torstai 12. joulukuuta 2019

Lahti: KCM Paavolan oluttarjonta laajeeni entisestään


Paavolan toinen ihme.

Lahti on aina ollut vähän tuntematon paikka, eikä sinne ole muutamaa junnuvuosien futisreissua lukuunottamatta ole ollut koskaan mitään syytä lähteä käymäänkään. Tänä syksynä kaupunki on kuitenkin tullut säännöllisten pikakäyntien kohteeksi ja sen salat ovat alkaneet jo hieman keskisuomalaisellekin avautumaan. Ja tapa, millä se on tapahtunut, on varsin maistuva.

Mastokaupungin rikas, mutta ilmeisen tuulinen oluthistoria on itselleni vain etäisen tuttu, painottuen enemmälti leveisiin päälinjoihin ja nykypäivän panimotarjontaan. Silti uskaltanen todeta, että ainakin omassa ohuessa Lahti-kuplassani tuntuu puhaltavan nyt aiempaa raikkaamman oloiset tuulet.

Kaupalta löytyy myös yhteistyöolut Kanavan Panimon kanssa .
Speksien perusteella lienee samaa tavaraa kuin mainio Juuri Berliner Weisse.
Omat retkeni ovat sisältäneet jo vakioituneen vaelluksen Pienen Paavolan Citymarkettiin raahaaman Powered by Pien -olutkaapin äärelle, mutta viime viikolla kannustinkoukku vain kasvoi kasvamistaan. Paavola ja paikallinen oluen monitoimimies, Bönthöö Bönthöö -bloginkin takaa tuttu Teemu löivät nimittäin voimansa yhteen ja itsenäisyyspäivän aattona kansalle esiteltiin Paavolan uusi kotimaisia kärkipanimoita esittelevä kylmäkaappi. Markkinahumussa oli mukana edustusta useammaltakin pienpanimolta ja kaappi oli täytetty pitkälti sellaisilla tuotteilla, joita ei Lahden seudulta aiemmin ole löytynyt.

Itse en tuohon mainittuun tapahtumaan kuitenkaan paikalle ehtinyt, mutta elättelin hartaita toiveita, ettei koko kaappia ehdittäisi juhlaviikonloppuna tyhjentämään. Muutama Salama Brewingin olut oli ylähyllylle vielä tiistaiksi jäänyt, joten onnistuin saamaan sen mitä alun perin halusinkin. 

Mielenkiintoisia panimoita olisi ollut rivissä useampikin, mutta tarjontaa pitää jättää läpikäytäväksi seuraavillekin kerroille. Halpaahan näiden harrastaminen ei tunnetusti nimittäin ole. Pien-päädyssä oli muuten aika vahva Ruotsi-painotus ja pari itselle tyystin uuttakin nimeä löytyi listoilta. Paljon nousevia tähtiä tuntuu tuohon länsinaapurin kohta neljää sataa hätyyttelelevän pienpanimon joukkoon mahtuvan, joten terävimmän kärjen poiminta on ihan mukavakin ulkoistaa aiheeseen syvemmälle sukeltaneille tekijöille.

"Teemun kaapin" väriläiskiä.

Teemun työ on kuitenkin vasta aluillaan ja aika näyttää, mitä kaikkea Paavolaan keksitäänkään. Ilmeisesti kauppaan kaavaillaan myös anniskelumahdollisuutta, jota on tarkoitus hyödyntää mm. tastingien tapaan.
Yhteistyön idea on yksinkertainen, mutta myös kunnianhimoinen: tehdä Paavolan Citymarketista alueen paras olutkauppa ja nostaa Lahti vihdoin kunnolla olutkartalle. -Teemu Lahtinen, Bönthöö Bönthöö
Vankka tosiasia kuitenkin on, että näidän kahden jo olemassa olevan kaapin sisältö kelpaisi varmasti moneen muuhunkin kaupunkiin. Paavolan tarjontaa voi vastedes seurata Instagramissa sekä Untappdissa, joista löytyy olutosastolle vartavasten pyhitetyt, päivitettävät tilit. Tiistaisen käyntini aikaan niiden panimokirjo oli nimittäin melko mairean näköinen:

Teemun kaappi:


Olarin Panimo, Orava Brewing, Salama Brewing Company, ETKO Brewing, Panimoyhtiö Tuju, MallasSepät, Sonnisaari Panimo, Kanavan Panimo, Kakola Brewing Company, Masis Brewery, Rocking Bear Brewers, Moose On The Loose Brewing Co.

Powered by Pien:


Cloudwater, Stigbergets, Brekeriet, Brew by Numbers, Dugges, Morgondagens, FrauGruber, Alefarm, Brewski, Mikrofonbryggeriet, Duckpond Brewing, Wizard Brewing

PbP-kaapin jälkiruokaosasto.
Ja tapahtuu Lahdessa Pienen ja Teemun olutkaappien lisäksi muutakin. Mallasjuoman vanhoihin tiloihin rakennetaan par’aikaa uutta panimopubia ja kuulemani huhun mukaan Paavolan kehitystä ei ole jääty kanssakauppiaiden puolelta seuraamaan vain sivusta, vaan Launeen Citymarketin vinkattiin havittelevan paitsi Lahden, mutta myös koko Suomen laajimman olutvalikoiman titteliä omakseen.

Näiden lisäksi Hartwall on avannut kesällä oman vierailukeskuksen, joka tarjoaa kierrosten lisäksi varsin laajan valikoiman paitsi tuotteitaan, myös niihin liittyvää oheismateriaalia paidoista rantapyyhkeisiin ja lasinalusiin. Tästä ja Teerenpelin panimopuodista on tulossa lyhyttä tarinaa lähiaikoina tännekin.

Powered by Pien tiistaina.
Paavolan uusi "Teemun kaappi".
Tämänkertainen täsmähankinta:
Salamat tuntuvat olevan kysyttyä tavaraa ja tämä oli vasta toinen kerta, kun ne ostoskoriini iskivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti