perjantai 21. lokakuuta 2022

Poperings Hommelbier

  • Tyyli: Belgian Strong Golden Ale
  • Alk.%: 7,5
  • Panimo: Leroy Breweries, Poperinge, Belgia

Belgioluet ovat jääneet viime aikoina tosi vähäiselle käytölle ilman mitään sen suurempaa syytä. Jäinkin tuossa eräänä päivänä pohtimaan, että mikäs hommeli se nyt sellainen oikein on. No, Alkon ovet käyvät omalla kohdalla tätänykyä melko harvakseltaan, eikä belgimakuja vahvuutensa puolesta kamalasti päivittäistavarakauppojen hyllyillä näy.

Hommelbieriä piti kuitenkin ihan vasiten lähteä hakemaan, kun se pitkäripaiseen joku hetki sitten saapui. Edelliset kosketukset tähän mainioon, vaaleanpuhuvaan belgialeen ovat useampien vuosien takaa, joten vanhoja on mukava hieman verestellä uusin silmin.

Poperings Hommelbieren tarina alkaa vuodesta 1981, kun sitä valmistui ensi kertaa paikallisten humalafestivaalien tarjontaan. Olutta valmisti tuolloin Van Eecke -niminen panimo, joka on sittemmin tehnyt yhteenliittymän Het Sas -nimisen toimijan kanssa. Nykyisin tuotteen valmistajan nimi on siis muotoa Leroy Breweries. Hommel tarkoittaa paikallisella murteella humalaa ja sitä onkin oluen joukkoon lisätty neljän Poperingen alueella kasvavan lajikkeen muodossa. 

Kullankeltainen, kaunisvaahtoinen olut. Tuoksussa on kypsää, vaaleaa hedelmäisyyttä sitruksisella vivahteikkuudella piristettynä. Kukkaisuutta, hunajaista tuntua ja mausteisuutta löytyy myös.

Maku on hyvä. Kevyt hunajaisuus korostuu etenkin maun alkupuolella. On myös vaaleaa, kypsää muttei muhevaa hedelmäisyyttä sekä läpi maun läsnä kulkevaa sitruksisuutta. Keksimäinen maltaisuus on vaaleaa ja omaa kevyttä hunajaisuuttakin. Loppupuolella kuivakukkainen aromipuoli pääsee myös hyvin esiin, samoin hieman belgimausteinen loppuiskukin. Varsin mainio belgiveto.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti