sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Himo Sadetus IPA

Himo Sadetus IPA

  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 7,0
  • Panimot: Panimo Himo, Bierkkala, Suomi

Himon Sadetus kiidätti pirkkalalaispanimon jo 20 000 tuotantolitran rajapyykin ylitse. No coasts, no masters -linjan olutta sanotaan mainospuheissa IPAksi ilman lisäliitteitä, mikä tänä päivänä onkin vähintäänkin erikoista, jossei peräti suoranaisen outoa. Senpä vuoksi totean: kannatan! Kunnon vetokaljaksi tituleerattu seiskapinnainen IPA saa hyvää vetoapua Azaccan, Simcoen, Idaho 7:n, Cryo Citran sekä Nelson Sauvinin yhteenliittymältä.

Etiketin ilmestys soitteli jostain herätyskelloja, eikä muistini suinkaan pettänyt. Kyseessä on reilusti sadan vuodentakainen pelastusvälineinnovaatio eli kypärästään vesiverhon tulipaloa vastaan taistelevan palopelastajan päälle suihkiva erikoisuniformu. Himon versiossa letkumestari sylkee humaljuomaa eli IPAa, kuten nutun tekstikin meille ehkä kertoileekin. Oivaltavaa modernisointia.

Sittemmin panimolla on havaittu erää vaivaavia hapettumisen merkkejä ja Sadetus on vedetty pois myynnistä. Harmillinen tilanne, mutta arvostan himolaisten suoraselkäisyyttä ja ainakin itseni hyvin saavuttanutta tiedottamista. Puusilmäisenä maistelijana en omasta tölkistäni erhemakuja kummemmin löytänyt, eikä oluen värityskään antanut viitteitä ongelmasta. Omani tosin kumosinkin varsin pian oluen hyllyyn tulemisen jälkeen, kun ongelmaa alkoi panimon mukaan ilmenemään vasta menneen viikon aikana. Tältä Sadetus maistui parin viikon ikäisenä purkitteena:

"Tulispa kunnon sade, joka pyyhkis alleen kaiken tuon saastan!"

Himo Sadetus IPA

Utuinen, persikkaisen keltainen olut nätillä vaahdolla. Tuoksu on runsas, sitruspuolen ohella myös mukavan hedelmäinen. Persikkaa, mangoa ja sen sellaista. Myös limeä, vaalea rypäleisyyttä, greippiä ja hentoa mausteisuutta monipuolisessa ja runsashumalaisessa tunnelmassa.

Maku on hieno. Kypsä hedelmäisyys persikan ja aprikoosin muodossa nousee sitrusmaisen, limenkuorisen tunnusvärin rinnalle. Taustalla kuivaa valkoviinimäisyyttä, lopussa vähän greippisempää leikittelyä ja mausteisuutta. Monisyinen, vuolasvirtainen ja puhutteleva kokonaisuus. Se soljuu miellyttävästi suussa, mutta omaa myös aromaattisempaa lennokkuutta, paikoin ehkä hieman raskaampaa hedelmäisyyttä, muttei suoranaisen makeaa kuitenkaan. Oivallinen IPA-olut kaiken kaikkiaan.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti