tiistai 18. lokakuuta 2022

AleSmith Noble Empire

AleSmith Noble Empire

Oli tuossa taannoin hieman juhlistamisen aihetta, joten kaivelin kellarista yhden oletusarvoisesti ylevämmän oluen kumottavaksi. Käteni hamusi ehdokkaiden joukosta esiin tämän ylväästi kullitellun Noble Empiren, maineikkaan AleSmith -olutpajan juhlaoluen.

Noble Empire on brittityylinen, jyhkeärunkoinen porter. Oluen tarina juontaa juurensa merkittävästä virstanpylväästä vuodelta 2015. Panimon 20. toimivuosi toi mukanaan muutoksen, jonka myötä toimintaa päästiin kasvattamaan kysynnän vaatimalle tasolle. Lisätilaa haettiin muutolla Empire Streetille, minkä huomioiminen ei suinkaan jäänyt vain oluthörhöjen varaan. San Diegon kaupunki näet nimesi kadunpätkän uudestaan AleSmith Courtiksi, joten panimon juhlava ja tummapiirteinen arvojuoma sai nimensä kadun alkuperäistä kutsumanimeä kunnioittaen.

Uusien tilojen myötä AleSmith pääsi laajentamaan myös tynnyriohjelmaansa, eikä lienekään yllätys, että myös Noble Empire on viettänyt aikaa bourbontynnyreiden pimeyksissä. Valitettavasti olut ei kuitenkaan lunasta täysin niitä kovia odotelmia, mitä sen kontolle on tässä parin vartomisvuoden aikana tullut ladattua. Hyvää toki, muttei millään tapaa edukseen erottuvaa menoa kuitenkaan.

AleSmith Noble Empire

Sysimusta olut lähes olemattomalla vaahdolla. Vain beige rengas jää koristamaan lasin reunaa. Liike on melko hidasta, muttei lajin tuhdeimmasta päästä kuitenkaan. Tuoksu on alkuun aika tiukka, jopa viinainen. Se kuitenkin avautuu varsin nopeasti suklaisempaan, yllättäen hieman punaviiniseenkin suuntaan. Vaniljaa, tammea, selkeää tynnyrin kaikua ja lämpöä.

Maku on tuoksun tavoin aika tiukka, muttei missään vaiheessa alkoholinen. Tummaa, kuivaa suklaisuutta on paljon, samoin sen seurassa viihtyvää paahteisuutta. Taustalla punaviinin lämpöä, bourbonvaniljaa ja tammea. Jälkimaku on pitkä, suklainen ja punamarjainen. Sekä tietenkin aika lämminhenkinen.

Huulet tahmaantuvat salakavalasti, vaikkei makeutta niin ilmiselvästi mukana olekaan. Lämpö toki nostaa esiin paahtunutta siirappisuutta, joka on kuitenkin aika tiivisluonteista. Onhan tämä hyvää, muttei mitenkään edukseen erottuvaa tai edes isoksi olueksi itseään selkeästi kohottavaa. Odotin paljon enemmän.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti