keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Kirjaesittely: Sahti - Elävä muinaisolut

Sahti - Elävä muinaisolut

Kun kolme jyväskyläläistä herrasmiestä päästetään vuodeksi kiertelemään Suomen sahtialueita, olutravintoloita ja Viron saaristoa, on lopputuloksena kattava katsaus jalon perinnejuomamme saloihin. Yli 8000 matkattua kilometriä, tuntikaupalla haastattelumateriaalia ja lukematon määrä arkistojen kätköissä vietettyä aikaa – päälle vielä vankkaa näkemystä olutkulttuurin parista ja klassikon ainekset ovat kasassa. Sahti – Elävä muinaisolut on mielenkiintoinen ja suoraan sanottuna kaivattu julkaisu. Se esittelee ikiaikaisen perinnejuomamme monipuolisesti eri näkökulmista ja avaa sen symboliikkaa ja merkityksellisyyttä ansiokkaasti. Vastaavanlaajuista teosta ei sahdista ole vielä koskaan tehty…

Kirjassa käydään läpi sahdin historiaa, juoman yleistä luonnetta ja siihen liittyvää tapakulttuuria. Viron reissulla tutustutaan sen sukulaisjuomaan Koduõluun, mutta osansa esittelykierroksesta saavat myös Gotlannin saaren savuinen Gotlandsdricka, vuonomaan Maltøl sekä Baltian maalaisoluet. Mukaansa tempaavassa teoksessa sahti myös puretaan osiin eli sen määritelmä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmät käydään läpi melko tarkalla tasolla ja käytännön esimerkein.

Tien päällä vietettyyn aikaan kuuluu vierailuita kaupallisille sahtipanimoille, mutta kurkistetaan myös kotitoimisten sahtimestareiden kaikkein pyhimpiin. Oman osansa sisällöstä saavat myös sahdin ympärille muodostuneet tapahtumat ja seurat kattavaa ruokapuolta unohtamatta. Kirjan lopusta löytyy vielä vinkkejä sahdinvalmistukseen sekä erinäisiä reseptejä tiedonkeruuretkien varrelta.

Kokonaisuutena kirja on eheä, kattava ja suoraan sanottuna koukuttava. Selkeästä kappalejaosta huolimatta osa aihepiireistä sulautuu yhteen aiheuttaen ehkä ajoittaista asioiden toistoa, mikä kuitenkin lienee tämänkaltaisessa tietoteoksessa enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Joka tapauksessa teoksen eteen on nähty suuri määrä työtä ja vaivaa, mikä näkyykin sivuilta huokuvana varmuutena sekä moninaisten tietolähteiden taidokkaana vuoropuheluna. Kokemuksen myötä kerätty pohjatietokin pääsee esiin kirjoittajien omakohtaisten näkymysten kautta, mikä antaakin kirjan kerronnalle oman inhimillisen lisänsä.

Sahti – Elävä muinaisolut on teoksena yleissivistävä ja suositeltava oikeastaan kaikille, joita sahti aiheena edes jossain määrin kiinnostaa tai koskettaa. Omakohtaisesti kirjan mielenkiintoisinta antia oli sahtiin liittyvän tapakulttuurin avaaminen. Näitä aikalaiskertomuksista ja kylätarinoista kerättyjä kaskuja olisi voinut lukea mieluusti enemmänkin. Niiden myötä hienon juoman merkitys sen vaikutusalueiden väestölle avautui aivan uudessa valossa ja kieltämättä muutamassa kohdassa huomasin hymyileväni ääneen. Vanhoissa tarinoissa on oma juttunsa, niistä tulee usein hyvällä mielelle. Vähän sama juttuhan se on sahdinkin suhteen…

Tämä kirja kannattaa lukea… Kippis!
  • Julkaisija/Kustantaja: Kustannusyhtiö Moreeni
  • Kirjoittajat: Mika Laitinen, Johannes Silvennoinen & Hannu Nikulainen
  • Julkaisuvuosi: 2015
  • Sivumäärä: 222
Laitisen Mikan katsaus kirjan taustoihin löytyy hänen omasta Maltainen.blogistaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti