørdaliin suuntautuneesta opintomatkasta:
Commercial Farmhouse Maltsters and Brewers Around Stjørdal
Jyskän Stjørdalsøl |
Punertavanruskea, vaahtoakin hieman muodostava olut. Maltainen
tuoksu avautuu lämmön myötä. Leppäsavu maalailee aika leveällä pensselillä ja
tuo mieleen vanhan rantasaunan savua tupruavan aromin. Hieman makeuttakin,
vaikka rustiikkinen maalaistunnelma ehkä kuivaan vähän kääntyykin.
Maku on hieno. Katajainen, pehmeään mutta syvään savuverhoon
sukeltava tunnelma antaa alkuun myös karamellisoituneen maltaan makeutta, mutta
kuivuu loppua kohden savunkin nostaessa profiiliaan. Lämpö tosin tukevoittaa
maltaan makeampaakin puolta, mikä syventää kokemusta entisestään. Jälkimaussa
on myös mausteisuutta, lisää katajaa ja monisyistä, puhuttelevaa savuisuutta,
joka on tunnistettavasti Urbockia vaaleamman tuntuista. Onpas tunnelmallinen
lataus tässä oluessa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti