keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Alkon Jouluoluet 2022

Viime vuonna vakuuttanut fiskarilainen tekee paluun.

Alkon jouluoluet lipuivat jo vaivihkaa myymälöiden valikoimiin ja huomasin tämän itsekin aivan sattumalta. Pikainen läpikäynti selventääkin kohun laimeuden taustaa olutpiireissä, sillä tarjolle tulleista seitsemästätoista sesonkioluesta perätä kymmenen on tuttuja viime vuoden kattauksesta. Varianssi on siis vähäistä ja anti ainakin harrastelijan silmin melko vaatimatonta, vaikka pari varmaa klassikkoa mukaan on iloksemme nostettukin.

Tänä vuonna ei nähdä jyhkeämpiä sävyjä imperailististen stouttien tai ylevien barley winejen muodossa. Ei ainakaan tässä perusvalikoiman laajuudessa. Liekö viimevuotisten Jule Maltin ja Big Bellyn mutakakkuihmeellisyyden myynti ollut sen verran heikkoa, ettei tänä vuonna toisintoa ole haluttu ottaa. Mene ja tiedä, mutta ehkä meitä hörhöjä pitäisi aktivoida suurten oluiden saralla hieman mielenkiintoisemmilla tuotteilla. Jule Malt sitä toki on, mutta lienee jokavuotisena tuotteena jo valtaosalle "turhan tuttu". Tässä kuitenkin tämän sesongin antimet satunnaisessa järjestäytyneisyydessään:

Fiskarsin Panimo Luostarin Talvipolku

3,59€ / 0,33l

Dubbel / 6,7%

Viime talvena hyvin toiminut ruukkipanimon Luostarin Talvipolku tekee paluun ja tällä kertaa peräti reilun euron verran edukkaampaan hintaan. Talvinen, keskivahvan linjan tummempi belgi on tällä hintapyynnillä hyvin suositeltava ostos. Makumuistelot edellistapaamisesta löytyy täältä:  

Olutkellari: Fiskars Luostarin Talvipolku

Erdinger Schneeweisse

3,98€ / 0,5l

Hefeweizen / 5,6%

"Schneeweisse on tuote, josta ei taideta päästä koskaan eroon", oli toteamukseni viime vuonna, eikä tuota kirjausta tarvitse tällekään kaudelle lähteä sorkkimaan. Ihan toimivaa ”talvivehnäähän” se tietenkin on, mutta itseni toistamisen uhalla totean, että Saksasta varmaan löytyisi muitakin vaihtoehtoja vaikka ihan vain sitten vaihtelun vuoksi. Hintapaineita ei saksalaisilla näytä olevan, vaan pyyntihinta pysyy sentilleen samana kuin aiemminkin.

Olutkellari: Erdinger Schneeweisse

Abbaye d'Aulne Christmas Beer

3,92€/0,33l

Tripel / 9,0%

Aulnen luostaripanimon viime vuodelta tuttu olut jäi mielenkiinnon puutteessa ja hieman kehnojen kuulopuheiden varmistamana testaamatta ja näin taitaa käydä tälläkin kertaa. Pullon valkeapintainen kuosi houkutellee satunnaisostelijoita ja lahjojia, joten mukana olemisen ymmärtää hyvin.

Ridgeway Lump of Coal Dark Holiday Stout

4,80€/0,5l

Stout / 7,5%

Alkossa on selvästi luettu Olutkellaria ja Lump of Coal on nostettu valikoimiin uudemman kerran, koska viime vuonna en tähän tilaisuuteen tarttunut. En, vaikka olen jo useita vuosia Bad Elffien kohdalla purnannut siitä, miksei Ridgewaylta voisi kehnojen ohraviinien/vahva-alejen sijaan ottaa vaikka tätä paahteisempaa nautintoa tarjolle. Nyt on otettu, mutta katsotaan tuleeko siltikään ostettua. Nimim. hankala asiakas.

Ayinger Winterbock

4,48€ / 0,5l

Doppelbock / 6,7%

Toistan taas itseäni, koska Winterbock ei esittelyjä osakseen varmastikaan kaipaa: ”Ayinger Winterbock on laatuoluista laatuoluin ja aina tervetullut valikoimiin. Tummien, ryhdikkäiden lageroluiden ehdotonta eliittiä.” Hinta on myös laskenut pantin verran.

Shepherd Neame Christmas Ale

4,99€ / 0,5l

English Strong Ale / 7,0%

Sepi Niemen oluet, kuten India Pale Ale ja 1698 Kentish Strong Ale kuuluvat luottovakioideni joukkoon, mutta panimon Christmas Alen kohdalla pitää taas todeta se vanha tarina: ei kuulu panimon parhaimmistoon.

Sepi Niemen brittitunnelmoinnit lämmittävät mieltä ja aateloivat hiljentymisen hetkiä ympärivuotisesti, mutta Christmas Ale ei kuulu perinteikkään panimon parhaimmistoon. Se on ihan hyvä, mutta panimon muuhun tasoon nähden vaatimaton eikä tuo oikein lisäarvoa Alkon perusvalikoiman kapealle brittitekemiselle.

Olutkellari:  Shepherd Neame Christmas Ale

Gouden Carolus Christmas

4,99€ / 0,33l

Belgian Strong Ale / 10,0%

Gouden Caroluksen jouluolut palasi sesonkiin, mutta tällä kertaa pienemmässä pullokoossa. Tämä sopii ehkä paremmin omaan pirtaan kymmenpinnaisen oluen kohdalla. Isompi leka vaatisi jakoseuraa tai valmistautumisen turhan höpöön oloon, joten nyt on huomioitu myös perheen ainoaa belgihemmoa. Hieno olut ja esimerkillinen näyte siitä, kuinka mausteinenkin jouluolut voi oikeissa käsissä tehtynä toimia hienosti.

Vaikka maustevirityksiä pääasiassa vierastankin, on Gouden Caroluksen korianterin, aniksen, lakritsin, pomeranssinkuoren ja kamomillan voimin ryyditetty, runsas ja jyhkeä jouluolut kaikessa tunnelmallisuudessaan kovinkin miellyttävä tapaus.

Ei joulua ilman Eichea?

Aecht Schlenkerla Eiche

4,98€ / 0,5l

Savuinen Doppelbock / 8,0%

Urbockin taistelupari palaa tarjontaan tänäkin jouluna eikä klassikoilla näy olevan tarvetta hinnan nousuille. Vaikka itse olenkin enemmän Urbock-koulukuntaa, on Eiche mielestäni erinomainen vakiokasvo näissä karkeloissa mm. Ayingerin Winterbockin tapaan. Tunnelmarikas savuolut isolla ässällä.

Olutkellari: Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock

Santa Olaf Christmas Ale

4,78€ / 0,44l

Brown Ale / 5,6%

Olaf edustaa harvinaisempaa kotimaista jatkumoa joulun sesonkituotteiden saralla. Tällä kertaa kaupparajaan on otettu pari kymmenystä lisää ero eli jouluisen Brown Alen vahvuus lähestyy jo kuutta prosenttia. Hintaakin on samalla hilattu vajaan euron verran ylöspäin. Viime vuonna ei tullut maistettua, mutta katsotaan tässä syksyn mittaan asiaa uudemman kerran.

HohenthannerWinterfestbier

3,99€ / 0,5l 

Märzen / 5,8%

Hohenthannerin talvisen vaaleaan Märzeniin ei tullut tutustuttua edelliskerralla, mutta olut lienee herättänyt kysyntää uusintakierroksesta päätellen. Kevyesti humaloitu, hieman hunajaiseksi ja keskitäyteläiseksi luonnehdittu lager kuulostaa kieltämättä varmalta valinnalta lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen.,

Grünbacher Prinzen-Bock Weisse

4,82€ / 0,5l

Weizenbock / 7,0%

Listan ensimmäinen uusi olut löytyy käsittelyjonosta sijalta yksitoista. Saksalainen Weizenbock kuulostaa lähtökohtaisesti hienolta tuttavuudelta ja tämä lieneekin niitä kattauksen harvoja tapauksia, joihin tutustumista harkinnen hartaalla vakavuudella.

Õllenaut Tume

3,14€ / 0,5l

 4,8% / Dark Ale

Mikäs järki tässäkin nyt taas on? Tummaa Alea Virosta -osuus kuulostaa vielä tosi hyvältä, mutta miksi lähes yksinomaan toisintoja vilisevästä listasta on raivattu tilaa kauppavahvalle kamalle, jota oletusarvoisesti tulee löytymään seinän takaa ruokakaupoistakin?

Weihenstephaner Winter Festbier

3,99€ / 0,5l 

5,8% / Festbier

Weihenstephenerin laatupanimon talvikauden vaalea lagerolut lienee maistamatta sellainen tapaus, johon sopii suositella tarttumista tasapainoisen ja loppuunsa hiotun lagernautinnon perään kyselijöille. Pitäisi varmaan itsekin maistella pois ihan jo yleisen sivistyneisyyden tavoittelun nimissä.

Stallhagen Julbock

4,42€ / 0,33l

6,8% / Doppelbock

Ahvenenmaalaisten tummahko pukkiolut lienee jo eräänlainen kotimainen joulun ajan mallasklassikko, joka on kuulunut Alkonkin sesonkintarjontaan jo pidemmän aikaa. Aina välillä toki tilaa muille antaen. Ehkä tässä olisi pienen nostalgiamatkan paikka, kun edellisestä maistosta on varmasti jo lähemmäs kymmenen vuotta.

A. Le Coq Jõuluporter

3,99€ / 0,5l

6,5% / Baltic Porter

Tarttolaisten jouluteemainen Balttiportteri paikkaa Alkon hyllyillä olevaa maltillisen vahvuisten stouttien ja porttereiden aukkoa. Hinta on suht maltillinen ja tarjonta varmastikin perusvarmaa tekemistä.

Leffe De Noël

9,98€ / 0,75l

6,6% / Belgian Winter Ale

Leffen peruskaksikko lienee suomalaisten lempibelgejä, jos stellat ja kumppanit jätetään pois laskuista. Puhutaan siis sekä tyyliltään että lähtömaaltaan belgioluista. Senpä vuoksi jokuvuotisen suurlekan taakan luovuttaminen brändin jouluoluelle on ymmärrettävä valinta, vaikka pullomenekki pienemmässä koossa olisi voinut olla yllättävänkin suurta. Ainakin näin maallikkona mutustellen. Leffe-oluiden laajaa kirjoa on tullut maisteltua jonkin verran Blonden ja Brunen ulkopuoleltakin, eikä linjan tarjonnassa lainkaan pöllömpiä kokemuksia ole vastaan tullut. Tämäkin kiinnostaa.

Ridgeway Very Bad Elf

4,88€ / 0,5l

7,5% / Strong Winter Ale

Viimeisimpänä ja vähäisimpänä Ridgewayn pelättyjen tonttuoluiden edustaja. Tällä kertaa vuorossa Very Bad Elf. Joku vääräleuka voisi sanoa nimen olevan enne, mutta olen sen yläpuolella. Panimon tonttuoluista on kuitenkin jostain syystä tai ehkä ihan syystäkin jäänyt tietynlainen kammo. Vuosi toisensa jälkeen ne kuitenkin etsiytyvät jouluvalikoimiin, mikä aina herättää pientä uteliaisuutta haastaa omia ehkä turhankin pinttyneitä muistoja tuotteista. Katsotaan rohkaistunku.


2 kommenttia:

  1. Tätä on aika paljon, että jouluolut on joko hyvin samantapainen tai jopa sama kuin panimon jokin muu olut. Ayinger Winterbock taisi olla yhtä kuin Celebrator. Talvipolku muistuttaa tosi paljon Munkintietä, ja Weihenstephanerin Winterfestbier normaalia Festbieriä. Leffe de Noël myös näyttää päälle päin paljon Leffe Brunelta, mutta speksien mukaan niillä kyllä on eroa. Oletan lisäksi että Jõuluporter eroaa A. Le Coq Porterista jonkun verran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nämä on näitä. En osaa sanoa, että onko muissa kuin Celebratorissa 100% sama resepti, kuin panimon "peruslinjan" oluessa, mutta varmasti yhtäläisyyksiä löytyy. Vähän intohimoton setti muutenkin, mutta se ei sinällään ole mitään uutta. Kuriositeetit tulee sitten maahantuojien oman aktiivisuuden mukaan Alkon verkkokauppaan, jos tulee.

      Poista