tiistai 11. lokakuuta 2022

Sori Pareto 2017 Port Wine BA

Sori Pareto 2017 Port Wine BA

  • Tyyli: Wee Heavy
  • Alk.%: 11,5
  • Panimo: Sori Brewing, Tallinna, Viro

Omaa olutkellaria on tullut tässä tasaisen tappavaan tahtiin tyhjenneltyä ja sieltähän on löytynyt niin sanotusti vähän kaikenlaista. Erityisen kovasti mieltä lämmitti tämän joltain Tallinnan reissulta rahdatun sorilaisen löytäminen ja lasiin kaataminen.

Vuosilukemaa 2017 tunnustava vintageherkku edustaa jyhkeän Pareto-kaksikon portviinitynnyröityä versiota. Tuolla vuosilukemallahan on olemassa myös saman oluen Macallan-tynnyröityä verrokkia. Pohjatyylinä toimii skottisävyinen Wee Heavy ja luomuksella on vahvuutta maireat 11,5%.

Kellarista kaivetulla oluella on tosiaan ikää jo useita vuosia, mutta eipä tuo tuntunut menoa haittaavan. Uskoakseni tämän pullon unohtaminen ei ole tuotteelle hallaa tehnyt tai ainakin lopputulema on edelleen todella herkullinen.

Portugalilaisessa portviinitynnyrissä vuoden verran istunut vuosikerta-Pareto on sekoiteltu Sorin massiivisen tynnyrivaraston parhaimmista astioista, joten suunmyötäinen hekumointi ei suinkaan ole sattumalta syntynyt vahinkolaukaus. 

Nimensä ja etiketin jäävuoren huippu -teemankin olut on saanut Pareton periaatteen mukaan ja ehkä se sopiikin tällaiseen tynnyröinnin vaikutuksesta kovasti innoitusta ammentavan oluen kohdalle. Periaatteen mukaan 80% ilmiön seurauksista johtuu 20%:sta syitä. Tynnyrihän on komponenttina melko pieni osa oluen valmistukseen käytettyä reseptiikaa ja välineistöä, mutta muokkaa lopputuotteen ominaismakua hyvin runsaalla kädellä. Sen läsnäolo on kokoaan huomattavasti suurempivaikutteinen, kuten Paretonkin periaatteen ajatus on.

Sori Pareto 2017 Port Wine BA

Tummanlaisen ruskea, vähän punertavakin. Vaahtoa nousee kohtalaisesti. Portviini ja tammi dominoivat tuoksua kauniilla tavalla. Alta löytyy yrttisyyttä, tummahkon leipäistä mallasta ja mausteisuutta. Kanervaista mausteisuutta, kevyttä hunajaisuutta ja punertavaa marjaisuutta... Tai no, portviinihän jo mainittiinkin. Todella hieno tuoksu.

Maku vastaa tuoksun kutsuun. Tamminen tynnyrin kaiku soi vahvana, imeltynyt ja tummahko mallas sukeltaa portviinin lämmittävään syleilyyn yrttisen kanervamausteisuuden taustoittaessa etenkin jälkimakua. Huulia tahmaava tuntuma ei ole ylettömän syvä, mutta sopii tunnelmaan melko hyvin. Lämpöä, monisyistä makukirjoa ja syystunnelmointiin sovitettua taikuutta toimivassa ja tasapainoisessa paketissa. Hieno olut!

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti