sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Kotiolutta Muuramesta: Forte Porter & Forte APA


Blogin ensimmäiset muuramelaisoluet

Keski-Suomi on panimotoiminnan kaupallisessa mielessä hyvin kuiva maakunta. Pienpanimoita löytyy vain kaksi (HIISI ja Panimoyhtiö X) ja niiden seurana toimii kiertolaisduo Hangaround & Nobody Brewing sekä nyt omia tiloja etsivä, tähän saakka niinikään käkihommina painanut Panimo Aalto. Kaikki Jyväskylästä.

Kotioluen tekijöitä löytyy ainakin Jyvässeudulta varsin mukavasti, enkä usko että suurinkaan osa kaupungin tekijöistä on tiedossani. Muut kunnat ovat sitäkin suurempi mysteeri lukuunottamatta Laukaan sahtikylää eli Vehniää. Muutamia etelämässä, lähes Hämeen rajoilla valmistettuja kyläsahteja olen saanut maistella, mutta muutoin on menty jyväskyläläisten tuttavien ja vehniäläisten antimien mauin ja tiedoin.

Siksipä olikin iloinen yllätys, kun Forte Panimon Teemu tarjosi omia tuotoksiaan maisteltavaksi. Olen nyt parisen vuotta majaillut Muuramen pikkukunnan syrjäisellä sivukylällä ja vähän mietiskellytkin, että varmaan joku kanssakuntalainenkin saattaisi omaa kotipanimoa pyörittää. Aluksi jopa muistelin, ettei lasissani ole tainnut vielä muuramelaista olutta koskaan käydäkään, mutta joinhan minä pari vuotta sitten entisen naapurin lankomiehen Barley Winen. Forte jatkaa nyt osaltaan alueen kotiolutperinteen ylläpitoa.

Näytesettiin kuului kaksi olutta: Porter ja APA. Kumpikin olut on tekijänsä mukaan vielä protovaiheessa, mutta jo sellaisia mitä kehtaa maistettavaksi antaa. Viilausta ne ilmeisesti vielä vaativat ja palautteen perästä niitä maistettavaksi annettiinkin. Puutteistaan huolimatta oluet, etenkin Porter, ovat kuitenkin jo varsin juotavaa tavaraa, vaikka selviä kehityksen kohteita makumaailmasta vielä löytyykin.

Forte Porter


Hyvin tumma, ruskeahkon vaahdon nostava olut. Aika nätti. Tuoksu on hyvin paahteinen, nokinen ja tummansuklainen. Aika kuiva, keskirunsas, ehkä kevyen hedelmäinenkin.

Mausta löytyy kahvia, paahtunutta mallasta ja tummaa suklaata. Voimakkuus on hyvällä tasolla ja katkeroakin löytyy lopusta kivasti. Kokonaisuus on aika kuiva ja sen myötä turhankin rujo. Jälkimakuun tulee myös lakritsaa, mikä kiristää hieman kitkerää lopetusta entisestään.

Makua siis riittää, mutta hieman yksipuolisesti. Syvyyttä saisi olla lisää myös suutuntuman puolella ja muutoinkin pieni lisäpehmeys antaisi oluelle aika paljon.

---

Forte APA

Utuinen, kauniin kellertävä ja runsasvaahtoinen olut. Aika nätti. Tuoksu on hedelmäinen. Mandariinia, kevyempää sitrusta. Keskirunsas, ihan toimiva.

Maku taasen hakee vähän itseään. Kivaa sitrusta, lopussa purevampaa greippisyyttä, mutta väliin mahtuu vähän turhankin karheaa, sikunaistakin menoa sekä jännää mausteisuutta. Tasapainon kanssa on siis vähän niin ja näin.

Lämpö tuo balanssia ja hedelmäisyys korostuu. Hieman hapuileva lopputulema kumminkin on, vaikka hedelmäisyys ajan mittaan tasapainottaakin pahimmat rosoisuudet. Katkeropuoli on kunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti