keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Panimoa perustamassa: 8-Bit Brewing

8-Bit Brewing
Uusia panimoita tuntuu tosiaan nousevan kuin sieniä syyssateella ja lisää perustetaan konkreettisesti jatkuvalla syötöllä. Myös panimokaupunki Portlandista lähtöisin oleva Jason Wolford on suunnitellut omaa panimoaan jo hyvän aikaa, mutta toistaiseksi olutta valmistuu erä kerrallaan Olarin Panimon laitteistolla. Jasonin panimoprojekti on mielenkiintoinen ja ehdottomasti kertomisen arvoinen matka, johon on mahtunut moninaisia sattumia, aitoa yhteistyöhenkeä ja supisuomalaista byrokratiaakin. Tulevaisuus kuitenkin näyttää jo melko valoisalta ja panimon perustaminen näyttää koko ajan todennäköisemmältä. Matkaa on silti vielä taivaltamatta, mutta hyvässä lykyssä 8-Bit Brewing panee ”kotonaan” ensi kerran jo tämän vuoden puolella. Tässä Jasonin ja 8-Bit Brewing tarina (tai ainakin osa siitä) vapaasti suomennettuna...

Tarinan alku


Jason Wolford on työstänyt panimoideaansa Suomessa nyt hieman yli vuoden ajan, mutta sen juuret ovat syvällä Oregonin maaperässä. Olutharrastus alkoi jenkkityyliin omasta autotallista, jossa harrastettiin myös virtuaalisempiakin aktiviteetteja. Klassiset videopelit ovat oluen ohella Jasonin suuri intohimon kohde ja hyvin pian nämä kaksi harrastusta muodostivat symbioosin, jota vaalitaan vielä tänäkin päivänä. Kotioluet alkoivat saada peliteeman mukaisia nimiä ja viidessä vuodessa Jasonilla oli kasassa vakuuttava portfolio länsirannikon makuihin nojaavia olutreseptejä. Oluet täydensivät kavereiden kesken vietettyjä pelisessioita ja osittain niiden ansiosta Jasonin autotallista tuli niin suosittu ajanviettopaikka, että Foursquarekin luokitteli sen baariksi.

Miehen ensikosketus panimoalaan syntyi vuonna 2003, jolloin Jason täytteli kauppojen oluthyllyjä college-opintojensa kustantamiseksi. Politiikan tutkimus- ja lakiopintojen aikana hän työskenteli Columbia Distributingin palveluksessa, eivätkä tiet juomaollisuuden kanssa eronneet enää valmistumisenkaan jälkeen. Kolmetoistavuotinen taival alalla sisältää oman panimon suunnittelun lisäksi käytännössä kaikkea mahdollista tapahtumien järjestämisestä hyllytykseen ja varastohommista baarien remontointiin, asiakaspalveluun sekä laiteasennuksiin.

Oman portfolion vahvistuessa päätös asian eteenpäin viemisestä kypsyi mielessä ja lopulta oli ratkaisevan askeleen aika. Koska Jasonin olutkirjo koostui pääsääntöisesti sessioitavista, ääripäitä helpommin lähestyttävistä jenkkialeista, ei kymmenistä pienpanimoista tunnettu Portland tuntunut otolliselta maaperältä panimon perustamiselle. Paikalliset pienpanimomarkkinat suosivat tuhdimpia ja haastavampia makuja, mutta myös halu yhdistää peliteema ja oluet toi matkaan omat haasteensa jo olemassa olevan kilpailutilanteen vuoksi. Niinpä katseet suunnattiin kotikaupungin ulkopuolelle.

Portlandista Helsinkiin


”Kaiken takana on nainen”. Rakkaus suomalaiseen naiseen toi Jason lopulta Suomeen ja ensivisiitistä lähtien pääkaupunkimme on vaikuttanut sopivalta kasvualustalta myös peliteemaisen panimoprojektin toteuttamiselle: suomalaiset suosivat portlandilaisia enemmän sessio-oluita, maamme verrattaen nuori pienpanimokulttuuri on vahvassa kasvussa ja Helsinki on maailmankin mittakaavassa vahva pelisuunnittelun ja –toteutuksen keskittymä.

Jason nosti eläkesäästönsä, pakkasi tarvitsemansa kolmeen matkalaukkuun ja muutti Helsinkiin ajatuksenaan perustaa 80-luvun videopelihengessä toimiva panimoravintola. Päätös oli hyppy tuntemattomaan strategisessakin mielessä, sillä miehellä ei ollut harmainta aavistustakaan, kuinka idea saataisiin todellisuudessa toteutettua.

Vadelmasaison...

Sattumia, kontakteja, haasteita ja ratkaisuja


Alalla kuin alalla on hyvä omata edes jonkin verran suhteita ja kontakteja. Usein myös sattumilla on suuri rooli asioiden järjestymisen kannalta – niin nytkin. Vyyhti alkaa purkautumaan tango-kurssilla, jossa eräs kurssitoveri kiinntti huomionsa Jasonin aksenttiin. Hän tunnisti sen oregonilaiseksi ja lopulta kävi ilmi, että kaksikko oli aikanaan asunut samalla kadulla Portlandissa. Keskustelun lomassa Jason kertoi muun muassa panimosuunnitelmistaan ja Aalto Yliopistossa markkinointia opettava nainen tarjosi apuaan tutustuttamalla Jasonia eri ihmisiin. Avustus kantoi hedelmää ja vastaan tulivat lopulta Aalto Yliopiston Will Cardwell sekä HIISIn Game Brewery rye IPAn kautta monille tuttu peliguru Samuli Syväruoko (Remedy, Armada Entertainment…).

Kaksikko tykästyi Jasonin oluisiin ja yhteistyön rattaat alkoivat pyöriä peli- ja tekniikan alan kontakteihin tutustuttamisen muodossa. Kontakteja haettiin muun muassa joukkorahoitusmielessä päämääränä helsinkiläisen peli- ja panimoalan olohuoneena toimivan panimoravintolan pystyttäminen. Lupaavasti käynnistynyt projekti kuitenkin törmäsi huomioimatta jääneeseen ongelmaan: Jason ei saisi anniskelulisenssiä, koska ei omaa riittävää kokemusta ravintola-alalta Suomessa. Fokus käännettiin ravintolan pyörittämiseen kelpaavan yhteistyökumppanin etsintään, mikä aiheutti lopulta 9kk:n viivästyksen koko projektille.

Jason tapasi lukuisia aiheesta kiinnostuneita ravintola- ja olutalan ammattilaisia, mutta sopivan henkilön löytäminen osoittautui lopulta haastavaksi. Taustoiltaan ja kokemukseltaan sopivilla oli kädet täynnä töitä jo nykyistenkin olutravintoloiden ja projektien parissa, eikä aikaa enää uuden ravintolan vetovastuun ottamiselle yksinkertaisesti löytynyt. Myös epäilyt videopeliteeman toimivuudesta karsi joukkoa jonkin verran, mutta Jason ei ollut valmis luovuttamaan. Yhteinen sävel löytyi lopulta Kaislan Valtteri Viikarin kanssa ja homman suunnittelu pääsi vauhtiin.

Aihion hioutuessa alkoi taas eri tahojen konsultointi taloudellisen ja muun tukitoiminnan kartoittamiseksi. Pienpanimoiden kesken vallitseva yhteistyöhenki tuli samalla tutuksi myös Jasonille ja muun muassa HIISIn väki lupautui avustamaan panimon perustamisen koukeroissa. Ravintolan perustaminen oli kuitenkin vielä jonkinasteinen kysymysmerkki ja niinpä neuvoa haettiin Valtterin entiseltä esimieheltä, ravintolamaailmassa meritoituneelta, Haaga-Heliassa start up –mentorinakin vaikuttavalta Juuso Kokolta. Lajilegendan neuvo oli, että yhden yrityksen sijaan kannattaisi perustaa kaksi: ensin panimo, sitten vasta ravintola, koska ensinmainitun perustaminen ottaa yleensä pidemmän ajan eikä (panimo)ravintolan pyörittäminen ilman omaa olutta olisi lopulta mielekästä.

Keväästä kohti omaa unelmaa


Lähelle nykytilaa päästiin samoihin aikoihin ViiniMaailman Jukka Jahnukaisen aloitteesta. Humalakaupoilta tuttu Jukka ehdotti tapaamista toisen asiakkaansa, Olarin Panimoa tuolloin perustaneen Ville Leinon kanssa. Jason kävi tutustumassa Pitkäniityssä sijaitsevaan panimoon ennen olarilaisten ensimmäisen oluen julkaisua tänä keväänä. Oluellinen anti ja toimintafilosofiat kohtasivat toisensa hyvin, minkä lisäksi Olarin 500 litrainen Braumeister ja Spiedelin tankit vastasivat Jasonin ajatusta 8-Bit Brewingin tulevasta varustetasosta.

Hän tarjoutui avuksi panimon alkurutiinien pyörittämiseen ja sai samalla arvokasta kokemusta ennalta tuntemattomien laitteiden käytöstä. 8-Bit Brewing on sittemmin valmistanut myös muutaman oman oluensa Olarin laitteilla ja lisensseillä, mikä on tuonut pelimaailman maut oluenystävien huulille jo muun muassa kevään Helsinki Beer Festivaleilla (Razident Evil Raspberry Pilsner) sekä äskettäin pidetyssä Craft Beer Helsinki –tapahtumassa (Ocarina of Lime). Vieraskeittelyä on tarkoitus jatkaa oman panimon käynnistymiseen saakka, mutta määrät tulevat olemaan pieniä, yhtä-kahta keittoa per kuukausi. Se riittää niukasti muutamien olutravintoloiden kysyntään.

Tällä hetkellä pääpaino on panimotilojen metsästyksessä ja optimistisena tavoitteena panimotoiminta pyritään käynnistämään vielä tämän vuoden puolella. Alkuperäinen ajatus panimoravintolan/-pubin perustamisesta on Helsingin keskustan kovan vuokratason vuoksi haudattu ja ravintola-ajatus on toistaiseksi jätetty odottamaan panimon käynnistymistä. Se tulee seuraamaan myöhemmässä vaiheessa, jollei panimotilojen etsinnän aikana optimaalista vaihtoehtoa yhteistoteutukselle löydy. Tällä hetkellä näyttäsi kuitenkin siltä, että tuotantotilat sijoitetaan hieman syrjemmälle ja ravintolaa varten järjestetään joukkorahoituskampanja jahka ensimmäisten oluiden valmistus pääsee käyntiin.

Uusin tulokas...
8-Bit Brewing tullee operoimaan etukäteissuunnitelmista poiketen tuhatlitraisella laitteistolla vuosituotannon pyöriessä alkuun 70 000 litran tietämillä, mutta kasvua on tarkoitus jatkaa ainakin 300 000 litraan.

Jasonilla on sanalla sanoen pitkä taival takanaan, mutta päämäärä on pysynyt kirkkaana mielessä läpi matkan. Sattumat, yllättävät kontaktit ja avuliaat kanssaihmiset ovat avustaneet tiellä eteenpäin ja ehkä jo ensi kesänä näemme Helsingin katukuvassa videopeliteemaisen, oman panimon oluita tarjoilevan olohuoneen! Sitä ennen kannattaa piipahtaa eteläisemmän Suomen olutravintoloissa etsimässä pikselöityjä hanalätkiä...

Kippis!

3 kommenttia:

  1. Tuli muuten ao. vastaan kun etsin artikkelin panimon arvioita ratebeerista.

    http://www.8bitbrewingcompany.com/

    http://www.ratebeer.com/p/8-bit-brewing-ca/59941/

    Tiedä sitten onko tuosta haittaa kun toimivat eri markkinoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuo tuli vastaan itselläkin kun guuglailin. Näissä olen vähän huono, mutta varmaan vaikuttaa sekin, että millä nimellä 8-Bit lopulta virallisesti rekisteröidään. Kai, en tiedä ja voi olla ettei ole edes väliä jos ei Jenkkeihin toimintaa ulota.

      Poista
  2. Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Meidän tuttu ei ole aivan tällä samalla alalla, mutta hänellä myös on omia tuotteita. Hän on esimerkiksi tuota mainostamista miettinyt. Hän on puhunut led valotaulusta kaupan edustalle. Mukava lisä varmasti. Paljon on ideoita näin perustusvaiheessa. https://leditaulu.fi/

    VastaaPoista