tiistai 17. joulukuuta 2019

Salama Beach Leech Micro IPA

 Salama Beach Leech Micro IPA
  • Tyyli: Micro IPA / New England Session IPA
  • Alk.%: 3,0
  • Panimo: Salama Brewing, Espoo, Suomi
Espoolaisen Salama Brewingin oluet kiinnostelevat kovasti, mutta niiden saatavuus on ollut keskisessä Suomessa olematonta. Onneksi Paavolan Citymarketissa olutosastoa konsultoiva Teemu (Bönthöö Bönthöö) sai hankittua pari lootallista tuoretta Salamaa uuden kylmäkaapin avajaisiin vain muutamia päiviä ennen omaa Lahden piipahdusta. Suunta oli tätä myöten hyvin selvillä eikä espoolaisten rantajuotikaskaan ollut vielä kokonaan karkuun ehtinyt.

Salama tuntuu olevan yksi harvoista kotimaan tekijöistä, jotka pystyvät haastamaan kansainväliset trendipanimot sameiden low ABV IPOjen sarjassa. Kesällä maistettu 3,5-prosenttinen Zephyr toimi jo hyvin, mutta tällaisia maksimissaan kolmeen pinnaan painettuja, vahvuuttaan runsaampia ja aromaattista tykittelyä tarjoavia haze micro IPA -tekemisiä on ennen Beach Leechiä tullut vastaan vain whiplasheilta, wylameilta ja sen sellaisilta. Puhun nyt toki vain omakohtaisesta kokemuksesta ja tietoa vaihtoehtoisista oluista sekä meiltä että maailmalta otetaan mieluusti vastaan.

Tokihan meillä on muutamia alle 2,8% rajan meneviä, hyvin toimivia micro IPOja, kuten Olvin Hi-Hop, Nokian uusi Keisari Micro IPA tai Mustan Virran 1,2-pinnainen St. Olaf, mutta ne edustavat enemmälti sitä ”perinteisempää” West Coast -menoa, kun taas näitä nyt nousussa olevia, samean mehukkaita, vahvuuttaan runsaampia ja aromaattisella tasolla ylivertaisia humalapommeja ei kotimaassa juuri Salamaa lukuunottamatta valmisteta. Ja kuten todettua, ei Salamaakaan kamalan helppo ole haaviinsa saada, jossei panimon naapurissa satu asumaan.

Mutta nyt sitä kuitenkin sai, eikä tuoretuotetta suotta kannata lähteä jemmailemaan. Tyylikäs ulkokuori, samean kutsuva sisäpuoli – siinäpä jo hyvät ulkoiset lähtökohdat tuontitrendien kirittämiselle. Ja hemmetin hyvin se makupuolikin toimii.

 Salama Beach Leech Micro IPA
Hyvin runsaasti kuohuva, avaamisen jälkeen tölkin kannen täysin haltuunottava olut. Innokas aloitus. Lasiin kaatuu paksun vaahtokannen alle jäävää, hyvin sameaa ja vaaleankeltaista olutta. Raikas tuoksu on hyvin sitrustrooppinen, tuoreen havuinen ja aromaattisen hedelmäinen. Kepeää ja toimivaa menoa.

Maku on tuoksun kaltainen. Sitrushedelmien eri muodot ja siihen yhtyvä, aromaattisen trooppinen hedelmäisyys valtaavat tantereen. Lopetus on kohtalaisen napakka, yleisilme kepeä ja makumaailma varsin runsas. Rungon keveys tosin tuntuu paikoin, eikä humalan aromi-iloittelu onnistu kantamaan tyystin aukottomana ja vahvuutta hämäävänä aivan loppuun saakka, vaikka perhanan hyvin paketti kasassa pysyykin.

Kokonaisuutena erittäin lupauksia antava esimerkki muillekin kotimaan tekijöille: vertailua kestävää samean aromaattista, trendiin vetoavaa ja runsasmakuista Micro IPA ei ole pakko raahata Englannista saakka. Sitä löytyy näemmä Espoostakin.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti